Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε σήμερα από την Φρανκφούρτη κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο Μπενουά Κερέ.
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ διαμήνυσε ότι η άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα επιταχύνει πολλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση.
Τόνισε πως είναι «σημαντικό» να υπάρξει συμφωνία που θα περιλαμβάνει το χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για την μη εξεύρεση λύσης στην προηγούμενη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας.
Ανέφερε επίσης ότι η υλοποίηση της όποιας ελάφρυνσης θα γίνει μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, όμως επισήμανε πως το να υπάρχει «επαρκής καθαρότητα σήμερα» θα φέρει μπροστά «πολλές από τις επωφελείς επιδράσεις», κάνοντας ειδική αναφορά στην αποκατάσταση της εγχώριας και διεθνούς εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Κερέ κατά την ομιλία του εξέφρασε την δυσαρέσκειά του που δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και τόνισε: «Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, λυπούμαστε που δεν υπήρξε ξεκάθαρος ορισμός των μέτρων ανακούφισης για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά κατά την άποψή μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου».
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.
«Ωστόσο, με το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας», δήλωσε.
«Πέρυσι τον Ιούνιο το ΔΣ της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα εξέταζε την πιθανή αγορά ελληνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PSPP, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο στην ανάλυση και στην εξέλιξη της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, καθώς και άλλων στοιχείων γύρω απ’ τη διαχείριση κινδύνου», σημείωσε ο κ. Κερέ, τονίζοντας «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.