Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επέλεξε το πιο επικίνδυνο μονοπάτι καθώς οι ΗΠΑ παραμένουν μέλος της σύμβασης-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές (UNFCCC).
Σύμφωνα με άρθρο του Politico, η διαδικασία της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές, δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οικονομικοί και εθνικιστικοί λόγοι φαίνεται ότι οδήγησαν τον Αμερικανό πρόεδρο σε αυτή την απόφαση, αν και το οικονομικό όφελος δεν είναι τόσο ευδιάκριτο.
Αξίζει αν σημειωθεί ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα τρία κράτη της Γης που δεν θα συμμετέχουν στη Συμφωνία του Παρισιού. Τα άλλα δύο θα είναι η Συρία και η Νικαράγουα. Οι ΗΠΑ μπορούν βέβαια να επιστρέψουν ανά πάσα στιγμή, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι κίνδυνοι θα είναι πολλοί, ειδικά για την Αμερική και την οικονομία της.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ απ’ τη Συμφωνία των Παρισίων συνεπάγεται κινδύνους για ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί δρόμοι που μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων στο δεύτερο ήμισυ του αιώνα μας, ώστε να αποφευχθούν οι «σοβαρές, εκτεταμένες και ανεπίστροφες επιπτώσεις», που προειδοποιεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Αλλά το στοίχημα είναι να ληφθούν μέτρα νωρίς κι οι εκπομπές ρύπων να αρχίσουν να μειώνονται απ’ το 2020μΧ.
Ενδεχόμενη παύση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ – εφόσον δεν αντισταθμιστεί από άλλες χώρες- θα επιβραδύνει την πρόοδο και ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά ένα έως δύο δέκατα βαθμών Κελσίου. Κι αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρκετό για να βρεθούν παράκτιες περιοχές των πιο ευάλωτων κρατών κάτω απ’ τα κύματα με την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Η απόφαση λοιπόν αυτή δεν είναι καλή, αλλά οι προοπτικές δεν ήταν ούτως ή άλλως ρόδινες και πριν την απόφαση Τραμπ. Οι πολιτικές μείωσης των ρύπων επί Ομπάμα ήταν ανεπαρκείς και δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τη Συνθήκη.
Ήδη, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει και περικόπτει αυτές τις πολιτικές. Ούτως ή άλλως, πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι η Συνθήκη του Παρισιού δεν μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την υψηλή θερμοκρασία του πλανήτη μας, καθώς έπρεπε να προέβλεπε περισσότερες πολιτικές για τη μείωση των ρύπων.