Τα νέα για την Ελλάδα δεν είναι ευχάριστα. Παρόλο που επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και παρά τις εγγυήσεις σχετικά με τη συζήτηση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δεν φαίνεται να μπορεί να αποφύγει ένα τέταρτο μνημόνιο.
Αυτό αναφέρεται σε ανάλυση του Fabio Balboni της HSBC, ο οποίος γράφει ότι η Αθήνα χρειάζεται σημαντική βοήθεια από τους δανειστές της εάν τελικά θέλει να ξεμπερδέψει με τα προγράμματα διάσωσης και να βγει στις αγορές.
«Περαιτέρω πρόοδος στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους φαίνεται απίθανη τις επόμενες εβδομάδες» υποστηρίζει ο Fabio Balboni της HSBC, ο οποίος δεν βλέπει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ βιάζονται να μειώσουν το ελληνικό χρέος πριν το επόμενο καλοκαίρι.
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ως ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα και θετικό σημάδι για τους επενδυτές.
Αλλά, η ΕΚΤ -όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Financial Times- έχει δηλώσει ότι χρειάζεται περισσότερες διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν την ένταξη στο QE.
«Χωρίς καμία στήριξη από το QE της ΕΚΤ ή τον ESM, τότε έως το τέλος του προγράμματος διάσωσης, το Eurogroup μπορεί τελικά να εγκρίνει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, αλλά πιθανότητα θα είναι πολύ αργά για μια καθαρή έξοδο ή ακόμα κι ένα προληπτικό πρόγραμμα.
Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης» επισημαίνει ο Balboni της HSBC. Όπως σχολιάζεται όμως στο δημοσίευμα, ένα τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης θα είναι χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, τους δανειστές της και τους επενδυτές αφού η οικονομία έδωσε μάχη για να κερδίσει οποιαδήποτε δυναμική αφού έχασε το 27% της παραγωγής μετά την οικονομική κρίση.
«Ενώ οι αγορές ίσως να μην ανησυχούν για πιθανή χρεοκοπία για κάποιο διάστημα, μπορούμε ακόμα να περιμένουμε πολλή νευρικότητα θόρυβο σχετικά με την Ελλάδα τους προσεχείς μήνες», προσθέτει ο κ. Balboni.