Ελλάδα

Διατροφή, περπάτημα, σιέστα: Αυτά ήταν τα μυστικά της μακροζωίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (vid)

Τα είχε αποκαλύψει σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Πλήρης ημερών σε ηλικία 99 ετών έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε αποκαλύψει μάλιστα σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν από μερικά χρόνια στην εκπομπή του Mega «Όλα για την Υγεία μου» τα μυστικά της μακροζωίας του. Ποια ήταν αυτά; Διατροφή, άσκηση, σιέστα, καλή ψυχολογία, καθόλου άγχος. 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει τότε ότι η μακροζωία του οφείλεται εν μέρει στην γερή του κράση και στο DNA του, όμως πρόσεχε πάντα τον εαυτό του. «Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές», είχε σημειώσει, επίσης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ προτρέποντας τον κόσμο να μην φοβάται τους γιατρούς και να τους συμβουλεύεται συχνά, θεωρώντας ελιξίριο ζωής το χαμόγελο. 

«Αν στέκομαι όρθιος και είμαι σε καλή φυσική υγεία διατηρώντας την πνευματική μου δύναμη, αυτό οφείλεται στην κράση μου, στο DNA. Αλλά οφείλεται και μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο έζησα μια μακριά και πολυτάραχη ζωή. Η δίαιτα του ανθρώπου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία του.Τρώω πολλά ωμά λαχανικά και κυρίως ωμή αγκινάρα που είναι ωραίος μεζές για το κρασί και την τσικουδιά. Ο,τι υπάρχει στον κόσμο, το έχω πιει, κι όλα τα καλά πράγματα τα έχω φάει. Είμαι καλοφαγάς και μ΄αρέσει και το πιοτό με μέτρο. Πρέπει πάντοτε να τρως αυτό που σου χρειάζεται κάθε φορά. Αγαπώ πολύ τα φασόλια. Κάθε Δευτέρα παραγγέλνω τη φασολάδα μου»!

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει, επίσης τη σημασία της άθλησης και ειδικά τα οφέλη που έχει το περπάτημα: «Από μικρός γυμνάστηκα πολύ. Μου άρεσε πολύ να περπατώ. Αυτή είναι η καλύτερη άσκηση. Μπορείς να την κάνεις μέχρι το τέλος της ζωής σου. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να εγκαταλείπει ποτέ τον εαυτό του. Είναι κόπος, αλλά χρειάζεσαι την κινητικότητα».

Ένα ακόμα από τα μυστικά της μακροζωίας του θεωρούσε ότι ήταν η επιλογή του να κάνει μικρά διαλείμματα μέσα στη μέρα, μια ανάπαυλα, να κλείνει τους διακόπτες, με κορυφαία, τη μεσημεριανή σιέστα.

Όσο για το θάνατο, «είναι καλοδεχούμενος», έλεγε, «αρκεί να με βρει όρθιο και δυνατό. Όχι σακάτη και κακομοίρη».