Αθλητισμός

“Ποιος Καραπιάλης και ποιος Γεωργάτος; Άλλοι ήταν οι παιχταράδες”

Απολαυστικός Αλέφαντος μίλησε για τους καλύτερους παίκτες που θεωρεί εκείνος.

Ο Νίκος Αλέφαντος σχολιάζει τις μεταγραφικές εξελίξεις με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Ο παλαίμαχος προπονητής μίλησε στην ιστοσελίδα sportdog.gr για Ολυμπιακό, Ρισβάνη και τους καλύτερους παίκτες των τελευταίων ετών.

“Διάβασα μια συνέντευξη στο ΦΩΣ του αρχισκάουτερ του Ολυμπιακού στις Ακαδημίες Γιώργου Αμανατίδη και ο Σινάνογλου τον ρώτησε για αυτό που είχα πει στη στήλη. Τα επιβεβαίωσε όλα! Για τον τρόπο που τον έβαζα στο Ρέντη να κάνει ατομική προπόνηση χτυπώντας σε ένα τοίχο τη μπάλα επί ώρα κάθε μέρα ώστε να αναπτύξει την τεχνική του στην πρώτη επαφή και στην υποδοχή. Πολλούς παίκτες έχω βοηθήσει να εξελιχτούν ατομικά. Μέχρι και στον Αρδητό ανέβαζα παίκτες ξεχωριστά με σπάικς παπούτσια να κάνουν ταχύτητες.

Όπως τώρα έχω πει για τον Ρισβάνη. Πρέπει να κάνεις 10άρια, 20άρια, 30άρια, 40άρια, μόνος σου. Από …χθες! Μην περιμένεις άλλοι να ασχοληθούν μαζί σου. Στον Ολυμπιακό θα έχεις να αγωνιστείς σε “πέλαγος”, πολλά μέτρα, πολλούς χώρους. Άλλο ο Πανιώνιος που είχες λίγα μέτρα μέσα στην περιοχή, σε βόλευε έτσι. Όλα τα άλλα τα έχεις. Την έκρηξή σου δούλεψε.

Ο Μανωλάς πριν έρθει στον Ολυμπιακό είχε δουλέψει στίβο πολύ. Γι’ αυτό ήρθε και πήρε τη φανέλα αν και δεν είχε καλή τεχνική. Ο Ρισβάνης έχει τεχνική και τσαμπουκά και νεύρο και μπόι.

Ο Χάπελ έκανε πολλή ατομική προπόνηση για εξειδικευμένες μυϊκές ομάδες. 9.00 το πρωί είχε κανονική προπόνηση, στις 8.30 έμπαιναν οι δέκα πρώτοι για μυϊκή ενδυνάμωση. Το βράδυ μετά τη ωδεύτερη προπόνηση, έμπαιναν οι άλλοι δέκα. Τετρακέφαλους, δικέφαλους, τρικέφαλους, ώμους, κοιλιακούς με την τρίκιλη μπάλα, και πετάγανε οι παίκτες. Αλλά όχι πολλά βάρη, όχι να πάρουν όγκο και να χάσουν έκρηξη, δούλευε λίγα κιλά και πολλές επαναλήψεις και γρήγορα.

Άλλο τώρα: Βλέπω κάτι συνεντεύξεις παλιών παικτών και λένε ότι κορυφαίος Έλληνας του Ολυμπιακού τα τελευταία πολλά χρόνια ήταν ο Καραπιάλης. Διαφωνώ κάθετα. Ο Καραπιάλης ήθελε την μπάλα στα πόδια του, δεν ήταν γρήγορος χωρίς την μπάλα και επίσης δεν έπαιρνε την μπάλα από όλους τους χώρους. Δεν έχετε δει Θανάση Μπέμπη και Μίμη Δομάζο. Θέλανε δέκα σαν τον Καραπιάλη. Ο Τζόρτζεβιτς επίσης, στα ντουζένια του, ήταν παικταράς.

Λένε επίσης για τον Γεωργάτο. Και εκεί διαφωνώ. Ήξερε μπάλα, ήταν καλός μπροστά, αλλά στην άμυνα τον πέρναγες. Μπακάρα στα ντουζένια του ήταν ο Τοροσίδης, τα είχε όλα. Μιλάω για τα τελευταία χρόνια.

Με ρωτάει ο Θέμης αν μου έλεγε ο Μαρινάκης από ποια θέση να ξεκινήσω τώρα με ξένους παικταράδες, τι θα απαντούσα. Πρόεδρε, μην ασχολείσαι με Έλληνες παίκτες γι’ αυτές τις θέσεις που θα πω, δεν υπάρχουν. Ξένο παικταρά θα πάρεις, σέντερ φορ, γρήγορο, γκολτζή, να χρωματίσει την ομάδα. Και σέντερ μπακ ξένο γρήγορο, σκύλο. Με αυτούς τους δύο αλλάζεις επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, πλάγιο μπακ να κάνει κούρσες και να ανεβάζει την ομάδα ψηλά, και κόφτη γρήγορο, ούτε Ρομαό, ούτε Καμπιάσο, ούτε Μάρτινς, που ειναι πολύ κοντός και αν πας να παίξεις με καλή ξένη ομάδα θα σε τσαλαπατήσουνε. Πιστεύω ότι ο Μαρινάκης θα φέρει καλούς παίκτες”.