Πολιτική

Γ.Γ. υπουργείου Δικαιοσύνης: Κατασκευασμένη από δημοσιεύματα η ένταση με τους δικαστές

Ένα βήμα πίσω έκανε ο Γεώργιος Σάρλης, αλλά παρόλα αυτά θα προχωρήσει το διάταγμα για τα υποθηκοφυλακεία.

«Κύριο περιεχόμενο νομικές εκτιμήσεις» είχε η χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γεωργίου Σάρλη αναφορικά με την γνωστή γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα υποθηκοφυλακεία, όπως αναφέρει σε σημερινή νέα δήλωσή του.

Παράλληλα, ο κ. Σάρλης επισημαίνει ότι το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «μπορεί νομίμως να δημοσιευθεί». Με άλλα λόγια το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θα πάρει το δρόμο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να το υπογράψει και στην συνέχεια αυτό θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ως Προεδρικό Διάταγμα και θα τεθεί σε εφαρμογή.

Ο κ. Σάρλης απατώντας σε «δημοσίευμα για την εμμισθοποίηση υποθηκοφυλακείων» επισημαίνει ότι με έκπληξη διαπίστωσε ότι η χθεσινή του δήλωσή «έτυχε παρουσίασης από συγκεκριμένη εφημερίδα με τρόπο που δεν αντιστοιχούσε στο περιεχόμενό της».

Και αυτό γιατί «μέσω αυθαίρετων συμπερασμάτων, που εξήχθησαν «εμμέσως, πλην σαφώς», όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν, επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί μια εικόνα ανοίκειας έντασης και αντιπαράθεσης με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» και προσθέτει:

«Είναι διαυγές σε τι στοχεύουν οι προσπάθειες εύκολης εξαγωγής ενδείξεων πολεμικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε εκπροσώπους θεσμικών πυλώνων της Δημοκρατίας από το κάθε τι, ακόμη και από εκεί που δεν θα μπορούσαν να εξαχθούν, δηλαδή από δηλώσεις με κύριο περιεχόμενο νομικές εκτιμήσεις».

Ο κ. Σάρλης, εξηγεί: «Η δήλωσή μου αναδείκνυε απλώς την αντίθεση δημοσιευμάτων προς το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας βάσει του οποίου ως προς τις κρίσιμες διατάξεις του ίδιου του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος δεν τέθηκε ζήτημα μη νομιμότητας ή αντισυνταγματικότητας που θα απέτρεπε την εφαρμογή του, αφού καταληκτικά θεωρήθηκε ότι «ευρίσκουν νόμιμο εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του α.ν. 811/1971 και είναι σύμφωνες τόσο με τις ουσιαστικές διατάξεις του άρθρου 4 του ως άνω νόμου όσο και με τις διατάξεις του Συντάγματος εν γένει», και, συνεπώς, ότι αυτό «μπορεί νομίμως να δημοσιευθεί»».

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, «η προσπάθεια του υπουργείου για την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων συνδέεται με τον κοινό για όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης στόχο να διαφυλαχθούν διαχρονικά σημαντικοί για τη δικαστική λειτουργία θεσμοί με ιδιαίτερη κοινωνική αναφορά και χρησιμότητα.

Η αξιοποίηση των πρακτικών επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και οι περαιτέρω αναγκαίες πρωτοβουλίες θα επιτρέψουν τη γρήγορη ολοκλήρωσή της».