Κόσμος

“Ναι” από την Μπούτεσταγκ στον γάμο ομοφυλοφίλων – “Όχι” είπε η Μέρκελ

393 βουλευτές είπαν «ναι», 226 «όχι» και τέσσερις απείχαν.

Υπέρ των γάμων ομοφυλοφίλων τάχθηκε η γερμανική βουλή, ψηφίζοντας σήμερα νόμο για την ένωση ατόμων του ίδιου φύλου.

Ειδικότερα, 393 βουλευτές είπαν «ναι», 226 «όχι» και τέσσερις απείχαν.

Ανάμεσα σε αυτούς που καταψήφισαν ήταν και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, ωστόσο, μετά την έγκριση του μέτρου εξέφρασε την ελπίδα αυτό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

“Κατά τη γνώμη μου, ο γάμος όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και αυτός είναι ο λόγος που δεν ψήφισα υπέρ αυτού του νομοσχεδίου σήμερα”, είπε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία. “Ελπίζω ότι η σημερινή ψηφοφορία δεν προωθεί μόνο τον σεβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις αλλά θα φέρει μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και ειρήνη”, είπε η καγκελάριος.

Το νομοσχέδιο αυτό πηγαινοερχόταν τα τελευταία χρόνια στη Νομική Υπηρεσία της Βουλής για επεξεργασία αλλά κάθε φορά επέστρεφε άδοξα στους εμπνευστές του, ελλείψει πολιτικής βούλησης να πάρει τον δρόμο της νομοθετικής διαδικασίας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι τώρα στη Γερμανία ισχύει νόμος που επιτρέπει το λεγόμενο συμβόλαιο δια βίου συντροφικότητας, βάσει του οποίου ήδη εξομοιώνονται σε πολλά σημεία τα ομόφυλα ζευγάρια με τα ετερόφυλα. Πρόκειται στην ουσία για κάτι αντίστοιχο με το σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια, που ισχύει στην Ελλάδα από το 2015. Με το νέο όμως γερμανικό νομοσχέδιο ο «γάμος για όλους» θα τελείται πλέον στα δημαρχεία, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους γάμους.