Κόσμος

Ιταλία: Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Η κάτω Βουλή της Ιταλίας τάχθηκε υπέρ του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση Τζεντιλόνι με 315 ψήφους υπέρ έναντι 142 ψήφων κατά, με πέντε αποχές. Το νομοσχέδιο πλέον θα αναγνωστεί στη Γερουσία.

Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι εξασφάλισε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής στην ψηφοφορία για ένα αμφιλεγόμενο πακέτο προτάσεων με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των δημόσιων εσόδων από εισφορές εταιρειών του Διαδικτύου, αλλά και την επαναφορά της πληρωμής εργαζομένων με κουπόνια.

Η κάτω Βουλή της Ιταλίας τάχθηκε υπέρ του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση Τζεντιλόνι με 315 ψήφους υπέρ έναντι 142 ψήφων κατά, με πέντε αποχές. Το νομοσχέδιο πλέον θα αναγνωστεί στη Γερουσία.

Τα μέτρα εξοικονόμησης στον νέο κρατικό προϋπολογισμό ανέρχονται σε 3,4 δισεκ. ευρώ και θα μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα όπως έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά την ιταλική κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης πόρων θα προέλθει από την αλλαγή των κανόνων για την πληρωμή και την απόδοση του φόρου προστιθέμενης αξίας, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί πως θα μειώσει τη φοροδιαφυγή.

Οι δημόσιοι οργανισμοί στο εξής θα πληρώνουν ΦΠΑ απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών όταν αγοράζουν αγαθά ή υπηρεσίες αντί να καταβάλουν τον φόρο στους προμηθευτές τους. Το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι δύο συστήματα για την πληρωμή εργαζομένων με κουπόνια, μέτρο που επανέφερε η κυβέρνηση μόλις μερικούς μήνες αφού υποχωρώντας στις πιέσεις που της άσκησαν συνδικάτα, η κυβέρνηση κατήργησε μια παρόμοια διάταξη.

Επιχειρήσεις που απασχολούν πέντε υπαλλήλους ή λιγότερους, εξαιρουμένων κατασκευαστικών εταιρειών, θα μπορούν να πληρώνουν μισθούς σε κουπόνια αξίας 9 ευρώ έκαστο. Μια εταιρεία θα μπορεί να πληρώνει όχι περισσότερα από 5.000 σε κουπόνια ετησίως και το μέγιστο ποσό που θα μπορεί να λαμβάνει κάθε εργαζόμενος σε κουπόνια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ένας συμβιβασμούς στις συνεχιζόμενες διενέξεις με εταιρείες του Διαδικτύου για φορολογικά ζητήματα, το κράτος θα δίνει στις επιχειρήσεις αυτές τη δυνατότητα να γνωρίζουν και να διευθετούν εκ των προτέρων τις οφειλές τους.

Εξάλλου θα αυξηθούν οι φόροι και τα τέλη για τα αυτόματα μηχανήματα τυχερών παιγνιδιών, ενώ ο νόμος τονίζει πως πάνω από 100.000 από αυτά τα μηχανήματα (το 35% σήμερα) θα πρέπει να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στις αρχές του 2018.

Στο εξής εξάλλου βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, όπως αυτές που γίνονται μέσω της διαδικτυακής υπηρεσίες AirBnB, θα επιβαρύνονται με φόρο 21%.

Φέτος οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ιταλία να μειώσει το δημόσιο διαρθρωτικό έλλειμμά της κατά 0,2%, εξαιρουμένων εφάπαξ δαπανών και επιπτώσεων του οικονομικού κύκλου. Βάσει του κοινοτικού δικαίου, τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης θα πρέπει να μειώνονται κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ωσότου ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός ή καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα.