Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να θέτει θέμα νέου μνημονίου για τη χώρα μας. Ο κ. Σόιμπλε είπε να μπει τώρα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα -για να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου- και να κριθεί το 2018 το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που συνδύασε για πρώτη φορά δημόσια και ανοιχτά με νέο Μνημόνιο της Αθήνας με το ΔΝΤ το 2018!
Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο, το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με τον όρο ότι δεν θα προσφέρει χρηματοδότηση μέχρι η ευρωζώνη να παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Να σημειωθεί πως το Ταμείο προηγουμένως επέμενε ότι θα αποφασίσει να μπει στο πρόγραμμα μόνο αν η ευρωζώνη δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους που θα προσφέρει.
Το νέο σχέδιο του ΔΝΤ να παρακρατήσει τα δικά του δάνεια διάσωσης θα άρει αυτή την επείγουσα κατάσταση και θα επιτρέψει οι συζητήσεις για το χρέος να συνεχιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Αυτό ευνοεί την Γερμανία η οποία θα ξεπεράσει τον εκλογικό σκόπελο χωρίς δεσμεύσεις για το χρέος και κρατώντας μέσα στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν φυσικά ευνοϊκό για την Ελλάδα, διότι δεν θα εξασφάλιζε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, άρα θα ακύρωνε το σχέδιο για ελληνική συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ και το σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας -στον οποίο μετέφερε τα δεδομένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- δεν το δέχθηκε. Με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν κι άλλες χώρες, κυρίως του Νότου.
Οι Financial Times αναφέρουν μάλιστα ότι «η προσέγγιση αυτή θα προσφέρει χρόνο στις πολιτικά ευαίσθητες συζητήσεις για το πακέτο ελάφρυνσης χρέους, που το ΔΝΤ λέει ότι είναι απαραίτητο για να ανακάμψει η Ελλάδα». Η ίδια εφημερίδα τονίζει πως παρότι οι συζητήσεις στο Eurogroup τελείωσαν χωρίς συμφωνία, διπλωμάτες περιμένουν το σχέδιο να αποτελέσει τη βάση για τις συζητήσεις όταν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ξανασυναντηθούν στις 15 Ιουνίου για να προσπαθήσουν να φτάσουν σε μια συμφωνία.
Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε δημοσίευμα στην αγγλόφωνη διαδικτυακή έκδοσή της, με τίτλο «Πηγές: Σόιμπλε και ΔΝΤ συμφώνησαν για το ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει ότι με βάση αυτή τη συμφωνία το Ταμείο θα χρειαστεί να δώσει χρήματα αν η Ελλάδα μπορέσει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο.
Αναφέρει ότι η κίνηση να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα είναι μία νίκη για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά- σημειώνει η εφημερίδα- οι επικριτές κάνουν λόγο για συμφωνία «βιτρίνα». Οι χώρες της ευρωζώνης «βλέπουν» ελάφρυνση χρέους στα τέλη του προγράμματος το 2018, αλλά το ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι δεν του παρείχαν επαρκείς λεπτομέρειες για αυτά τα σχέδια, προκειμένου να παρέχει νέα δάνεια στην Ελλάδα, σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Επίσης, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι λίγο μετά τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τηλεφώνημα από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας του είπε να μη δεχθεί τη συμφωνία. Μετά από αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μάζεψε το προσχέδιο που συζητούσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και έληξε τη συνεδρίαση χωρίς να υπάρχει απόφαση για το ζήτημα του χρέους.