Αθλητισμός

Σενιόρ Ερνέστο Βαλβέρδε, το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον (pics & vids)

Το Pagenews.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω, ψαχουλεύει την ιστορία και καταλήγει πως το πεπρωμένο του σπουδαίου Ερνέστο Βαλβέρδε τον ήθελε στην σπουδαία Μπαρτσελόνα. Εκεί που τον φανταζόταν και ο "δάσκαλός" του, Γιόχαν Κρόιφ.

“Αν το Α είναι η επιτυχία, τότε ο μαθηματικός τύπος είναι Α=Χ+Υ+Ζ, όπου Χ ίσον δουλειά, Υ ίσον παιχνίδι και Ζ ίσον να κρατάς το στόμα σου κλειστό”. Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος στο βιβλίο της ζωής και της καριέρας του Ερνέστο Βαλβέρδε. Δουλειά, παιχνίδι, κλειστό στόμα, επιτυχία. Με αυτήν ακριβώς τη σειρά. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε από το Χ:

Χ ίσον δουλειά

Πολλή δουλειά. Λόγω αυτής του κόλλησαν και το παρατσούκλι “Μυρμήγκι” απ’ όταν ακόμα έπαιζε ποδόσφαιρο. Λόγω αυτής ο Γιόχαν Κρόιφ έκανε το “νεύμα” το καλοκαίρι του 1988 και τον υπέδειξε στη διοίκηση της Μπαρτσελόνα για να τον φέρει από τη συμπολίτισσα Εσπανιόλ.

Στη Βαρκελώνη ο Ερνέστο δούλεψε. Περισσότερο στο μυαλό, παρά στα πόδια. Εκείνα τον “πρόδωσαν” με το καλημέρα. Ένας τραυματισμός στο ξεκίνημα της προετοιμασίας τον άφησε εκτός για μήνες. Επέστρεψε νωρίτερα του επιτρεπτού. Υποτροπή. Η καριέρα του στην Μπάρτσα δεν είχε ποτέ την πορεία που ονειρευόταν. Η καριέρα του ποδοσφαιριστή. Διότι δίπλα στον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ ξεκίνησε να του μπαίνει το μικρόβιο του προπονητή.

“Είχα σκοπό όταν τελειώσω το ποδόσφαιρο να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη φωτογραφία”, θα πει σε συνέντευξή του για το άλλο μεγάλο πάθος του μετά το ποδόσφαιρο. Τα “κλικς”. “Με κέρδισε όμως η προπονητική”.

“Κάνει εξαιρετική δουλειά. Είναι ευχαρίστηση να βλέπεις την Εσπανιόλ (σ.σ. είχε επιστρέψει στην Εσπανιόλ ως προπονητής) να αγωνίζεται. Είμαι πολύ χαρούμενος που υπάρχουν άτομα όπως ο Βαλβέρδε και ο Ράικαρντ όπου προσπαθούν πέρα από το αποτέλεσμα να κάνουν τον κόσμο να ευχαριστιέται επειδή έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ο Βαλβέρδε ως παίκτης ήταν πολύ έξυπνος και είχε πάντα διάθεση να μάθει. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και υποσχόμενους προπονητές του ισπανικού ποδοσφαίρου”, είχε πει ο μέντοράς του, Γιόχαν Κρόιφ για εκείνον, όταν πια ο Βαλβέρδε είχε ξεκινήσει να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της προπονητικής καταξίωσης.

Εκείνη η εκτίμηση που έτρεφε στο πρόσωπο του Βαλβέρδε ο Γιόχαν Κρόιφ και την εξωτερίκευε σε κάθε ευκαιρία αποτελούσε πάντα το κίνητρο της εκάστοτε διοίκησης της Μπαρτσελόνα για να έχει τον “Τσινγκούρι” στη λίστα με τους υποψήφιους προπονητές. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και ο Βάσκος καλείται πια να επαναφέρει τους Καταλανούς στην κορυφή της Ισπανίας και της Ευρώπης.

Υ ίσον παιχνίδι

“Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα”. Η ατάκα ανήκει και πάλι στον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ.

Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι. Ένα παιχνίδι απλό αν θέλεις να παίξεις με τους φίλους σου στα 5Χ5 της γειτονιάς σου. Ένα παιχνίδι δύσκολο και περίπλοκο αν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε το λατρεύει. Και γι’ αυτό κάνει το πιο δύσκολο: το κάνει απλό, ακολουθώντας πιστά τη φιλοσοφία του Κρόιφ.

Ο τρόπος παιχνιδιού, εμπνευσμένος από τον Κρόιφ ήταν πάντα σημαία του όπου κι αν προπονούσε. Κατοχή, επιθετικοί προσανατολισμοί, πίεση ψηλά, ταχύτητα ακόμα και στο πλάγιο άουτ: το ολλανδικό μοντέλο εμφανιζόταν σε κάθε ομάδα του. Από την Μπιλμπάο της πρώτης περιόδου, μέχρι τον Ολυμπιακό, τη Βαλένθια, την Εσπανιόλ, ακόμη και στη Βιγιαρεάλ από την οποία απολύθηκε.

Οι ομάδες του Ερνέστο είχαν πάντα κάτι να παρουσιάσουν. Ανάγκαζαν πάντα το κοινό να κόψει εισιτήρια για να τις δει. Αν μείνεις μακριά από φανατισμούς και άγχη για νίκη της ομάδας σου και μελετήσεις βήμα προς βήμα πως ο Βαλβέρδε “χτίζει” μια ομάδα, θα αντιληφθείς όσα σπουδαία κάνει.

Όχι τυχαία, όλοι οι μεγάλοι αστέρες της Μπαρτσελόνα, που πλέον θα κληθούν να συνεργαστούν μαζί του, έδωσαν την έγκρισή τους στη διοίκηση για να είναι εκείνος ο άνθρωπος που θα τους αναλάβει μετά την αποχώρηση του Λουίς Ενρίκε. Ο Βαλβέρδε πηγαίνει στη Μπαρτσελόνα έχοντας τις… ευλογίες του Μέσι, του Νεϊμάρ, του Ινιέστα, του Σουάρες, του Πικέ. Τόσο σπουδαίο όσο ακριβώς ακούγεται.

Ζ ίσον να κρατάς το στόμα σου κλειστό

Σε μια ήττα του Ολυμπιακού από την Ξάνθη, με ένα πέναλτι που είχε αμφισβητηθεί έντονα από τους “ερυθρόλευκους”, η κάμερα πιάνει τον Βασίλη Τοροσίδη και τον Σάββα Θεοδωρίδη να πηγαίνουν… καροτσάκι τον διαιτητή Κωνσταντινέα μέχρι τα αποδυτήρια, κάνοντας τα παράπονά τους σε έντονο – και όχι τόσο ευγενικό – ύφος.

Δευτερόλεπτα μετά εμφανίζεται ο Βαλβέρδε. Με τη γνωστή του ηρεμία στο πρόσωπο, δεν ασχολείται καθόλου με τον διαιτητή, πιάνει απ’ το μπράτσο τον Τοροσίδη και τον οδηγεί στα αποδυτήρια. Στη συνέντευξη Τύπου δεν θα πει κουβέντα για το πέναλτι.

Ο Ερνέστο είναι η επιτομή της ηρεμίας. Μιλάει τόσο όσο χρειάζεται. Εξωτερικεύει τα συναισθήματά του όταν πραγματικά το νιώθει και το έχει ανάγκη. “Ζήτω ο Ολυμπιακός”, είχε πει στο πρωτάθλημα που είχε κατακτήσει στη δεύτερη θητεία του στο λιμάνι. Το ένιωθε. Το πίστευε. Και το έβγαλε από μέσα του, υψώνοντας το κασκόλ του συλλόγου.

Άνθρωπος του διαλόγου επιλέχτηκε ώστε να συμβολίζει την ομαλή μετάβαση σε μια νέα εποχή που θέλει να χαράξει η Μπαρτσελόνα. Χωρίς φανφάρες και μεγάλα λόγια. Ο Βαλβέρδε είναι αυτό ακριβώς. Η ομάδα είναι πάνω από όλα.

Θα κάνει τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Δεν θα προκαλέσει τριβές. Πηγαίνει σε μια ομάδα που γνωρίζει πως δεν είναι εκείνος πάνω από τον Μέσι (δεν είναι κανένας πάνω απ’ τον Μέσι), μα ξέρει πως να ισορροπήσει με μαεστρία ακόμα και τα πιο απαιτητικά αποδυτήρια του κόσμου. Είναι συγκαταβατικός, ακούει, εμπιστεύεται τους συνεργάτες του, που τους έχει χρόνια δίπλα του. Κάνει τη δουλειά του αθόρυβα, όσο κι επιτυχημένα.

Το χωριουδάκι των 278 κατοίκων – 278 και ο Ερνέστο

Ονομάζεται Βιαντάρ Ντε λα Βέρα. Είναι ένα μικρό χωριό, στην επαρχία Κάθερες, κοντά στα σύνορα της Ισπανίας με την Πορτογαλία. Είναι ο τόπος που στις 9 Φλεβάρη του 1964 γεννήθηκε ο Ερνέστο Βαλβέρδε Τεχεδόρ.

Ένα χωριό 279 κατοίκων το οποίο είναι περήφανο για τον πιο διάσημο απόγονό του. Ο Ερνέστο έφυγε από το χωριό όταν ήταν ακόμα νήπιο, αφού οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Αλαβές. “Έγιναν” Βάσκοι. Το ίδιο έγινε και ο Ερνέστο. Και έμελλε, αρκετά χρόνια αργότερα, να λατρευτεί από το καμάρι των Βάσκων, την Αθλέτικ Κλαμπ του Μπιλμπάο.

“Θέλω να γιορτάσω για όλα όσα καταφέραμε και όχι να πενθώ που φεύγω”

Οι περισσότερες από 300 παρουσίες στον πάγκο της Μπιλμπάο τον τοποθετούν στο πάνθεον της ιστορίας του σπουδαίου και ξεχωριστού αυτού συλλόγου. Ποτέ κανείς πριν δεν είχε καταφέρει να φτάσει το νούμερο αυτό. Πιθανότατα, ποτέ και κανείς και στο μέλλον δεν θα καταφέρει κάτι ανάλογο.

Πριν από μία εβδομάδα, μέσω συνέντευξης Τύπου, αποχαιρέτησε την Μπιλμπάο. Η στιγμή ήταν πιο δύσκολη απ’ ότι θα μπορούσε να φανταστεί. Εμφανίστηκε συγκινημένος, πήγε να ψελλίσει κάτι και σταμάτησε. Ήπιε νερό για να μπορέσει να συνεχίσει και να μην του ξεφύγουν τα δάκρυα.

“Έχω την αίσθηση ότι η δουλειά μου εδώ τελείωσε, στο ποδόσφαιρο πρέπει πάντα να υπάρχει κίνηση, να έρθει κάποιος με νέες ιδέες, και αυτοί που είναι βασικοί να πρέπει να κερδίσουν πάλι τη θέση τους. Μια αλλαγή μετά από τέσσερα χρόνια θα τους κάνει καλό και σε μενα επίσης”, θα πει. Ακολουθεί σιωπή.

“Σεβάστηκα αυτά που έζησα εδώ και τη σχέση μου με τους ανθρώπους. Λυπάμαι που φεύγοντας δεν μπορώ να πάρω μαζί μου όλο αυτό τον καταπληκτικό κόσμο. Θέλω να γιορτάσω για όλα όσα καταφέραμε και όχι να πενθώ που φεύγω”.

Πέντε μέρες αργότερα…

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017. Ώρα 20:00. Η επίσημη ιστοσελίδα της Μπαρτσελόνα ανανεώνει την πρώτη της είδηση.

“Benvingut Ernesto Valverde”, θα γράψει στα καταλανικά. Το πρώτο καλοσώρισμα. Η είδηση παίζει σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, ακόμα και τα ελληνικά media το κάνουν μεγάλο θέμα. Ο “δικός μας” Ερνέστο στη μεγάλη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθεί η δήλωση του προέδρου της Μπάρτσα, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. “Ο νέος τεχνικός της Μπάρτσα είναι ο Βαλβέρδε. Για πολλούς λόγους. Ο Βαλβέρδε είναι ικανός. Αγαπά το ποδόσφαιρο από τις μικρές κατηγορίες κι έχει ένα στυλ που ταιριάζει στην Μπαρτσελόνα. Μίλησα σήμερα με τον Βαλβέρδε και είναι πολύ χαρούμενος γιατί είναι μια ειδική πρόκληση. Έχει μεγάλη ικανότητα σε αυτή τη δουλειά κι επιπλέον είναι παθιασμένος με τις νέες τεχνολογίες και την εφαρμογή τους στο ποδόσφαιρο”.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, 29 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση από την Μπαρτσελόνα, επιστρέφει για να γράψει ιστορία. Αρκεί να ακολουθήσει τους κανόνες της ζωής του.

“Αν το Α είναι η επιτυχία, τότε ο μαθηματικός τύπος είναι Α=Χ+Υ+Ζ, όπου Χ ίσον δουλειά, Υ ίσον παιχνίδι και Ζ ίσον να κρατάς το στόμα σου κλειστό”. 

 

 

Ξέρετε ότι…

– Η πρώτη φορά που ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε συζητήσει με ελληνική ομάδα ήταν πριν έντεκα χρόνια και η ομάδα ήταν η ΑΕΚ. Ντέμης Νικολαϊδης και Ίλια Ίβιτς τον είχαν φέρει στην Ελλάδα, συζήτησαν μαζί του, αλλά ο Ντέμης αποφάσισε να προσλάβει τον Λορένθο Σέρα Φερέρ.

– Η επιμονή του Ίβιτς τον έφερε τελικά στην Ελλάδα. Ο Σέρβος έφυγε από την ΑΕΚ λίγο καιρό αργότερα και ανέλαβε αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού. Πρότεινε τον Βαλβέρδε στον Σωκράτη Κόκκαλη και ο τελευταίος τον έφερε στους “ερυθρόλευκους”.

– Όταν το 2012 ο Γκουαρντιόλα αποχαιρετούσε την Βαρκελώνη, οι ιθύνοντες της Μπαρτσελόνα τον ρώτησαν να τους συμβουλέψει για τον αντικαταστάτη του. “Ερνέστο Βαλβέρδε”, απάντησε ο Πεπ, δίχως δεύτερη σκέψη. Τελικά η Μπάρτσα έδωσε το χρίσμα στον συγχωρεμένο Τίτο Βιλανόβα.

– Ο Βαλβέρδε έχει σπουδάσει φωτογραφία στο IEFC (Institut d’Estudis Fotografics de Catalunya). Στην Ισπανία έχει εκδοθεί βιβλίο του με φωτογραφίες, με τίτλο “Medio Tiempo” (Ημίχρονο), μετά από παραγγελία της El País με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο 2010, δημοσίευσε σειρά φωτογραφιών με θέμα το ποδόσφαιρο στο δρόμο.

– “Εκτός από έναν σπουδαίο προπονητή, κερδίζουμε έναν μεγάλο φωτογράφο” είχε δηλώσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όταν του είχε ζητηθεί η άποψη για τον επιστρέψαντα στην Πριμέρα Ντιβισιόν Βαλβέρδε, μετά το δεύτερο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό.

– Με την Μπιλμπάο δεν έχει γράψει ιστορία μόνο ως προπονητής, αλλά και ως ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε σε 188 παιχνίδια (από το 1990 έως το 1996) και σημείωσε 50 γκολ. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε επίσης από την Αθλέτικ, όταν το 1998 ανέλαβε τα τμήματα υποδομής.

Η πορεία ως παίκτης

1983-85 Αλαβές

1985-86 Σεστάο

1986-88 Εσπανιόλ

1988-90 Μπαρτσελόνα

1990-96 Αθλέτικ Μπιλμπάο

1996-97 Μαγιόρκα

Παλμαρέ

1989 Κύπελλο Κυπελλούχων

1990 Κύπελλο Ισπανίας

Η πορεία ως προπονητής 1997-00 Ακαδημίες Αθλέτικ

2000-01 Βοηθός προπονητή Αθλέτικ

2001-02 Βοηθός διευθυντή Αθλέτικ

2002-03 Προπονητής Αθλέτικ Β

2003-05 Προπονητής Αθλέτικ

2006-08 Προπονητής Εσπανιόλ

2008-09 Ολυμπιακός

2009-2010 Βιγιαρεάλ

2010-2012 Ολυμπιακός

2013-2017 Αθλέτικ Μπιλμπάο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο