Ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, ΑΛέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα αν έπρεπε τώρα η Ελλάδα να θέσει το θέμα της ρύθμισης του χρέους ή έπρεπε να περιμένει αργότερα .
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι μια λύση χωρίς διευθέτηση του χρέους θα ισοδυναμούσε με «αναστολή» της δυνατότητας να διεκδικήσει η οικονομία την αυτοδύναμη χρημοτοδότησή της από τις αγορές, ενώ εκτίμησε ότι τίποτα δεν μαρτυρά πως θα είχε καλύτερη πιθανότητα λύσης το θέμα του χρέους αν το έβαζε η ελληνική πλευρά μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Στα ερωτήματα για το αν η Αθήνα ξέρει ακριβώς τι διεκδικεί ως ικανοποιητική λύση ή απλώς θα αρκεστεί σε αυτά που θα της παραχωρήσουν ο πρωθυπουργός έκανε μια λεπτομερή ανάλυση των παραμέτρων που ζητά η Αθήνα ώστε να έχει προοπτική βιωσιμότητας το δημόσιο χρέος, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν στο Eurogroup έχουμε νέο αδιέξοδο θα διεκδικήσει την απεμπλοκή στη σύνοδο κορυφής.
“Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαϊου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο EG και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων.Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους” είπε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός στο υπουργικό.
Αναλυτικά οι παρατηρήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός:
-«Κάναμε καλά που ανοίξαμε το θέμα του χρέους; Μήπως αυτοεγκλωβιστήκαμε; Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι. Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ’ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από μνημόνια και κρίση.
-Μήπως το timing τώρα δεν είναι καλό; Μήπως μετά τις γερμανικές εκλογές θα ήταν καλύτερο; Το timing είναι το καλύτερο που έχουμε βρεθεί τα 7 χρόνια μνημονίων και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον δύσκολα θα ξαναβρούμε καλύτερο. Γιατί: 1) έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους 2) Έχουμε επίσης ισχυρές συμμαχίες καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μια σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών 3) Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας 4) Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί
-Ξέρουμε τι διεκδικούμε ή ότι μας δώσουν; Ότι τους έδιναν έπαιρναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που επί 7 χρόνια έλεγαν το χρέος, το οποίο παρέλαβαν στο 120% του ΑΕΠ και το διόγκωσαν στο 180%, βιώσιμο επειδή τους είπαν «forget it».Εμείς διεκδικούμε λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.
-Αν δεν υπάρξει λύση τότε Σύνοδος Κορυφής: Αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του EG του Μαΐου η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μην δεχθούμε, να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικονωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι αν και η Αθήνα θέλει λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το διήμερο 22-23 Ιουνίου.
Ο διάλογος αυτός διημήφθη μια ημέρα μετά την συνάντησή Τσίπρα με τον νέο ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ, όπου είχε δηλώσει ότι δεν οφελεί κανέναν να πάμε να δραματοποιήσουμε το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής.