Ελλάδα

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι εφοριακών σε Αργοσαρωνικό και νησιά του Αιγαίου

Η ΑΑΔΕ οργάνωσε σχέδιο για 14.500 ελέγχους για το "καυτό" τρίμηνο του καλοκαιριού στα νησιά του Αιγαίου.

 Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στόχο να γίνουν τουλάχιστον 14.500 έλεγχοι μέσα στο επόμενο τρίμηνο, με έμφαση στην έκδοση αποδείξεων, δηλαδή περίπου το 50% του ετήσιου στόχου των 35.000 προληπτικών ελέγχων. 

Οι φετινές εξορμήσεις γίνονται με φόντο τα εύσημα που απένειμε η Κομισιόν στο φοροελεγκτικό μηχανισμό, πιστώνοντας του μεγάλο μέρος της περσινής υπεραπόδοσης των εσόδων, γεγονός που αυξάνει τις απαιτήσεις της ηγεσίας της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών.

Στο στόχαστρο μπαίνουν οι κοντινοί προορισμοί στην Αττική και ειδικά τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Λόγω κρίσης και επειδή οι Έλληνες δεν μπορούν να προγραμματίσουν μεγάλης διάρκειας διακοπές, ο Αργοσαρωνικός θεωρείται ιδανικός προορισμός σύντομων αποδεάσεων των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν ειδικά σεμινάρια στη Σύρο, προκειμένου τα στελέχη των ελεγκτικών μονάδων να ενημερωθούν για τις νέες διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή τα αυστηρότερα «λουκέτα», τα ειδικά πρόστιμα ως 5.000 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων, τα ελάχιστα πρόστιμα των 500 ευρώ σε δραστηριότητες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ. Επιπλέον, για πρώτη φορά τα στελέχη της ΑΑΔΕ, που θα αναλάβουν την εφαρμογή του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου, παρακολούθησαν σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων, μετά από τα αυξημένα κρούσματα επιθέσεων, προπηλακισμών και παρεμπόδισης ελέγχων.

Για την εκτέλεση του σχεδίου, έχουν επιστρατευτεί και εφοριακοί από μικρές Δ.Ο.Υ. οι οποίοι θα βγουν από τα γραφεία για εφόσους στα νησιά κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο ούτε οι ίδιοι δεν θα γνωρίζουν πού και πότε θα αποβιβαστούν, καθώς τηρείται άκρα μυστικότητα και μόνον λίγοι επιτελείς γνωρίζουν το πλάνο των ελέγχων.

Το σχέδιο εφαρμόστηκε με επιτυχία και πέρυσι το καλοκαίρι από την ΑΑΔΕ, συμβάλλοντας σημαντικά στην υπερείσπραξη εσόδων το 2016. Για τον σκοπό αυτό, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν και ειδικά σεμινάρια στη Σύρο, με στελέχη των ελεγκτικών μονάδων που ενημερώθηκαν για τις τακτικές ελέγχων και τα αυστηρότερα πρόστιμα που επιβάλλονται πλέον –από 500 ευρώ και σε δραστηριότητες που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ. Το σεμινάριο περιελμάβανε και στρατηγική σε περίπτωση επιθέσεων, προπηλακισμών και παρεμπόδισης ελέγχων.