Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές τα ξημερώματα της 2ας Μαΐου 2017 στο Χίλτον, δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Κομισιόν. συμφωνία αποτελείται από το επικαιροποιημένο (αναθεωρημένο) Μνημόνιο και το Τεχνικό Μνημόνιο.
Περιλαμβάνει και την έκθεση συμμόρφωσης, την αξιολόγηση της κυβέρνησης δηλαδή από το θεσμούς, για τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχει ως τώρα εφαρμόσει. Σε εκκρεμότητα παραμένουν μέτρα όπως η επιβολή νέας εισφορά στην ναυτιλιακή κοινότητα για το 2018, αλλά και ο επανυπολογισμός τουλάχιστον των 10% των συντάξεων με βάση τους νόμους Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου.
Τα βασικά ρίσκα σύμφωνα με το κείμενο είναι οι ενδεχόμενες αποκλίσεις στις αποδόσεις των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά για τα μέτρα θα θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται το 2017 και το 2018, ιδίως όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος και τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Ένας πρόσθετος παράγοντας αβεβαιότητας σχετίζεται με το μακροοικονομικό περιβάλλον καθώς και με τη συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της νομιμότητας του ΕΝΦΙΑ.
Διαβεβαιώσεις νομιμότητας: Η έκθεση συμμόρφωσης αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά έχει προσφέρει στους Θεσμούς υποστηρικτικά κείμενα που αναφέρουν ότι τα μέτρα του 2019 (μείωση συντάξεων) είναι σύμφωνα με το ελληνικό και τους νόμους του κράτους. Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση κοινοποίησε στους Θεσμούς νομική επιχειρηματολογία που αναφέρει ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι σύμφωνη με το σύνταγμα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Αντίο ΕΚΑΣ: Η κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς παρεκλίσεις τη διαδικασία για την πλήρη εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Το ΕΚΑΣ θα μειωθεί μέσα στο 2017 εκδόθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2016, μειώνοντας το κόστος κατά 570 εκατ. ευρώ.
Περισσεύουν 27,4 δισ. ευρώ: Οι προβολές της Κομισιόν αναφέρουν ότι η συνολική εκταμίευση του προγράμματος θα ανέλθει σε 58,6 δισ. ευρώ, ήτοι 27,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το αρχικό ποσό που είχε υπολογιστεί για το τρίτο μνημόνιο.
Ξεφεύγει το χρέος: Με βάση τα σενάρια του Compliance Report το χρέος από 179% του ΑΕΠ το 2016 θα υποχωρήσει οριακά φέτος στο 176,5%. Παρατίθενται τέσσερα σενάρια για την εξέλιξή του ως το 2060.
Capital controls: Δημοσιεύθηκε ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή χαλάρωση και άρση τους, με στόχο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη επενδυτών και καταθετών
Εργασιακά: Με fast track διαδικασίες οι διαφορές μεταξύ εργοδοτών- εργαζομένων για την υποχρέωση καταβολής μισθού σε περίπτωση απεργίας. Επανεξέταση του ρόλου της Διαιτησίας και Μεσολάβησης
Δημόσιο: Πρώτο κύμα αξιολόγησης- κινητικότητας το Σεπτέμβριο. Βασικός στόχος ο περιορισμός των αποσπάσεων (μόνο κατ’ εξαίρεση). Αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα με κατάργηση των Γενικών Γραμματέων και αντικατάσταση τους από Διοικητικούς Γραμματείς με συμβόλαια, που δεν θα μπορούν να αντικαθίστανται. Ενίσχυση αυτονομίας Ανεξάρτητων Αρχών με εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών νομοθετικών πρακτικών
– Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 159,9% το 2020, στο 123,1% το 2030 και στο 91,2% το 2060.
– Το πλέον ευνοϊκό «βλέπει» εντυπωσιακή υποχώρηση του χρέους έως το 2060, με εκτίμηση ότι θα φθάσει στο 153% το 2020, στο 141,1% το 2030 και θα «προσγειωθεί» στο 75,4% το 2060.
– Στο πλέον αρνητικό σενάριο εκτιμάται ότι το χρέος θα φθάσει στο 160,3% του ΑΕΠ το 2020, στο 141,1% του ΑΕΠ το 2030 και θα εκτοξευθεί στο 241,1% το 2060.
Δείτε τα κείμενα σε μορφή PDF:
Το τελικό σχέδιο του Μνημονίου 4 (supplemental_MoU)
Η λίστα των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ (επικαιροποιημένη)
Η νέα λίστα με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα