Αθλητισμός

Κοβάσεβιτς: «Ο Ίβιτς έδωσε πολλά στον ΠΑΟΚ, είχα ό,τι ζήτησα από τον Σαββίδη»

Για τα όσα έζησε την φετινή χρονιά στον ΠΑΟΚ μίλησε ο Νέναντ Κοβάσεβιτς, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το... θαύμα της επίλυσης των τραυματισμών στον Δικέφαλο.n

Ο πρώην υπεύθυνος αποκατάστασης πλέον του ΠΑΟΚ, μίλησε για την σεζόν που ολοκληρώθηκε, για την συνεργασία με τον Βλάνταν Ίβιτς αλλά και τον Ιβάν Σαββίδη.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στο PAOK24:

-Τι γεύση σου αφήνει αυτή η χρονιά; Πώς την χαρακτηρίζεις;

«Μετά από μία επιτυχημένη σεζόν, το τελευταίο παιχνίδι δεν μου άφησε καλή γεύση και δυστυχώς όλοι κρατάμε το τελευταίο παιχνίδι και αυτό κρίνουμε όλοι. Είμαι στεναχωρημένος πραγματικά μετά από όλο αυτό».

-Η ομάδα έδειξε ότι άδειασε στα πλέι οφ. Τουλάχιστον εμείς αυτό εισπράξαμε, ισχύει;

«Στατιστικά αποδεικνύεται ότι φέτος ο ΠΑΟΚ έπαιξε 60 παιχνίδια και από ιατρική οπτική γωνία είναι πολύ δύσκολο να παίζεις Τετάρτη-Κυριακή, Τετάρτη-Σάββατο, κι αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να ψάχνουμε δικαιολογία αν είναι κουρασμένοι ή όχι, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε από ιατρική άποψη “μαγικά” σε δυο μέρες. Ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα που έχει ταξιδέψει σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια των πλέι οφ. Εμείς το γνωρίζαμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Όλο το ιατρικό επιτελείο κι εγώ από την πλευρά μου αλλά και το προπονητικό τιμ κάναμε το καλύτερο δυνατό ο καθένας στον δικό του τομέα. Μπορεί όντως να είχαμε αδειάσει ψυχολογικά. Δεν θέλω να δικαιολογήσω τους παίκτες αλλά εγώ προσωπικά πιστεύω ότι όλοι οι παίκτες έδωσαν το 100% του εαυτού τους στα πλέι οφ έως και το τελευταίο παιχνίδι. Είμαι πάρα πολύ περήφανος για όλους τους παίκτες και για όλο το προπονητικό τιμ».

-Προσωπικά, πως αντιλήφθηκες τον “πόλεμο” που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου;

«Όταν παίζεις το πιο ωραίο ποδόσφαιρο είναι λογικό να σε πολεμούν όλοι, ειδικά οι μεγάλοι της Αθήνας. Το καλύτερο από όλα αυτά είναι ότι ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει. Η εικόνα που θα μείνει σε μένα και γι΄αυτό είμαι υπερήφανος, είναι ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε το πιο όμορφο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές αυτό είναι γεγονός. Το είδατε όλοι σας».

«Η καρδιά του Ίβιτς είναι ασπρόμαυρη»

-Ο Βλάνταν Ίβιτς αποχαιρέτησε την ομάδα του ΠΑΟΚ και αυτομάτως ακολουθήσατε και πολλοί από τους στενούς συνεργάτες του…

«Το μόνο που μπορώ να πω από την πλευρά μου είναι ότι ο Ίβιτς με έφερε στον ΠΑΟΚ κι εγώ φεύγω με τον Ίβιτς. Αυτή είναι μια απόφαση σύμφωνη με τα πιστεύω μου και τις αρχές μου. Δεν κυνηγάω ούτε δόξα, ούτε υλικά αγαθά, ούτε χρήματα. Πάνω από όλα είναι η φιλία και η συνεργασία».

-Το τιμ κρίθηκε πετυχημένο, δικαιολογημένα θα ρωτήσει κανείς, γιατί αποχωρείτε;

«Με όλο το σεβασμό, εγώ δεν μπορώ να απαντήσω. Μπορεί να σας απαντήσει ο Βλάνταν Ίβιτς. Γιατί το λέω αυτό: εγώ είμαι επαγγελματίας και ασχολούμαι με τα ιατρικά θέματα της ομάδας και το επάγγελμά μου δεν με αφήνει να εμπλέκομαι σε άλλα κομμάτια της ομάδας.

Κάποιοι μπορεί να γνωρίζουν ποιος είναι ο Νέναντ Κοβάσεβιτς και κάποιοι άλλοι όχι. Αν λοιπόν γνωρίζετε τον Νέναντ πέρα από το ότι είμαι οπαδός της Παρτίζαν, έχω αγαπήσει πολύ τον ΠΑΟΚ, έγινα οπαδός αυτής της ομάδας και θα παραμείνω και οπαδός του ΠΑΟΚ, το νιώθω αυτό με την καρδιά μου. Δούλεψα με πολύ μεγάλο πάθος αλλά εδώ με έφερε ο Ίβιτς, πάνω από όλα είμαστε φίλοι και συνεργάτες. Η τύχη μου αυτή τη στιγμή εξαρτάται από τον Βλάνταν Ίβιτς. Επειδή για μένα όπως σας ξαναείπα η φιλία είναι πάνω από όλα. Πέρασα μια φανταστική χρονιά εδώ και δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

-Μέσα από την συνεργασία σου μαζί του, ποια είναι η άποψη σου για τον άνθρωπο και προπονητή Βλάνταν Ίβιτς;

«Εγώ θα πω την δική μου γνώμη, κάτι που μπορεί να μην είναι και σωστό. Έχω διαβάσει διάφορα σχόλια για τον Ίβιτς, όπως ότι είναι νέος, ότι είναι άπειρος κτλ. Εγώ ένα έχω να πω: η καρδιά του Ίβιτς είναι ασπρόμαυρη. Έδωσε πάρα πολλά στην ομάδα με την καρδιά του, με το μυαλό του, με την δουλειά του, σε αυτό το προπονητικό του ταξίδι στον ΠΑΟΚ. Δεν το λέω επειδή είναι φίλος μου, είναι ένας άνθρωπος που έχω σε τεράστια εκτίμηση, είναι καλός πατέρας, καλός οικογενειάρχης, ακόμα καλύτερος φίλος και η γνώμη μου είναι ότι θα είναι μεγάλος προπονητής σίγουρα. Υπήρξα με πολλούς προπονητές στην καριέρα μου. Δεν έχω δουλέψει με καλύτερο προπονητή. Έχει όλο το πακέτο. Και πιστεύω ότι όλοι, είτε τον πιστεύουν τώρα είτε όχι, στο μέλλον θα το αντιληφθούν».

«Η ιστορία μου με τον ΠΑΟΚ»

-Πάμε στα δικά μας, αυτό που έβγαινε από τον ΠΑΟΚ στην αρχή μετά την αποθεραπεία ήταν ότι τόσο εσύ όσο και ο Πέταρ Μιλκάνοβιτς έρχεστε στην ομάδα ως εξωτερικοί συνεργάτες. Το στοίχημα αυτό το κερδίσατε σε χρόνο ρεκόρ. Πώς το εξηγείς; Είναι πολύ δύσκολο στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί κάποιος στην θέση του και να κερδίσει εμπιστοσύνη.

«Όταν σε καλεί ο ΠΑΟΚ υπάρχει μόνο ένας δρόμος: με πολλές ευθύνες και μεγάλες προσδοκίες και στόχους για τον σύλλογο. Όλο αυτό ήταν μια πρόκληση για μένα. Εμείς ερχόμαστε από την Σερβία, μια χώρα που έχει που έχει πολλά κοινά με την ελληνική νοοτροπία, για να μην πω και τελείως ίδια, και είμαστε ασπρόμαυροι για μια ζωή. Όχι εύκολα, αλλά με θέληση, με συναίσθημα, με πείσμα εμείς θέλαμε να γίνουμε μέλη της οικογένειας αυτής. Όλη μου την ζωή είχα σαν όνειρο να είμαι κοντά στην ομάδα της Παρτίζαν και δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω αυτό το όνειρο μέσω του ΠΑΟΚ.

Θέλω να σας πω μια “ιστορία” που ίσως δεν γνωρίζει ο κόσμος. Ο τρόπος που ξεκίνησε η συνεργασία μου με τον ΠΑΟΚ ήταν πολύ ξαφνικός για εμένα και έγινε όταν πέρυσι ήρθε στην κλινική μου στο Βελιγράδι ο Μάριν Λέοβατς. Όταν με κάλεσε ο προπονητής, μου εξήγησε ότι ήταν επείγον να αναλάβω την θεραπεία του Λέοβατς για να μην χάσει τα πλέι οφ. Άκουσα με προσοχή τα δεδομένα της περίπτωσής του και την διάγνωση και αποφασίστηκε να έρθει στην κλινική μου. Πέρα από την ειδικότητά μου και το επάγγελμά μου, ήθελα να βοηθήσω την ασπρόμαυρη οικογένεια γιατί την νιώθω σαν δεύτερη ομάδα μου. Ο προπονητής πίστεψε στην δουλειά μου, ο Λέοβατς γύρισε σε χρόνο ρεκόρ, και μάλιστα ο παίκτης ήταν από τους καλύτερους των πλέι οφ. Έχοντας αυτήν την πρώτη καλή συνεργασία με κάλεσαν να έρθω να συνεργαστώ με τον ΠΑΟΚ. Από την πρώτη στιγμή δέχτηκα και εκείνη την μέρα που βρέθηκα στο προπονητικό κέντρο της ομάδας ξεκίνησε η αποστολή μου.

Όταν ήρθα δεν συνάντησα τις καλύτερες συνθήκες. Η μεθοδολογία, ο τρόπος προσέγγισης, τα μηχανήματα, το σύστημα και η λειτουργία του δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο. Και εννοώ στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι για μια ομάδα σαν τον ΠΑΟΚ. Είδα ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και ότι μπορώ να βοηθήσω να εξελιχθούμε σε αυτόν τον τομέα (της αποθεραπείας). Έτσι ξεκίνησαν όλα. Όλα όσα κατάφερε η ομάδα, και με την δική μου βοήθεια, δεν θα ήταν εφικτά αν δεν είχαν την πλήρη στήριξη του προπονητικού τιμ, του διοικητικού και φυσικά του ίδιου του προέδρου κυρίου Σαββίδη. ‘Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στον προπονητή Βλάνταν Ίβιτς, στον πρόεδρο Ιβάν Σαββίδη και ιδιαίτερα στον Λούμπος Μίχελ που με στήριξε πάρα πολύ στην προσπάθειά μου για το στήσιμο αυτού του πρότζεκτ που δημιουργήσαμε με το επιτελείο μου. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε και μόνοι σας. Όπως μπορείτε να δείτε και τι αφήνουμε στην Νέα Μεσήμβρια . Αν ρωτούσατε κάποιον αν όλα αυτά γίνονται μέσα σε έναν χρόνο, με ανανέωση των υποδομών και μάλιστα όλα να λειτουργήσουν άψογα με ορατά αποτελέσματα, θα σας έλεγε ότι αποκλείεται, ότι είστε τρελοί».

«Είχα ό,τι ζήτησα από τον κ.Σαββίδη»

-Ας μην κρυβόμαστε. Το νούμερο των θλάσεων στον ΠΑΟΚ είχε φτάσει σε εξωπραγματικά νούμερα. Φέτος αν εξαιρέσει κανείς τους σοβαρούς τραυματισμούς των Μυστακίδη, Βαρέλα και Γλύκου, η λέξη «θλάση» γράφτηκε πρώτη φορά τώρα στο τέλος των πλέι οφ για τον Κάμπος. Αποτελεί προσωπική επιτυχία;

«Στη χώρα μου λένε “Δε ζεις από την δόξα”. Εγώ προσωπικά είμαι ευχαριστημένος από την προσωπική μου δουλειά και από την άλλη πάρα πολύ στεναχωρημένος, αν και δεν μπορούσα να επέμβω για να προλάβω και τους τρεις μεγάλους τραυματισμούς.

Όπως γνωρίζετε ήδη μαζί με τον γιατρό Παπακώστα, λάβαμε μέρος στο συνέδριο στην Βαρκελώνη στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα, το οποίο ήταν πάνω στον τομέα μας. Οι υπόλοιπες ομάδες της UEFA δεν περίμεναν ο ΠΑΟΚ να είναι τόσο “μπροστά” στο επίπεδο αποκατάστασης και αποθεραπείας τραυματισμών. Ωστόσο εκεί, όλοι οι συνάδελφοί μας σχολίασαν θετικά και θαύμασαν την δουλειά μας και τα αποτελέσματα που έχουμε στην μείωση τραυματισμών στον ΠΑΟΚ, κάτι που δεν έχουν καταφέρει οι μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Κάναμε πολλές συζητήσεις πάνω σε αυτό το κομμάτι και είχαμε ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Στατιστικά να αναφέρω ότι καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, για κάθε παιχνίδι, είχαμε στην διάθεσή μας το 95% του ρόστερ! Αυτούς που τους νοιάζει και τους απασχολεί η δουλειά του ιατρικού τιμ, πρέπει να παραδεχτούν ότι ήταν μια φανταστική χρονιά. Φυσικά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του ιατρικού τιμ, αλλά και του προπονητή, του τρόπου προπόνησης. Επίσης είναι αποτέλεσμα όλων όσοι εμπλέκονται στην ομάδα, του τέλειου συντονισμού όλων των ανθρώπων γύρω από την ομάδα».

-Κεφάλαιο Νέα Μεσήμβρια. Δούλεψες πολύ για να αναμορφωθεί το προπονητικό κέντρο και να ανέβει επίπεδο. Πέρυσι για το μεγάλο πρόβλημα των θλάσεων, είχε φτάσει να κατηγορηθεί και το προπονητικό κέντρο ότι δεν είναι κατάλληλο. Τελικά φταίει αυτό το γήπεδο ή όχι;

«Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Πρέπει να πω και να ξαναπώ πως ό,τι έχω ζητήσει, όποιο μηχάνημα στήριξης και αποθεραπείας, τα αποτελέσματα δεν θα ήταν τα ίδια, αν δεν είχαμε την κατανόηση του κ. Σαββίδη, να πιστέψει στο πλάνο μας και να μας στηρίξει».

-Όσοι φεύγουν από τον ΠΑΟΚ λένε “once PAOK,always PAOK”

«Κι εγώ θα στο πω. Μια ζωή θα είμαι ΠΑΟΚ, σαν αδερφός, σαν φίλος, σαν μέλος της οικογένειας, με πολύ όμορφες αναμνήσεις φεύγω, με χαρούμενες στιγμές. Έχω δώσει το 100% του εαυτού μου και ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος. Ευχαριστώ τον ΠΑΟΚ που με κάλεσε, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Βλάνταν Ίβιτς, τον Λούμπος Μίχελ και το μεγαλύτερο ευχαριστώ για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε στον κύριο Σαββίδη. Να ευχαριστήσω όλο το ιατρικό τιμ και τον κ.Παπακώστα προσωπικά. Την διοίκηση και τους φιλάθλους για την καθημερινή στήριξη. Ευχαριστώ τους παίκτες της ομάδας για κάθε στιγμή που πέρασα μαζί τους, χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα. Τέλος, θέλω να πω ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι για πάντα στην καρδιά μου και αυτό δεν θα αλλάξει για όλη μου την ζωή, τους αγαπώ όλους. Εύχομαι οι επόμενοι που θα έρθουν μετά από εμάς, τόσο παίκτες όσο και προπονητικό τιμ, να αποδείξουν ότι ο ΠΑΟΚ είναι το καλύτερο κλαμπ στην Ελλάδα. Κρατήστε όλοι σας αυτό το υπέροχο οικογενειακό κλίμα που υπάρχει γύρω από την ομάδα γιατί αυτό είναι που κάνει τον ΠΑΟΚ ξεχωριστό σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Η οικογένεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο