Η IBM έχει ως στόχο να εξαλείψει τους φραγμούς πρόσβασης τεχνολογίας στα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους ώστε να ζήσουν την ζωή τους πιο ανεξάρτητα και παραγωγικά.
Η έρευνα του κέντρου Accessibility Research της IBM βασίζεται σε 3 βασικούς άξονες, την περισσότερο ενεργό δράση και καθοδήγηση των ευπαθών αυτών κοινωνικών ομάδων, την τεχνολογία και καινοτομία, καθώ και την γνωστική φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων.
Σχετικά με την ενεργό δράση και την καθοδήγηση που είναι ο πρώτος άξονας, η IBM έχει δώσει σε σχεδιαστές και προγραμματιστές ανά τον κόσμο εργαλεία ανοιχτού κώδικα προκειμένου να δοκιμάσουν και προσφέρουν λύσεις σε θέματα σχετικά με προβλήματα προσβασιμότητας.
Η τεχνολογία και καινοτομία έχει ήδη ορατά αποτελέσματα καθώς η ΙΒΜ συνεργάζεται με την εταιρία Local Motors για την δημιουργία του περισσότερου παγκοσμίως αυτόνομου οχήματος με έμφαση στην προσβασιμότητα με την ονομασία Accessible Olli. Ο τρίτος σημαντικός άξονας, η γνωστική φροντίδα των ηλικιωμένων ατόμων αφορά την πρωτοβουλία με τη ονομασία Cognitive Eldercare, με την δημιουργία έξυπνων κατοικιών εξοπλισμένες με έξυπνους αισθητήρες, internet of things και ανάλυση των δεδομένων.
Οι έξυπνες αυτές κατοικίεςς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προληπτική παρακολούθηση της υγείας και της καθημερινότητας των ηλικιωμένων από τα συγγενικά τους πρόσωπα και όσα είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.
Η υπεύθυνη του κέντρου IBM Accessibility Research group Δρ. Ruoyi Zhou έκανε ενδιαφέρουσες δηλώσεις σχετικά με την μετάβαση της τεχνολογίας και την εξέλιξη της. «Τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία θα αλλάξει και από τις οθόνες αφής θα υπάρχει περισσότερη αλληλεπίδραση όπως η χρήση της φωνής», «οι ηλικιωμένοι του σήμερα άνω τωβ 60 ετών θα έχουν διαφορετική σχέση με την τεχνολογία και η IBM πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για τις επόμενες γενιές τηρώντας μία ισορροπία με τα προσωπικά δεδομένα.»