Η προσωρινή διακοπή – τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο – των συνομιλιών για το Κυπριακό μπορεί να μείωσαν την πεποίθηση των Ελληνοκυπρίων πως μια λύση είναι εφικτή, όμως δεν μείωσαν την επιθυμία τους για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης του Κέντρου Ερευνών Πεδίου του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα «Πολίτης», έγινε τηλεφωνικώς με δομημένο ερωτηματολόγιο την περίοδο 19 με 29 Απριλίου. Το δείγμα ήταν 505 Ελληνοκύπριοι 18 ετών και άνω. Το περιθώριο στατιστικού λάθους είναι: 4,3%. Ο σχεδιασμός ερωτηματολογίου έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας, Χάρης Ψάλτη.
Στην ερώτηση πόσο αισιόδοξοι νιώθουν, από το 0 (καθόλου) μέχρι το 10 (πάρα πολύ), το 59,43% συνολικά των ερωτηθέντων εξέφρασαν απαισιοδοξία για λύση, ένα 25,02% έμεινε στη μέση, ενώ μόλις 15,55% δήλωσαν αισιόδοξοι.
Ωστόσο, η επιθυμία για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων παραμένει σταθερή. Σε σχετική ερώτηση 55,57% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την ευχή για επιτυχία της διαδικασίας, 19,06% δήλωσαν αβέβαιοι και 25,35% εξέφρασαν την ευχή η διαδικασία να μην καταλήξει .
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν, αν αποδέχονται τις τέσσερις προτάσεις που έχουν αναφερθεί την τελευταία περίοδο ως μέρη μιας φόρμουλας για τις εγγυήσεις που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Για κάθε πρόταση ξεχωριστά η προσέγγιση ήταν είτε αρκετά θετική είτε αμφιταλαντευόμενη, με χαμηλά ποσοστά απόρριψης, τάση που καθρεφτίζεται και σε ερώτηση για το κατά πόσο οι τέσσερις προτάσεις είναι αποδεκτές ως πακέτο. Εκεί, το μεγαλύτερο ποσοστό αμφιταλαντεύεται (35,62%), με δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό να είναι αυτών που αποδέχονται το πακέτο (31,91%).
Η πρόταση για κατάργηση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης της Τουρκίας γίνεται καθολικά αποδεκτή. Αποδεκτό κρίνεται με σημαντικό ποσοστό (50,45% )το σύμφωνο φιλίας Κύπρου – Ελλάδος – Τουρκίας. Η πρόταση για μείωση των ξένων στρατευμάτων στα επίπεδα του 1960 κρίνεται θετική από 58,73% και αρνητική από το 27,63%.