Χιμένεθ 2017-18. Το κέρδισε με το σπαθί του ο Ισπανός και επιτέλους θα δούμε τι και πόσα μπορεί να πετύχει «οικοδομώντας» κάτι ολότελα δικό του σε αγωνιστικό επίπεδο, σε συνθήκες κανονικότητας όσον αφορά στη διοίκηση, στη διαχείριση και στην οικονομική λειτουργία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Εξυπακούεται ότι από το καλοκαίρι και μετά, θα κρίνεται και διαφορετικά, πιο αυστηρά και απαιτητικά, εντός κι εκτός ομάδας. Ως τότε, ας καταπιαστούμε με το σήμερα, εξηγώντας όλα όσα μέτρησαν υπέρ της παραμονής του.
1. Ο Μελισσανίδης είχε πάρει οριστικά την απόφαση μετά τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου στο «Γ. Καραϊσκάκης». Δεν πτοήθηκε από τη μέτρια εικόνα της ΑΕΚ στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ και στον τελικό της διοργάνωσης και αυτό που έλεγε ήταν ότι «ο Χιμένεθ έχει αυτά τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να δημιουργήσει σύνολο ικανό να νικά και να διεκδικεί τίτλους». Με τις απαραίτητες προσθήκες θα προσθέσουμε εμείς…
2. Ο Ισπανός κέρδισε τον Τίγρη και σε προσωπικό επίπεδο. Από τις συναντήσεις που οι δυο τους έκαναν, προκύπτει ότι ο Μελισσανίδης αναγνώρισε στο πρόσωπό του αυτό που έψαχνε επιμόνως και στον Δέλλα, όταν επέμενε να τον στηρίζει παρά τις αρκετές αντίθετες φωνές. Ο Μανόλο είναι ένας χαρακτήρας που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τη μεταδίδει στο συνομιλητή του. Είναι οραματιστής και πιστεύει ότι η δική του ΑΕΚ θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα.
3. Οι γνώμες των εντός της ομάδας ανθρώπων οι οποίες μετρούν πριν από την τελική απόφαση του Μελισσανίδη, ήταν όλες υπέρ του, εν αντιθέσει με όσα ίσχυαν για τους προκατόχους της θέσης στον πάγκο. Ο Πογέτ επί παραδείγματι, είχε αδιάφορη επαφή με τον Μπάγεβιτς και δεν έδειχνε διάθεση συνεργασίας (δεν αναφέρομαι σε τακτικά θέματα, αλλά σε άλλα, καθημερινής τριβής).
Ο Κετσπάγια είχε τη στήριξη του εκτελεστικού διευθυντή αλλά όχι του Μαϊστόροβιτς. Ο Μοράις επένδυε στην προσωπική σχέση του με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, αλλά ο Μπάγεβιτς θεωρούσε την επιλογή κακή. Για τη δουλειά του Χιμένεθ ωστόσο, άπαντες παραδέχονται ότι έκανε ίσως και περισσότερα από όσα θα περίμεναν βάσει της κατάστασης που παρέλαβε. Και η εισήγησή τους ήταν απολύτως θετική.
4. Την ίδια ώρα, ο Χιμένεθ έβγαινε νικητής και από τη δύσκολη για κάθε προπονητή μάχη των αποδυτηρίων. Κατάφερε να κερδίσει το σεβασμό των παικτών και παράλληλα να τους «επιβληθεί» τακτικά και αγωνιστικά, φέρνοντας το σύνολο στα μέτρα του. Ακόμα και εκείνοι που νιώθουν (φυσιολογικό διότι όλοι θέλουν να παίζουν) κάπως αδικημένοι για το μικρό χρόνο συμμετοχής τους, αναγνωρίζουν ότι η παρουσία του Χιμένεθ άλλαξε την ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια, προσδίδοντας αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.
5. Η σχέση κόστους και προσφοράς ήταν μια win-win κατάσταση για τον ίδιο και την ΑΕΚ. Στην Ελλάδα πολύ δύσκολα έρχονται προπονητές με ανάλογο προφίλ ή έστω ελαφρώς καλύτερο λόγω της δραστηριοποίησής τους σε ανώτερα πρωταθλήματα (δίχως να είναι και απαραίτητα επιτυχημένοι σε αυτά). Η Ένωση το έζησε στο πετσί της με τον Πογέτ ο οποίος ζητούσε μπάτζετ πολλών περισσοτέρων εκατομμυρίων από το διαθέσιμο, το βίωσε και με τον Μοντανιέ που μόλις πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα, τράπηκε σε φυγή.
Ακόμα κι αν βρισκόταν προπονητής θεωρητικά ανωτέρου επιπέδου, θα έπρεπε να δαπανηθεί (μαζί με την εφορία) ποσό το οποίο θα άγγιζε ή και θα ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ. Για κάποιον που θα ερχόταν προσπαθώντας να μάθει από την αρχή την κατάσταση, τους παίκτες, το τι σημαίνει ΑΕΚ και τι πραγματικά θέλει από τον εαυτό της. Ο Χιμένεθ και οι συνεργάτες του δεν κοστίζουν ούτε τα μισά (μαζί με την εφορία) και το έργο τους ως σήμερα κρίνεται επιτυχημένο. Αν δεν υπήρχε ο Ισπανός, η Ένωση θα έμπαινε σε άλλη διαδικασία.
6. Πρυτάνευσαν η λογική και η δικαιοσύνη. Από τη στιγμή που ο Μελισσανίδης αναγνώριζε ότι ο Χιμένεθ πέτυχε στην αποστολή αυτοκτονίας που ανέλαβε, βάζοντας την ομάδα στο χάρτη των πλέι οφς από τον οποίο κινδύνευε να εκτραπεί εντελώς και οδηγώντας την στον τελικό Κυπέλλου (ο οποίος χάθηκε με τρόπο άδικο για τον προπονητή και την ομάδα). Παράλληλα σχημάτισε καλή εικόνα για τον χαρακτήρα του, αποφασίζοντας να του δώσει την πρώτη ευκαιρία του στην ΑΕΚ σε συνθήκες κανονικότητας.
Ο Μανόλο είχε αντικαταστήσει τον Μπάγεβιτς το 2010 και οδήγησε μια ομάδα που δεν ήταν δική του στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Το καλοκαίρι του 2011 το ρόστερ αποδομήθηκε από τη διοίκηση Αδαμίδη και ο προπονητής αποχώρησε λόγω της ανέχειας και της απληρωσιάς σε όλα τα επίπεδα, αφήνοντας ωστόσο την ομάδα πρώτη στη βαθμολογία. Φέτος επέστρεψε με την ταμπέλα του «κασκαντέρ», χαρακτηρίστηκε καμένο χαρτί και προσωρινή λύση, ωστόσο πέτυχε. Ε, καιρός είναι να κάνει και κάτι πραγματικά δικό του σε ομαλή κατάσταση και με καλύτερες προοπτικές.
7. Συνεννόηση για τις ανάγκες του ρόστερ, προκύπτει στον απόλυτο βαθμό. Ο Χιμένεθ συναινεί με την άποψη των ανθρώπων της ομάδας ότι το έμψυχο δυναμικό της ΑΕΚ έχει αποκτήσει τη σωστή βάση και διαθέτει τον κορμό που απαιτείται ώστε να κάνει περισσότερα πράγματα από φέτος και να αποδειχθεί αληθινά διεκδικητικό στη μάχη του πρωταθλήματος.
Σαφώς και είναι επίσης υπέρ της άποψης ότι απαιτείται ενίσχυση με 3-4 παίκτες ενδεκάδας, άρα ανώτερης ποιότητας από κάποιους που σήμερα παίζουν σχεδόν μόνιμα ως βασικοί, ούτως ώστε η ΑΕΚ να αποκτήσει και μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο. Είναι βασικά πράγματα στα οποία οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει.
8. Στη μεγάλη μάχη που θα δώσει η Ένωση για τον Αραούχο (διότι είναι βέβαιο ότι θα κάνει την κίνηση που πρέπει προσδοκώντας στην παραμονή του Αργεντινού) ο Χιμένεθ είναι ένα γερό χαρτί. Έπαιξε το ρόλο του για την έλευση του ποδοσφαιριστή και η σχέση τους είναι εξαιρετική. Μπορεί να μην είναι τόσο εμφανές, όμως ο Μανόλο έχει κάνει σημαντική δουλειά ώστε ο 25χρονος επιθετικός να δεθεί με την ΑΕΚ. Και η παραμονή του σίγουρα χαροποίησε τον Αραούχο που βρήκε ασφάλεια στο πρόσωπο του συγκεκριμένου προπονητή.
9. Πάμε να απαντήσουμε και το «γιατί τώρα και όχι μετά από τα πλέι οφς;». Αφενός διότι ο προπονητής και η ομάδα πρέπει να δουλέψουν με ηρεμία για ακόμα έναν υπαρκτό στόχο και όχι υπό τη διαρκή συζήτηση γύρω από το όνομα του Μανόλο και τις απορίες για το αν κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. Όπως συζητήσαμε χθες και στον αέρα του Sport24 Radio, ο Μαϊστόροβιτς δεν ασχολήθηκε ούτε λεπτό τους τελευταίους μήνες με την αναζήτηση πιθανών αντικαταστατών. Η απόφαση είχε παρθεί και ίσως έπρεπε να είχε ανακοινωθεί πριν από τον τελικό. Έτσι είναι όμως ο Μελισσανίδης, χτυπά σε χρόνο (κάπως) ανύποπτο.
10. Το «δέσιμο» του Χιμένεθ με την ΑΕΚ ξεπερνά τα επαγγελματικά στερεότυπα και ακουμπά στο ρομαντισμό. Σαφώς και τον ενδιαφέρει να πληρώνεται στην ώρα του, όπως το ίδιο να ισχύει και με τους παίκτες ώστε η ομάδα να λειτουργεί δίχως αποσπάσεις από εξωγενή ενοχλητικά ζητούμενα. Από την άλλη όμως, όταν μιλά για αγάπη και πάθος για την Ένωση, είναι ειλικρινής και ντόμπρος.
Την ήθελε πολύ αυτή τη δουλειά ο Μανόλο, από τότε που εξ ανάγκης αποχώρησε χαρίζοντας χρήματα και λέγοντας όχι αντίο αλλά «εις το επανιδείν», το είχε βάλει σκοπό της ζωής του να επιστρέψει. Όταν έμαθε για τη νέα τάξη πραγμάτων από το 2013 κι εντεύθεν, δύο φορές αυτοπροτάθηκε. Την Τρίτη κέρδισε. Και τώρα παίρνει την κανονική ευκαιρία του. Νιώθει ευτυχισμένος και ανυπόμονος για να «χτίσει» κάτι δικό του.
11. Ομοίως η σχέση του με τον κόσμο είναι δυνατή. Σίγουρα υπάρχει και εκείνοι που τον αμφισβητούν, που θα ήθελαν κάποιον καλύτερο. Πατώντας όμως στη γη, βλέποντας γύρω μας τι ισχύει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία που υπάρχει στο να δελεάσει κανείς τεχνικούς άλλου επιπέδου σε ένα χώρο που δεν σφύζει από καθαρότητα, είναι ευτύχημα για την ΑΕΚ να υφίσταται κάποιος με επάρκεια, δυνατότητες και ειλικρινή αγάπη για την ομάδα, στο επίπεδο του Ισπανού. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο όταν θα παρουσιάσει τη δική του δουλειά. Άλλωστε όπως προείπα, από το καλοκαίρι και μετά δεν θα είναι μόνο Μανόλο, θα είναι πρώτα Χιμένεθ!
Πηγή: sport24.gr