Μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση, που γεννά τεράστια ανησυχία σχεδόν σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται από το απόγευμα σε εξέλιξη, αφού χάκερς έχουν “χτυπήσει” περισσότερες από 70 χώρες και περίπου 45.000 οργανισμούς, εταιρείες, κλπ. ζητώντας λύτρα για να τα επαναφέρουν.
Όπως μεταδίδουν τα ειδησοεγραφικά πρακτορεία, μεταξύ των χωρών είναι οι Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία, ενώ οι χάκερς ξεκίνησαν “χτυπώντας” τα λογισμικά των υπολογιστών στα νοσοκομεία της Αγγλίας.
Οι οργανωμένες κυβερνοεπιθέσεις ξεκίνησαν σε πολλά νοσοκομεία, εταιρείες και Πανεπιστήμια στη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία προκαλώντας χάος. Οι χάκερς ζητούν μάλιστα λύτρα σε ψηφιακά χρήματα (bitcoins).
Τα νοσοκομεία σε βόρειο, ανατολικό και δυτικό Μίντλαντς αλλά και στο Λονδίνο αναφέρουν πως δεν μπορούν να συνδεθούν, που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας τρόπος λειτουργίας υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων.
Πηγή του NHS δήλωσε στην Evening Standard ότι η επίθεση «φαίνεται να κλιμακώνεται» με περισσότερα περιστατικά νοσοκομείων σε όλη τη Βρετανία που αντιμετωπίζουν προβλήματα στο λειτουργικό τους σύστημα.
Τι γράφουν οι New York Times
Σύμφωνα με τους New York Times, τουλάχιστον 12 χώρες έχουν αναφέρει τις τελευταίες ώρες μαζικές επιθέσεις στα συστήματα κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι χάκερ χρησιμοποιούν έναν ιό που κρυπτογραφεί τα δεδομένα που περιλαμβάνονται σε έναν υπολογιστή, προτού απαιτήσουν από τον ιδιοκτήτη του να καταβάλει λύτρα με αντάλλαγμα έναν κωδικό αποκρυπτογράφησης.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των NYT, αιτία των μαζικών αυτών επιθέσεων είναι η διαρροή του malware από μια ομάδα χάκερ που αυτοαποκαλείται Shadow Brokers ήδη από την περασμένη χρονιά. Παρόλο που η Microsoft κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα patch για την προστασία των ευπαθών συστημάτων, πολλοί υπολογιστές σε δημόσιες υπηρεσίες ή νοσοκομεία δεν είχαν πραγματοποιήσει ακόμα την ενημέρωση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό στην ασφάλειά τους.
Kυβερνοεπιθέσεις και στην Ισπανία
Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Telefonica και πολλές άλλες ισπανικές εταιρείες βρέθηκαν στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης σήμερα, έγινε γνωστό από τις ισπανικές αρχές.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επισήμανε ότι «επιβεβαίωσε διαφορετικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ισπανικών επιχειρήσεων», από ένα ιό τύπου “ransomware”, που εμποδίζει την πρόσβαση σε αρχεία έως ο χρήστης να καταβάλει λύτρα.
Σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στη Μαδρίτη, το υπουργείο εμφανίζεται καθησυχαστικό:
«Η επίθεση επηρέασε μεμονωμένα εξοπλισμούς επεξεργασίας δεδομένων χρηστών που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις» και «δεν επηρεάζει την παροχή των υπηρεσιών ούτε τη λειτουργική ασφάλεια του δικτύου ούτε τον χρήστη αυτών των υπηρεσιών».
Η επίθεση «δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των δεδομένων και δεν πρόκειται για μια διαρροή δεδομένων» επιμένει το υπουργείο Ενέργειας.
Το Εθνικό Κέντρο Κρυπτολογίας (CCN) – τμήμα των υπηρεσιών πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια των τεχνολογιών πληροφόρησης- έκανε λόγο για μια «μαζική επίθεση ransomware».
Η επίθεση «πλήττει τα συστήματα Windows κρυπτογραφώντας όλα τους τα αρχεία και τα αρχεία των δικτύων με τα οποία συνδέονται» εξήγησε το CCN.
Η Telefonica επίσης υποχρεώθηκε να κλείσει τους υπολογιστές της στην έδρα της στη Μαδρίτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την εταιρεία που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο ιός «έπληξε εκατοντάδες υπολογιστές, εδώ, στην έδρα της επιχείρησης» συμπλήρωσε η ίδια πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι υπηρεσίες προς τους πελάτες της εταιρείας δεν έχουν επηρεαστεί.
Πολλά ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι οι υπεύθυνοι της της Telefonica προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα τους εργαζομένους για το πόσο επείγον είναι να κλείσουν τους υπολογιστές τους, γεγονός που επιβεβαίωσε η πηγή από την εταιρεία.
Τερέζα Μέι: Είναι μια επίθεση εναντίον όλων
H πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε ότι τα βρετανικά νοσοκομεία δεν ήταν συγκεκριμένα ο στόχος των χάκερ που εξαπέλυσαν σήμερα μια κυβερνοεπίθεση, στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν επίσης και άλλες χώρες.
«Δεν στοχοθέτησε (συγκεκριμένα) το NHS, πρόκειται για μια επίθεση σε διεθνή κλίμακα και πολλές χώρες και οργανισμοί επηρεάστηκαν» επισήμανε η Μέι.
«Γνωρίζουμε ότι ένας αριθμός μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ανέφερε ότι βρέθηκε στο στόχαστρο μιας κυβερνοεπίθεσης ιού τύπου ransomware» προσέθεσε η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι προσωπικά δεδομένα ασθενών κινδύνευσαν».