Οικονομία

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (pdf)

Κατά μία μονάδα, από Caa3 σε Caa2. Έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έπειτα από την απόφαση του Eurogroup και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία μονάδα, από Caa3 σε Caa2.

Ο οίκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι βασικοί λόγοι της αναβάθμισης είναι:

1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Πέραν της δυνατότητας της Ελλάδας να εξοφλήσει τις επερχόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές, θεωρούμε ότι το πόρισμα της αναθεώρησης αποτελεί θετικό μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.

2. Βελτιωμένη δημοσιονομική προοπτική: Η ελληνική κυβέρνηση κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ κατά 2016 έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Ο οίκος Moody’s περιμένει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά.

3. Σημάδια οικονομικής σταθερότητας: Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, ο οίκος Moody’s αναμένει να σημειωθεί ανάπτυξη φέτος και του χρόνου μετά από τρία χρόνια στασιμότητας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω αξιολόγηση απέχει από το να αναδειχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτικούς τίτλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επικαλούμενη αξιωματούχο που μίλησε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, η ΕΡΤ είχε μεταδώσει νωρίτερα το βράδυ της Παρασκευής ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ήταν… καθ’ οδόν, αντανακλώντας τις προοπτικές «αναγέννησης» της ελληνικής οικονομίας, έπειτα από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Πατήστε εδώ και διαβάστε αναλυτικά όλη την έκθεση της Moody’s.