Αθλητισμός

Αναζητώντας τον… αληθινό Γκιστ!

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει αντίδραση στους τελικούς με τον Ολυμπιακό και ο "παράγων" Γκιστ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η αναζήτηση του πραγματικού εαυτού και τα νούμερα που δεν θυμίζουν Τζέιμς... Beast.

​Η σεζόν για το «τριφύλλι» κυλά με αρκετά ups and downs, με καλές και κακές στιγμές: ο δρόμος για να κλείσει επιτυχημένα η χρονιά περνά από το «μονοπάτι» των τελικών. Ο Παναθηναϊκός δέχθηκε το πρώτο χτύπημα στο ΣΕΦ και μένει να δούμε αν θα αντιδράσει, όπως αποδεδειγμένα μπορεί, ή θα βγει νοκ-άουτ από τον δεμένο Ολυμπιακό.

Ο Τσάβι Πασκουάλ και οι παίκτες του έχουν πολλή δουλειά εν όψει του Game 2 και γενικά της συνέχειας και ο Καταλανός κόουτς περιμένει το step up από αρκετούς παίκτες του. Ο Τζέιμς Γκιστ είναι ένας εξ αυτών και οι άνθρωποι των «πρασίνων» περιμένουν από εκείνον να μιλήσει τώρα που όλα κρίνονται.

Ο Αμερικανός φόργουορντ συνήθιζε τα τελευταία χρόνια να αποτελεί τον πλέον κομβικό παίκτη του Παναθηναϊκού στα… match up με τον «αιώνιο» αντίπαλο, είτε σε τελικούς είτε σε αγώνες της regular season. Η άμυνά του πάνω στον Βασίλη Σπανούλη, η εκτέλεση των pick n’ roll στην επίθεση και η κατάθεση όλης της ενέργειάς στο παρκέ συνιστούσαν ένα τρίπτυχο-«σπαζοκεφαλιά» για κάθε προπονητή του Ολυμπιακού από το 2012 κι έπειτα, όταν δηλαδή ο Γκιστ φόρεσε τα πράσινα. 

Φέτος, ο αληθινός Γκιστ δεν έχει εμφανιστεί ακόμη: το ελαφρυντικό είναι ένα και άκρως σημαντικό. Ποιος άλλωστε μπορεί να αδικήσει τον Αμερικανό που δεν βρίσκεται στο 100% από την στιγμή που ταλαιπωρήθηκε από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στους πρώτους μήνες της σεζόν; Θυμίζουμε ότι ο 32χρονος σωριάστηκε στο παρκέ του «Barclaycard Center» στο παιχνίδι της regular season με την Ρεάλ και έμεινε στα πιτς για 3,5 μήνες έχοντας υποστεί αποκόλληση προσαγωγού.

Από τις 16 Νοεμβρίου μέχρι τις 9 Μαρτίου, ο Γκιστ έβλεπε τη δράση από τη σκοπιά του θεατή. Τελικά, επέστρεψε πιο γρήγορα απ’ ότι προέβλεπαν οι πιο δυσοίωνες, πρώτες εκτιμήσεις και προστέθηκε στη «μηχανή» του Πασκουάλ λίγο πριν από το… finish της σεζόν.

Γεγονός πάντως είναι πως ο Αμερικανός φόργουορντ δεν έχει καταφέρει να θυμίσει τον παλιό του εαυτό στο διάστημα που βρίσκεται ξανά στο παρκέ. Επέστρεψε εντυπωσιακά στο εντός έδρας ματς με την Ρεάλ (11π., 4ριμπ.), αλλά έκτοτε τα νούμερά του δεν θυμίζουν τον… Beast. 

Αναλυτικά:

Τα νούμερα του Γκιστ
Πόντοι Ριμπάουντ Κλεψίματα Κοψίματα
Euroleague – Πριν τον τραυματισμό 10.7 4.7 1 0.5
Euroleague – Μετά τον τραυματισμό 6.6 3.8 1 0.3
Πλέι οφ Α1 5.2 4.2 0.8 0.4

Είναι προφανές από τους αριθμός πως ο Γκιστ δεν είναι, σε αυτή τη φάση, ο παίκτης που ξεσήκωνε το ΟΑΚΑ και αποτελούσε τον παράγοντα Χ και τον «εξολοθρευτή» σε όλες τις δύσκολες, αμυντικές αποστολές που είχε μπροστά του ο Παναθηναϊκός. Τα μειωμένα νούμερα οφείλονται φυσικά και στη διαφορά στο χρόνο συμμετοχής που παίρνει (σ.σ. στην Euroleague έπαιζε περίπου 27′ πριν από τον τραυματισμό και περίπου 20′ μετά από αυτόν), αλλά και αυτή η συνθήκη με τα λιγότερα λεπτά στο παρκέ είναι κάτι που δείχνει πράγματα. 

Ο Γκιστ δεν βρίσκεται στο παρκέ… no matter what από τον Πασκουάλ και αυτό έχει αντίκτυπο στους αριθμούς και το ρυθμό του. Ο Αμερικανός είναι αρκετά «πεσμένος» παραγωγικά, ενώ ένα στατιστικό στοιχείο που «χτυπά» άσχημα στο μάτι είναι πως στα ελληνικά πλέι οφ μετρά 4/13 βολές μέχρι σήμερα. 

Tην ίδια στιγμή, οι αριθμοί του Γκιστ παρουσιάζουν ελαφρά μείωση και στον τομέα των ριμπάουντ και των κοψιμάτων. Συνολικά, είναι δεδομένο πως στο διάστημα που ο Γκιστ έλειπε, ο Σίνγκλετον αποδείχθηκε βιονικός και κέρδισε το «προνόμιο» να είναι πρώτος στο rotation της γραμμής ψηλών του Παναθηναϊκού την ώρα που -απόντος του Αμερικανού- προστέθηκε στο ρόστερ και ο Κένι Γκάμπριελ που αποδείχθηκε πως μπορεί να προσφέρει περισσότερα από τον Ντιμίτρις Νίκολς που αποκτήθηκε για τις θέσεις των φόργουορντ πριν από την έναρξη της χρονιάς. 

Στον πρώτο τελικό με τον Ολυμπιακό, ο Τζέιμς Γκιστ είχε ένα «ιστορικό» limit down: ο Αμερικανός πάτησε παρκέ για 10:38 και αυτό αποτέλεσε το «αιώνιο» ντέρμπι στο οποίο αγωνίστηκε λιγότερο από κάθε άλλο. Είναι χαρακτηριστικό πως και στους τέσσερις περσινούς τελικούς, ο Γκιστ είχε αγωνιστεί για περισσότερα από 23′ σε έκαστο. 

Τα υπόλοιπα παιχνίδια της σειράς βρίσκονται προ των πυλών και μένει να δούμε πώς ο Πασκουάλ θα χρησιμοποιήσει έναν από τους παίκτες-κλειδιά της ομάδας και πώς εκείνος θα ανταποκριθεί στα δεδομένα του αγώνα. Κανείς δεν έχει αμφιβολία αυτά τα χρόνια πως ο Γκιστ είναι παίκτης μεγάλων αγώνων, αφού το έχει δείξει επανειλημμένα. Ο Αμερικανός είναι πάντα… εκεί όταν οι τίτλοι κρίνονται, αλλά φέτος -με τον τραυματισμό που έχει προηγηθεί- ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Το πιο πρόσφατο δείγμα γραφής δεν είναι υπέρ του, αλλά η ιστορία δείχνει πως πρόκειται για winner. 

Ο Παναθηναϊκός ψάχνει τον Γκιστ κι εκείνος τον εαυτό του. Θα τον βρει;

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο