Κόσμος

Βαρόμετρο για τo εδαφικό status της Β. Ιρλανδίας οι εκλογές της 8ης Ιουνίου

Η ψήφος υπέρ του Brexit πέρυσι έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαμάχη για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι πολιτικοί ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας θεωρούν τις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου δημοψήφισμα για το αν οι πολίτες επιθυμούν η περιοχή να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ή να προσχωρήσει με την Ιρλανδία. 

Η ψήφος υπέρ του Brexit πέρυσι έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο και έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη διαμάχη για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας. Η ανησυχία ότι το Brexit θα οδηγήσει σε πιο κλειστά σύνορα με τη γειτονική Ιρλανδία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναζωπυρώσει τον ιρλανδικό εθνικισμό και το όνειρο για μια ενωμένη Ιρλανδία, ελεύθερη από την επιρροή της Βρετανίας, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτό με τη σειρά του έχει αναστατώσει τους Ενωτικούς, οι οποίοι στηρίζουν τη βρετανική κυριαρχία και φοβούνται ότι χάνουν την πλειοψηφία τους. «Το διακύβευμα ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους Ενωτικούς και τη Βόρεια Ιρλανδία», δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός της περιοχής Αρλίν Φόστερ κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός της, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), τον προηγούμενο μήνα. 

«Οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν αναπόφευκτα ένα δημοψήφισμα για τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε. Οι εκλογές αυτές «θα αποτελέσουν με πολλούς τρόπους βαρόμετρο για την ενότητα της Ιρλανδίας», εκτίμησε από την πλευρά του ο Τζερι Άνταμς, πρόεδρος του Sinn Fein. 

Στις εκλογές της Πέμπτης η μάχη μεταξύ των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι και των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν κυριαρχεί σε εθνικό επίπεδο, όμως αυτό δεν συμβαίνει και στη Βόρεια Ιρλανδία. Οι Συντηρητικοί δεν έχουν πιθανότητες να κερδίσουν καμία έδρα και οι Εργατικοί δεν κατεβάζουν υποψήφιο εξαιτίας της ιστορικής τους συμμαχίας με το εθνικιστικό κόμμα SDLP. 

Αντίθετα οι περισσότεροι ψηφοφόροι στη Βόρεια Ιρλανδία θα επιλέξουν μεταξύ των εθνικιστικών και των ενωτικών κομμάτων. Το Sinn Fein κέρδισε 4 έδρες στο περιφερειακό κοινοβούλιο το 2015, με 24,5%, ενώ το DUP οκτώ έδρες με 25,7%, σε σύνολο 18 εδρών. 

Αν και το Sinn Fein αρνείται να καταλάβει έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο, το DUP ενδέχεται να βρεθεί σε θέση να ασκεί μεγάλη επιρροή αν οι Συντηρητικοί της Μέι δεν φέρουν καλό αποτέλεσμα και χρειαστούν ψήφους από τους παραδοσιακούς συμμάχους τους. 

Η ενίσχυση των εθνικιστών ήταν εμφανής στις περιφερειακές εκλογές του Μαρτίου, τις πρώτες μετά το Brexit, και έδειξε με δραματικό τρόπο πώς το δημοψήφισμα για την ΕΕ άλλαξε την πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία.