Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης μιλά στο Pagenews.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό. Εξηγεί με απτά παραδείγματα, πώς οι περιφέρειες, μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Αναλύει τα άλματα που έχει επιτύχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην προσέλκυση επενδύσεων και τουρισμού. Αποκαλύπτει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα το 2019 και διαμηνύει ότι οι Περιφέρειες δεν είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, ούτε των κομμάτων, αλλά αποτελούν αυτοτελείς οργανισμούς.
Παράλληλα, μιλά για το "καυτό θέμα" των απορριμάτων στην Πελοπόννησο ανακοινώνοντας ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό οι απαραίτητες διαδικασίες που θα επιτρέψουν την υπογραφή του έργου.
Αναλυτικά η αποκλειστική συνέντευξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη στο www.pagenews.gr
– Κύριε Τατούλη, στην πράξη, ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, με τις αρμοδιότητες που έχουν δοθεί, δικαιώνει το όραμα για την αυτονομία της περιφέρειας και σε ποιο βαθμό; Εξακολουθεί να είναι έρμαιο του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών ο Περιφερειάρχης ή λειτουργεί ως μικρός πρωθυπουργός;
Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι ο θεσμός του Καλλικράτη ήταν η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα, όχι απλά σε διοικητικό επίπεδο, αλλά πρωτίστως σε πολιτικό.
Οι Περιφέρειες ανέλαβαν την ευθύνη του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού τους, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά στη χώρα, αφενός, να υπάρξει αναπτυξιακός σχεδιασμός, αφετέρου, αυτός να εφαρμοστεί με ευθύνη των Περιφερειών. Πρόκειται αναμφίβολα για πολιτική τομή στη θεσμική ιστορία της χώρας.
Το νέο διακύβευμα, ωστόσο, επιβάλλει την περαιτέρω εξέλιξη του θεσμού των Περιφερειών και τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Απ’ τη μια πλευρά οι ανάγκες το επιτάσσουν και οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, απ’ την άλλη πλευρά οι Περιφέρειες έχουν δημιουργήσει το δικό τους διακριτό πολιτικό κεφάλαιο και μπορούν να υποστηρίξουν και να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο το νέο τους ρόλο.
Προσωπικά, είχα προβλέψει αυτές τις πολιτικές εξελίξεις και είχα συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις τόσο στα ζητήματα αρμοδιοτήτων και σχέσεων της Περιφέρειας με τα Υπουργεία, όσο και στην Ένωση Περιφερειών, το ρόλο της οποίας είχα προσδιορίσει ξεκάθαρα πολιτικό.
Σε ότι αφορά τις σχέσεις των Περιφερειών με την Κυβέρνηση είναι απόλυτα σαφές ότι οι ρόλοι είναι διακριτοί και ότι οι Περιφέρειες δεν είναι ούτε το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης ούτε όμως και των κομμάτων. Αποτελούν αυτοτελείς οργανισμούς και εφαρμόζουν το δικό τους πολιτικό πρόγραμμα. Άλλωστε αυτό επιτάσσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για το λόγο αυτό οι Περιφέρειες διαπραγματεύονται απευθείας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματά τους.
– Μπορεί να συμβάλλει η Περιφέρεια στην έξοδο από την κρίση και με ποιο τρόπο;
Είμαι πεπεισμένος ότι η μόνη ολοκληρωμένη και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση είναι η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Σε διαφορετική περίπτωση ανακυκλώνουμε την κρίση επιβαρύνοντας ολοένα και περισσότερο το επίπεδο διαβίωσης και κοινωνικής συνοχής.
Τις πολιτικές αυτές μόνο οι Περιφέρειες μπορούν να τις σχεδιάσουν στοχευμένα και να τις εφαρμόσουν αποτελεσματικά. Και αυτό γιατί, απ’ τη μια πλευρά γνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τους και μπορούν να επενδύσουν στρατηγικά σε αυτά, όπως χαρακτηριστικά εμείς κάναμε με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, απ’ την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση θα ασχολείται για πολλά χρόνια ακόμα με τις ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Το μόνο που μένει είναι η Κυβέρνηση να εμπιστευτεί τις Περιφέρειες, όπως κάνουν και οι πολίτες, και να τους δώσει τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία. Με τον τρόπο αυτό οι Περιφέρειες θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και να επενδύσουν στις αναπτυξιακές προτεραιότητές τους.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω το παράδειγμα του Γερμανικού Τραπεζικού κολοσσού, της Sparkasse. Πριν μερικά χρόνια έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα να αναπτυχθεί στην Ελλάδα, καθώς η Κυβέρνηση δεν είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση και το ανάλογο σχέδιο να την υποστηρίξει. Τώρα μετά από προσωπική μου πρωτοβουλία, εμπιστεύτηκε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όχι μόνο για την ανάπτυξή της στην Πελοπόννησο, αλλά στο σύνολο της χώρας.
Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ότι ο ρόλος των Περιφερειών, όπως πολιτικά τον έχω προσδιορίσει, είναι ο κυρίαρχος για την ανάπτυξη της χώρας και η μόνη ελπίδα και προσδοκία των πολιτών για την έξοδο από την κρίση.
-Πόσους επισκέπτες υπολογίζετε ότι θα υποδεχθείτε φέτος τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, στην Περιφέρειά σας; Ποιες είναι οι δράσεις της Περιφέρειας για τη φετινή τουριστική περίοδο;
Όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό της Πελοποννήσου, ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” που αποτελεί την βασική πύλη εισόδου της Πελοποννήσου, έχει επιδείξει αλματώδη αύξηση όλα αυτά τα χρόνια από το 2009 όπου οι αφίξεις ήταν 30.446 το 2016 άγγιξαν τις 109.115, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των μειώσεων στις αφίξεις Ελλήνων επισκεπτών στην Πελοπόννησο.
Το 2016 η Πελοπόννησος συνδέθηκε με περισσότερες από 20 πόλεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί με την ίδια δυναμικότητα και το 2017. Ενδεικτική είναι επίσης και η αύξηση της επισκεψιμότητας που εμφανίζουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία της Πελοποννήσου με το 2010 να είναι στις 757.847 και το 2015 να αγγίζει το 1.510.761 επισκέψεις.
Οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις έως τώρα προγραμματιζόμενες θέσεις για την θερινή περίοδο του 2017 εμφανίζουν μια αύξηση +29% σε σχέση με το 2016. Στο λιμάνι της Πάτρας αφίχθησαν 176.615 αλλοδαποί οι οποίοι και αποτελούν το 39% των θαλάσσιων αφίξεων στη χώρα μας. Ενώ η ίδια αυξητική εικόνα εμφανίζουν και οι οδικοί άξονες της Πελοποννήσου.
Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που έγινε τυχαία μιας και επιδοθήκαμε επιτυχημένα σε εξωστρεφή πολιτική συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρίες όπως Aegean,Easy Jet, British Airways, Condor Air, επιδιώκοντας την αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. Αλλά και την ουσιαστική προσέλκυση των tour operator του εξωτερικού.
Ο άξονας που θα συνεχίσουμε και το 2017 είναι να συνεχίσουμε τη στοχευμένη καινοτόμα τουριστική προβολή.
-Αξιοποιείτε την τεχνογνωσία των φορέων της περιοχής σας για την τουριστική σας προβολή;
Η φύση αυτών των καινοτόμων προγραμμάτων που χρησιμοποιούμε διαθέτουν την απαιτούμενη διαβούλευση, ώστε τα οφέλη να διαχέονται σε όλο και περισσότερες ομάδες της Πελοποννήσου. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της προβολής μας σε εκθέσεις, b2b συναντήσεις που διενεργούνται αφορούν κατεξοχήν τους φορείς και τους ίδιους τους ιδιώτες της Πελοποννήσου.
Στη νέα προγραμματική περίοδο θα προκύψουν προγράμματα τα οποία προέκυψαν μέσω διαβούλευσης και τα οποία θα αποτελέσουν ενίσχυση των ίδιων των επιχειρήσεων.
-Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής οικονομικών Νίκος Αυλώνας, σε διημερίδα που διοργάνωσε στο Σικάγο των ΗΠΑ, η ΚΕΔΕ με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική χώρα στην Ευρώπη και μια από τις πλέον υποσχόμενες αγορές για τον Ιατρικό Τουρισμό διεθνώς. Η Περιφέρειά σας πιστεύετε ότι μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ιατρικού τουρισμού;
Η Πελοπόννησος διαθέτει ένα δίκτυο από σύγχρονα και ποιοτικά κέντρα αποκατάστασης με υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό αλλά και καινοτόμους χώρους διαμονής για άτομα τρίτης ηλικίας. Ο τομέας όμως που κάνει την διαφορά στον κρίσιμο αυτό τομέα είναι το σύμπλεγμα από ιαματικά λουτρά και μονάδες θερμαλισμού που εκτείνονται σε όλη την επικράτεια. Όλα αυτά μπορούν άψογα με στρατηγική να συνδυαστούν με το σύνολο του τουριστικού κεφαλαίου της Πελοποννήσου, τα ποιοτικά μας προϊόντα τα οποία πιστοποιούμε ως health τροφοθρεπτικών προϊόντων (Nutraceuticals) και Λειτουργικών Τροφίμων μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τις ποιοτικές μας επιχειρήσεις, το φυσικό απόθεμα και να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν βασισμένο στην υγεία και την ευεξία.
-Την Πρωτομαγιά ξεκίνησε επίσημα η αντιπυρική περίοδος. Ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών;
Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος, καθώς διαθέτει ένα εξαιρετικό παρθένο φυσικό περιβάλλον. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει ένα εξαιρετικό επίπεδο ζωής, αλλά και ανάπτυξης ανθρώπινης δραστηριότητας με ορατά τα αποτελέσματα στην περιφερειακή μας οικονομία.
Δυστυχώς, το φυσικό αυτό περιβάλλον έχει απειληθεί πολλές φορές από καταστροφικές πυρκαγιές, χωρίς ωστόσο να έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες.
Και αυτό γιατί διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία, τόσο στο επίπεδο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όσο και στο επίπεδο της πρόληψης εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων. Τείνουμε άλλωστε να εξαλείψουμε μια σημαντικότατη αιτία εκδήλωσης πυρκαγιών, τις ανεξέλεγκτες χωματερές. Ολοκληρώνουμε το έργο μας για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και έχουμε ήδη παραδώσει τη συντριπτική τους πλειοψηφία στις τοπικές κοινωνίες.
Πέραν τούτου, έχουμε ήδη δρομολογήσει τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με σημαντικά ινστιτούτα και τεχνολογικά ιδρύματα του εξωτερικού για την ανάπτυξη συστημάτων πυροπροστασίας στην Πελοπόννησο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διαστημική τεχνολογία.
– Τελικά τι θα γίνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει το πιο κρίσιμο ζήτημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Κυβέρνηση έχει πλέον συμφωνήσει σε όλα τα επίπεδα και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η υπογραφή της σύμβασης, όπως ακριβώς έχει προκύψει από το διεθνή διαγωνισμό μας.
Πρόσφατα σε συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκε η συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και δόθηκε η δέσμευση ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που θα επιτρέψουν την υπογραφή του έργου.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική γιατί επιβεβαίωσε πλήρως την ορθότητα του σχεδιασμού μας, αφού κανένας άλλος σχεδιασμός δεν μπορούσε να φέρει ανάλογα αποτελέσματα τόσο σε ότι αφορά το κόστος στους πολίτες, όσο σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Είναι το κορυφαίο μας έργο και αυτό που θα αλλάξει την εικόνα της Πελοποννήσου σε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, πρότυπο αειφορίας.
– Υπάρχει περιθώριο επενδυτικών κινήσεων στην Περιφέρειά σας; Είχαμε το παράδειγμα του γνωστού ξενοδοχείου που έκανε δύο δεκαετίες για να πάρει άδεια.
Μπορώ απερίφραστα να πω ότι το στόχο μας να καταστήσουμε επενδυτικό προορισμό την Πελοπόννησο τον έχουμε πετύχει. Η Πελοπόννησος με την πολιτική μας έχει εδραιώσει ένα φιλικό επενδυτικό κλίμα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στο διαρκώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον, σε πολλούς τομείς. Κορυφαίοι αναδεικνύονται οι τομείς του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και της ενέργειας.
Για να γίνει αυτό πραγματικότητα χρειάστηκε κατά κύριο λόγο το πολιτικό κύρος και η πολιτική σταθερότητα, που διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Απ’ την άλλη πλευρά, η Περιφερειακή αρχή έμπρακτα απέδειξε ότι στηρίζει πολιτικά τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου, στα οποία επένδυσε στρατηγικά και αποτελεσματικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο με τις δικές μας επενδύσεις και τις πολιτικές μας συνεργασίες, πρωταγωνιστεί σε ρυθμό ανάπτυξης και αποτελεί πλέον ελκυστικό πόλο ανάπτυξης επενδυτικών σχεδίων ιδιωτικών κεφαλαίων στον τομέα του τουρισμού.
Το αφήγημα πλέον της Πελοποννήσου κάνει λόγο για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τόσο στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, όσο και σε ξενοδοχειακές μονάδες υψηλού επιπέδου, παραθεριστικές κατοικίες και υπηρεσίες παραδοσιακών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αποτελεί στρατηγική επιλογή μας για τον τομέα της ενέργειας, έχει επίσης προσελκύσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε δώσει προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι όλες αυτές οι επενδύσεις, όχι μόνο σέβονται το περιβάλλον, αλλά και εντάσσονται αρμονικά σε αυτό.
– Έχουν μειωθεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις διαδικασίες επένδυσης;
Από την πλευρά της Περιφέρειας υποστηρίζουμε τις επενδυτικές προσπάθειες σε αυξημένο βαθμό, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε διοικητικό. Ο χρόνος ανταπόκρισης των υπηρεσιών μας έχει μειωθεί σε εξαιρετικό βαθμό, σε σχέση με το παρελθόν, ακόμα και παρά τη δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών μας.
Αυτό επιτυγχάνεται με σκληρή δουλειά όλου του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας.
Τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν εξαλειφθεί.
Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η λειτουργία των Υπουργείων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εδώ και αρκετά χρόνια δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Το γεγονός αυτό επιτείνει την ανάγκη οι Περιφέρειες να αναλάβουν ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες και να γίνει ακόμα πιο σύντομα η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
-Πόσες και ποιες προεκλογικές υποσχέσεις σας έχετε τηρήσει ως σήμερα Απαριθμήστε μου συνοπτικά τις δράσεις που έχετε πραγματοποιήσει αλλά και τους λόγους που σας εμπόδισαν να πραγματοποιήσετε και τις υπόλοιπες προεκλογικές σας υποσχέσεις.
Με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι όχι μόνο έχουμε εκπληρώσει στο ακέραιο τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά έχουμε υλοποιήσει έργα και έχουμε πραγματοποιήσει δράσεις που υπερβαίνουν το «συμβόλαιό» μας με τους Πελοποννήσιους πολίτες. Με δεδομένη την αντίστοιχη εμπειρία στον Ελληνικό πολιτικό χώρο αυτό είναι πρωτοφανές.
Στον κρίσιμο τομέα των υποδομών, το έργο είναι πρωτόγνωρο για την Πελοπόννησο.
Στα οδικά δίκτυα έχουμε ήδη παραδώσει νέα οδικά τμήματα, όπως χαρακτηριστικά Φωκιανός – Κυπαρίσσι, Αρκαδικό – Λυγουριό, Μονεμβασιά – Νεάπολη, Σκούρα – Πυρί, τα οποία αποτελούσαν αιτήματα δεκαετιών από τους πολίτες και έχουμε συντηρήσει και βελτιώσει το σύνολο σχεδόν του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, αναβαθμίζοντας τόσο το επίπεδο ασφάλειας, όσο και άνεσης. Καλύψαμε επίσης, μετά την αδυναμία του Υπουργείου Υποδομών, το κόστος της γέφυρας της Τσακώνας, του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, με 50 εκατομμύρια ευρώ. Αποτέλεσμα είναι να διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, το οποίο είναι πλέον συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Έχουμε επίσης υλοποιήσει σειρά έργων σε λιμενικές εγκαταστάσεις, όπως το λιμάνι του Γυθείου, το λιμάνι του Άστρους, το λιμάνι της Πλάκας στο Λεωνίδιο αλλά και σειρά αλιευτικών καταφυγίων, ώστε να αποκτήσουμε ένα οργανωμένο δίκτυο. Είμαστε επίσης έτοιμοι για τις μαρίνες του Ναυπλίου, της Μονεμβάσιας και της Πύλου. Ανάλογα είναι και τα έργα στις υποδομές του πρωτογενούς τομέα.
Στον τομέα το πολιτισμού επίσης έχουμε επενδύσει πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ αυτά τα χρόνια, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει για πολλές δεκαετίες, με έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, όπως το Μουσείο της Τεγέας, οι αρχαιολογικοί χώροι της Μαντινείας, του Ορχομενού, η άνω πόλη της Μονεμβάσιας, το Ανάκτορο του Νέστορος, η Αρχαία Ασίνη, η Αρχαία Σικυώνα και πολλά άλλα.
Πέρα από τις υποδομές, έχουμε ήδη ολοκληρώσει σημαντικά προγράμματα εξωστρέφειας και προώθησης του τουρισμού και των κτηνοτροφικών και αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε επίσης εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με σημαντικά αποτελέσματα.
Στον τομέα του περιβάλλοντος, έχουμε κλείσει τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πληγή της Πελοποννήσου που είναι οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Μέσα από το πρόγραμμά μας έχουμε αποκαταστήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο και τις έχουμε αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες.
Όλα αυτά τα χρόνια μπορέσαμε να υλοποιήσουμε τέτοια έργα, με σημαντικό αντίκτυπο στην περιφερειακή μας οικονομία, γιατί δουλέψαμε σκληρά, σε συνεργασία με τις Δημοτικές αρχές και τους φορείς της Πελοποννήσου. Πετύχαμε με την εμπειρία και το σχεδιασμό μας να απορροφήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και να διεκδικήσουμε με επιτυχία πόρους που αντιστοιχούν σε ένα ακόμα ισόποσο με το δικό μας πρόγραμμα. Δεν ήταν εύκολη διαδικασία, γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις αγκυλώσεις του κεντρικού κράτους, τις οποίες με επιμονή και γνώση υπερβήκαμε.
Δεν σταματάμε όμως εκεί. Έχουμε θέσει τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερα έργα, με ώριμες μελέτες και έργα έτοιμα να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο. Αυτά είναι η τρανή απόδειξη της επιτυχίας της εφαρμογής του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού μας και η υποθήκη μας για το μέλλον της Πελοποννήσου.
– Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για την περιφέρεια;
Με το πολιτικό μας εγχείρημα της Νέας Πελοποννήσου πρωτοπορήσαμε στη χώρα, γιατί επιτύχαμε κρίσιμες πολιτικές υπερβάσεις και συνθέσεις. Η συλλογικότητα της δράσης και έκφρασής μας και το υψηλό προφίλ της παράταξής μας έχει αναμφίβολα αποτελέσει τον πιλότο πολλών και σημαντικών πρωτοβουλιών στη χώρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, η οποία είναι σαφώς μια ακόμα πολιτική πρωτοβουλία μας και η οποία υιοθετείται ολοένα και πιο δυναμικά, τόσο από την Ένωση Περιφερειών, όσο και από την Κυβέρνηση, καθώς αποτελεί τον πυρήνα της πρότασής της για την αναθεώρηση του Καλλικράτη. Αποτελεί άλλωστε τη μόνη ικανή συνθήκη εκπλήρωσης της πιο βασικής δημοκρατικής αρχής για να θέσει στο προσκήνιο και στο επίκεντρο των αποφάσεων τον πολίτη.
Το δικό μας παράδειγμα ακολούθησε η χώρα, επιβεβαιώνοντας το πολιτικό μας όραμα, και τη δική μας πολιτική πρακτική εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, επιβραβεύοντάς μας με την ψήφο τους δύο φορές.
Η Νέα Πελοπόννησος και εγώ προσωπικά θα είμαστε δυναμικά παρόντες και στις εκλογές του 2019.
Η πολιτική στόχευση της παράταξής μας για την επόμενη περίοδο θα «ενσαρκωθεί» σε μια δεξαμενή σκέψης «think tank» της Νέας Πελοποννήσου, ώστε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο και να εμβαθύνουμε το δημόσιο πολιτικό διάλογο με την κοινωνία.
Φυσικά θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη κινητικότητα και σκληρή δουλειά να υλοποιούμε το πολιτικό μας πρόγραμμα, αποδίδοντας στους πολίτες ολοκληρωμένες και λειτουργικές τις κρίσιμες υποδομές για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.