Γεύση

Το BBC “αποθεώνει” 10 ελληνικά φαγητά (pics)

"Τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις στην Ελλάδα".

Ο Alexis Averbuck, ταξιδιωτικός συγγραφέας, αποθεώνει 10 ελληνικά πιάτα και σημειώνει σε άρθρό του στο BBC ότι είναι από αυτά που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος όταν επισκεφθεί την χώρα μας.

Μπορεί η Ελλάδα να έγινε διάσημη παγκοσμίως για την ιστορία της και τον πολιτισμό της αλλά το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό (δηλαδή η Μεσογειακή διατροφή) είναι ακόμα ένας λόγος που πολύς κόσμος την επισκέπτεται, γράφει ο αρθρογράφος και δίνει τη λίστα με τα 10 πιάτα που κανείς δεν πρέπει να παραλείψει να δοκιμάσει.

Ταραμοσαλάτα: Όλοι οι τουρίστες λατρεύουν το τζατζίκι, τη φάβα και τη μελιτζανοσαλάτα αλλά το αγαπημένο τους συνοδευτικό είναι η ταραμοσαλάτα. Φτιάχνεται από αβγά ψαριού και είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο και στην γειτονική Τουρκία.

Ελιές και ελαιόλαδο: Το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως και είναι εξαιρετικής ποιότητας. Σύμφωνα με τη μυθολογία οι θεοί Αθηνά και Ποσειδώνας είχαν διαμάχη για την προστασία και την ονομασία της Αθήνας. Και οι δύο παρουσίασαν τα δώρα τους και οι υπόλοιποι θεοί έκριναν πως το καλύτερο ήταν της Αθηνάς που πρόσφερε μια ελιά.

Ντολμαδάκια: Αν και οι περισσότεροι ξένοι δυσκολεύονται να πουν το όνομά τους, τα λατρεύουν και προτιμάνε να τα τρώνε σαν finger food.Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στη μαγειρική τους αλλά η πιο διαδεδομένη είναι η απλή γέμιση με ρύζι και χωρίς κρέας.

Σουβλάκι: Δεν υπάρχει τουρίστας που να έρχεται στην Ελλάδα και να μη δοκιμάζει το διάσημο σουβλάκι. Στο εξωτερικό υπάρχουν μαγαζιά που φτιάχνουν ελληνικό σουβλάκι αλλά όλοι συμφωνούν πως για κάποιο ανεξήγητο λόγο το σουβλάκι στην Ελλάδα δε συγκρίνεται με κανένα άλλο.

Φρέσκο ψάρι: Στην Ελλάδα παράγεται ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά θαλασσινών και ψαριών, το ούζο. Είναι λοιπόν αναμενόμενο να προτιμούνται τα ψάρια και τα θαλασσινά πολύ από τους τουρίστες. Οι μαρίδες και τα μπαρμπούνια ψηφίστηκαν ως τα αγαπημένα ψάρια των τουριστών.

Κολοκυθοκεφτέδες: Οι τουρίστες που τους δοκίμασαν πίνουν νερό (καθώς και τσίπουρο) στο όνομά τους και προτείνουν να τους δοκιμάσετε με τζατζίκι. Δεν έχουν άδικο καθώς είναι όντως ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα και των Ελλήνων.

Φέτα

: Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανένα άλλο τυρί παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζεται εκτός Ελλάδας και με άλλη διαδικασία που δεν είναι η ίδια με την παραδοσιακή. Αν και αυτή η απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από άλλες χώρες, συνεχίζει να ισχύει και έτσι το διάσημο ελληνικό τυρί είναι το μόνο που θα βρείτε, ακόμα και αν πάτε στο εξωτερικό, με αυτή την ονομασία.

Μέλι: Οι ξένοι λατρεύουν το ελληνικό μέλι και ειδικά τα γλυκά που είναι φτιαγμένα με αυτό. Ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο και τα παστέλια αποτελούν μερικά από τα αγαπημένα γλυκά όσων επισκέπτονται τη χώρα μας.

Άλλα φαγητά που λατρεύουν οι τουρίστες είναι ο μουσακάς, το χταπόδι, τα ψητά κρέατα, η χωριάτικη σαλάτα και ο ντάκος.