Αθλητισμός

Το προφίλ των πέντε “εμποδίων” της ΑΕΚ

Το παζλ στο γκρουπ των ισχυρών, για τον τρίτο προκριματικό γύρου του Champions League, στο δρόμο των μη πρωταθλητών, είχε συμπληρωθεί και το μόνο που έλειπε ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ στο γκρουπ των αδύνατων, εκεί που προστέθηκε η ΑΕΚ.

​Η πρώτη ανάγνωση των πέντε ομάδων έχει να κάνει με τους παίκτες που τους έφεραν σε αυτό το σταυροδρόμι, καθώς μέχρι την ώρα της κλήρωσης, θα έχουν γίνει σίγουρα αλλαγές.

 

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (ΟΥΚΡΑΝΙΑ) 67.526

Μετά από δυο συνεχόμενες κατακτήσεις του τίτλου, η Ντινάμο Κιέβου έκανε ένα βήμα πίσω και είναι αναγκασμένη να ψάξει το δρόμο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω του δρόμου των πρωταθλητών. Ο Σεργκέι Ρεμπρόβ βρέθηκε στην άκρη του πάγκου της ουκρανικής ομάδας, που μέσα στην σεζόν προσπάθησε να σταθεί όρθια σε έναν από τους πλέον ανοικτούς ομίλους στο Champions League, με Νάπολι, Μπεσίκτας και Μπενφίκα. Οι Ουκρανοί κατάφεραν να πετύχουν μόλις μια νίκη, η οποία σήκωσε μεγάλη συζήτηση, καθώς το εμφατικό 6-0 επί της Μπεσίκτας “έριξε” τους Τούρκους στο Europa League.

Στο πρωτάθλημα, η Ντινάμο προσπάθησε να κρατήσει για τρίτη χρονιά την Σαχτάρ πίσω της, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Μια ισοπαλία και δυο ήττες στους τρεις από τους τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος στους οποίους αντιμετώπισε την ομάδα του Ντόνετσκ… λένε και την αλήθεια για την φετινή διαφορά των δυο ομάδων.

Αν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς με βάση την απλή ανάγνωση των αριθμών που μπορεί να δώσει μια πρώτη απάντηση στα “γιατί” της απώλειας του τίτλου, το πρώτο ονοματεπώνυμο είναι του… Φάμπιο Καναβάρο. Ο Ιταλός, πρώην κεντρικός αμυντικός, και νυν προπονητής της Τιανζίν, “έβαλε στο μάτι” τον Ζούνιορ Μοράες, τον 27χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό της Ντινάμο, ο οποίος μέχρι τα μέσα της σεζόν είχε “χρεώσει” με 10 γκολ τα αντίπαλα δίκτυα, σε 16 συμμετοχές. Οι Κινέζοι αφαίρεσαν τον Βραζιλιάνο από τη μηχανή της Ντινάμο, με τον βάρος να πέφτει στον Αντρέι Γιαρμόλενκο, που τελείωσε την σεζόν με 14 γκολ σε 27 παιχνίδια πρωταθλήματος. Ο αρχηγός της εθνικής Ουκρανίας, συμπλήρωσε δέκα χρόνια στην Ντινάμο και είναι το Νο1 όπλο της μεσοεπιθετικά. Στην άμυνα, το βάρος σήκωσαν οι Βίντα, Μόροζιουκ, Αντούνιες και Πάντιτς, με τους δυο πρώτους μάλιστα να έχουν συνολικά επτά τέρματα, καθώς η Ντινάμο ήταν μια ομάδα που έπαιρνε πράγματα από τις στημένες φάσεις. Στη μεσαία γραμμή, οι βασικές επιλογές ήταν οι Σίντορτσουκ, Γκάρμας, Ριμπάλκα και Μπουάλσκι, ενώ στην επίθεση, ο Μπεσέντιν με εννιά τέρματα έδωσε αρκετές λύσεις.

 

ΑΓΙΑΞ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ) 67.212

Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν, ο Άγιαξ καλείται να πάρει το μονοπάτι των προκριματικών, καθώς τερμάτισε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ενώ δεν τα κατάφερε στον τελικό του Europa League, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να του στερεί όχι μόνο το τρόπαιο αλλά και το εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League. Ο Αίαντας… επέστρεψε στις ρίζες του, καθώς στο πρωτάθλημα Ολλανδίας παρέταξε το πλέον νεανικό σύνολο, το οποίο “μεγαλώνει” παιχνίδι με το παιχνίδι.

Κάτω από τα δοκάρια, ο Ονανά πήρε τη σκυτάλη από τον Σίλεσεν, και στην άμυνα οι Σάντσερ, Φέλτμαν, Βίεργκεβερ και Ρίντεβαλντ ήταν οι βασικές επιλογές του Πέτερ Μπος στο πρωτάθλημα. Στη μεσαία γραμμή, ξεχωρίζουν οι τρεις 93ρηδες. Κλάασεντ, Γιουνές και Ζίεκ, μαζί με τον Σέλνε, σήκωσαν στις πλάτες τους τον Αίαντα στο Ολλανδικό πρωτάθλημα, με τον Κλάασεν να έχει 14 γκολ σε 33 παιχνίδια και τους άλλους τρεις να προσθέτους άλλα 17. Όταν η μεσαία σου γραμμή έχει 31 γκολ, τότε όλοι ξέρουν πως… αν τρέξεις, δε σε πιάνουν με τίποτα.

Στην επίθεση, ο Κρίστιαν Ντόλμπεργκ, με 16 γκολ σε 29 παιχνίδια, είχε δίπλα του τον Μπερταρντ Τραορέ, με 9 γκολ σε 24 παιχνίδια. Την ίδια στιγμή, τα φώτα της δημοσιότητας άρχισε να… τραβάει και ο γιος του Πάτρικ Κλάιφερτ, Τζάστιν, που έγραψε 2 γκολ και 14 συμμετοχές. Γεννημένος το 1999. Η κουβέντα για τον Άγιαξ θα είναι συχνή το καλοκαίρι, καθώς οι Ολλανδοί περιμένουν να δουν ποιες από τις… μετοχές τους θα ρευστοποιηθούν, προκειμένου οι παίκτες που θα φύγουν να δώσουν σκυτάλη στα παιδιά που βιάζονται να μεγαλώσουν. Η ακαδημία τους να ‘ναι καλά, και από παίκτες…

ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΠΛΖΕΝ (ΤΣΕΧΙΑ) 40.635

Μπορεί να έγραψε 20 νίκες στο πρωτάθλημα, όσες και η Σλάβια Πράγας, όμως οι τρεις ήττες, έναντι μιας της μεγάλης αντιπάλου, άφησαν την Βικτόρια Πλζεν στην δεύτερη θέση. Ο Πάβελ Βέρμπα βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας, η οποία έχει μόλις έναν μη “Τσεχοσλοβάκο” ποδοσφαιριστή. Ο Αντρέας Ίβανσιτς είχε 8 συμμετοχές και 3 γκολ, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο, στο Πλζεν είχε βρεθεί και ο Έργκους Κάτσε.

Αιχμή του δόρατος των Τσέχων ο Κρίμενικ, με 10 γκολ σε 26 παιχνίδια, με το παιχνίδι τους να βασίζεται σε γκολ που έδωσαν οι μεσοεπιθετικοί, καθώς συνολικά επτά παίκτες σημείωσαν 16 τέρματα, σε ένα “πολυφωνικό” σχήμα, που ναι μεν είναι καλό να υπάρχει, αλλά πάντα οι ομάδες χρειάζονται και ένα “σημείο αναφοράς”. Χούμπνικ, Χέιντα, Λιμπέρσκι, Ρένζικ και Ματέγιου ήταν οι πρώτες επιλογές στην αμυντική γραμμή, με τους Χόραβα, Χροσόβσκι, Πετρζέλα, Κόπιτς, Κόβαρικ, Χρομάντα και Χέμαν έχουν αγωνιστεί σε πάνω από τα μισά παιχνίδια πρωταθλήματος.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (ΡΩΣΙΑ) 39.606

Για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, η ΤΣΣΚΑ δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο, με την Σπάρτακ Μόσχας να την αφήνει δεύτερη. Ο Λεονίντ Σλούτσκι δεν είναι πια στην άκρη του πάγκου της, καθώς την θέση του έχει πάρει ο Λευκορώσος Βίκτορ Γκοτσαρένκο. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που… δεν λένε να αλλάξουν στην ΤΣΣΚΑ.

Ο Ακινφέεβ έβγαλε άλλη μια σεζόν κάτω από τα δοκάρια της, όπως και τα αδέρφια Μπερεζούτσκι στην άμυνα, με τον Βασίλι να παραμένει βασικός (27 συμμετοχές) και τον Αλεξέι να έχει 18 συμμετοχές. Μαζί με τους Μάριο Φερνάντες, Σενίκοφ και Ιγκνάσεβιτς ήταν οι πρώτες επιλογές. Ο Άλαν Τζαγκόεφ συνεχίζει να κινείται σε ρηχά νερά, καθώς όταν είχε πρωτολάμψει, δεν κατάφερε να βγει εκτός Ρωσίας.

Στη μεσαία γραμμή οι Γκολόβιν, Βέρνμπλουμ, Νάτχο Τόσιτς και Ιόνοφ ήταν ο βασικός κορμός. Στην επίθεση, οι Τσάλοβ και βιτίνιο είχαν από έξι τέρματα. Οι δυο τους βρέθηκαν στη πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της ΤΣΣΚΑ μαζί με τον Νάτχο, με τον Ισραηλινό να έχει και εκείνος έξι τέρματα.

ΜΠΡΙΖ (ΒΕΛΓΙΟ) 39.480

Το ““κουπάτο” σερί της Μπριζ έλαβε τέλος, με την Άντερλεχτ να την ρίχνει από την πρώτη θέση, στην οποία είχε τερματίσει τις τρεις τελευταίες σεζόν. Η ομάδα του Μισέλ Πρεντόμ στηρίχθηκε στον Μπουτέλ κάτω από τα δοκάρια, και στους Ντένουιλ, Κουλς, Βαν Ράιν, Πουλέν και Ένγκέλ στην άμυνα, ως επί το πλείστον.

Στη μεσαία γραμμή Βάνακεν και Βόρμερ είχαν από εννέα τέρματα, με τους Σίμονς και Κλοντεμίρ να τους ακολουθούν σε συμμετοχές στην ενδεκάδα, όχι όμως και στην παραγωγικότητα. Στην επίθεση, ο Γιέλε Βόσεν τράβηξε κουπί μαζί με τον Ιζκέρντο. Οι δυο τους πέτυχαν συνολικά 30 τέρματα, με τον Βόσεν να έχει δυο περισσότερα. Η Μπριζ δεν έχει τη νεανικότητα που είχε άλλες χρονιές, καθώς προσπάθησε να στηριχθεί στην εμπειρία, και όχι άδικα, έχοντας στα χέρια της τρεις σερί τίτλους, με την απώλεια του φετινού να θέτει νέα δεδομένα για τον σύλλογο όσον αφορά την μεταγραφική της πολιτική.

Πηγή: sport24.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο