Ελλάδα

Λέσβος: Στα νεότερα μνημεία τα περισσότερα προβλήματα από το σεισμό

Μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Δευτέρας.

Στα νεότερα εκκλησιαστικά μνημεία του 18ου και του 19ου αιώνα εντοπίζονται τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησε ο ισχυρός σεισμός της περασμένης Δευτέρας και οι μετασεισμικές δονήσεις.

Κατά τη χθεσινή αυτοψία από την γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου στα κηρυγμένα μνημεία της Λέσβου, διαπιστώθηκαν προβλήματα στους ναούς Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Αφάλωνα, Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα, Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι, Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Μεγαλοχώρι, Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι και Αγίας Τριάδας στην Πλαγιά. 

Πρόκειται για ναούς με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένα για τρίκλιτες βασιλικές λεσβιακού τύπου. Κύριο χαρακτηριστικό του τύπου αυτού είναι ο εξωνάρθηκας, ο οποίος με περιστύλιο υποστηρίζει το γυναικωνίτη, ενώ στο εσωτερικού των ναών οι οροφές των τριών κλιτών δεν είναι επίπεδες αλλά θολωτές.

Μικρότερα προβλήματα, που όμως χρήζουν παραπέρα μελέτης, αντιμετωπίζουν ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου και ο ναός των Αγίων Πατέρων στο Χάλικα, και οι δυο στην πόλη της Μυτιλήνης.

Τα αρχαία μνημεία πάντως μέχρι και αυτά των μεσαιωνικών και βυζαντινών χρόνων, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. 

Μόνη εξαίρεση αυτή του αρχαιολογικού χώρου του Μεσαιωνικού Κάστρου της Μυτιλήνης, του οποίου η λειτουργία ανεστάλη προσωρινά για προληπτικούς λόγους ασφαλείας των επισκεπτών και των εργαζόμενων σε αυτό.