Ύστερα από μια εξαιρετικά ιδιαίτερη και πολωτική προεκλογική περίοδο, με το πρωταγωνιστικό ρόλο να έχουν οι ειδικοί της επικοινωνίας αλλά και ο καταιγισμός των αναληθών ειδήσεων, ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν αναδεικνύεται ο όγδοος κατά σειρά πρόεδρος της 5ης Γαλλικής δημοκρατίας.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξελέγη πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Μαρίν Λεπέν (33,9% έως 34,5%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων Ifop και Harris Interactive
Η πρώτη δήλωση του Μακρόν μετά τη νίκη
«Ανοίγει μια νέα σελίδα», «αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται», δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ήταν η πρώτη αντίδραση από το νέο πρόεδρο της Γαλλίας μετά την ανακοίνωση των exit polls.
Επίσημες δηλώσεις Μακρόν
Στις επίσημες δηλώσεις του, ο θριαμβευτής των γαλλικών εκλογών Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Συμπατριώτες μου κάνατε την επιλογή να μου δώσετε την εντολή σας. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη. Θα αφιερώσω το χρόνο και την ενέργειά μου για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας.
Υπάρχουν πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε πολιτικό, οικονομικό, ηθικό, κοινωνικό, επίπεδο.
Απόψε θα ήθελα να μιλήσω ειδικά για την αντίπαλό μου την Μαρίν Λεπέν. Σέβομαι όσους επέλεξαν κάτι διαφορετικό, σέβομαι την αγωνία και το άγχος τους. Είμαι έτοιμος να σας ακούσω. Να αντιμετωπίσω τις ανισότητες και μορφές διάκρισης. Να αντιμετωπίσω την ευημερία του έθνους μας. Πίσω από όλα αυτά υπάρχουν πρόσωπα. Θα υπερασπιστώ τη Γαλλία και τις φιλοδοξίες της. Θα υπερασπιστώ την Ευρώπη, τα κοινά μας πεπρωμένα. Τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας που μπορεί να πάει μπροστά τις αξίες μας. Θα εργαστώ για να ξαναχτίσω τις γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και εκείνων που έφτιαξαν την Ευρώπη. Μεταξύ των ιθυνόντων και των πολιτών της. Η Γαλλία θα είναι στο μέτωπο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θα ήθελα αυτή η νέα σελίδα που γυρνάμε να είναι γεμάτη εμπιστοσύνη. Δεν θα επιτρέψω κανένα εμπόδιο να μπει στο δρόμο μου.
Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον απερχόμενο πρόεδρο. Ευθύνη μου είναι να ενώσω όλους τους άνδρες και τις γυναίκες απέναντι τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις απέναντι στους διχασμούς που μας υπονομεύουν και μας κάνουν ζημιά».
Η ηττημένη Μαρί Λεπέν
Η ακροδεξιά εθνικίστρια υποψήφια Μαρίν Λεπέν, δεν μπόρεσε να απειλήσει καθόλου τις τελευταίες δύο εβδομάδες τον αντίπαλό της. Ύστερα από την τραγική κατάλξηξ που είχε για κείνη το τελευταίο ντιμπέιτ της Τετάρτης και παρά την ιδιαιτέρως εντυπωσιακή μαζική επίθεση χάκερ στα αρχεία του Μακρόν, το βράδυ της Παρασκευής, δεν κατάφερε να ανατρέψει τη συλλογική εικόνα.
Μηνύματα και αντιδράσεις πολιτικών
Τερέζα Μέι -προσβλέπουμε σε συνεργασία
Μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να συγχαρούν το νέο πρόεδρο της Γαλλίας, η βρετανίδα πρωθυπουργός. Στην ανακοίνωσή της που έδωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ στη δημοσιότητα αναφέρει:
«Η πρωθυπουργός συγχαίρει ενθέρμως τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι ένας απ’ τους στενότερους συμμάχους μας και προσβλέπουμε στη συνεργασία με το νέο πρόεδρο σ’ ένα ευρύ φάσμα κοινών προτεραιοτήτων.»
Φρανσουά Μπαϊρού: μήνυμα ελπίδας
«Αυτό σημαίνει κάτι πολύ μεγάλο: επιλέγοντας τον νεότερο πρόεδρο της Δημοκρατίας η Γαλλία στέλνει μήνυμα ελπίδας στον κόσμο», δήλωσε ο βετεράνος κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, που υποστήριξε τον Μακρόν από νωρίς στην κούρσα.
Αλλαγή πολιτικού σκηνικού
Ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ χαιρέτισε «την καθαρή γνώμη των ψηφοφόρων» η οποία επέτρεψε «να απορριφθεί το μακάβριο σχέδιο της ακροδεξιάς». Εκτίμησε, επίσης, ότι «η αριστερή κυβέρνηση» θα πρέπει «να συμμετέχει» στην πενταετή θητεία του Εμανουέλ Μακρόν.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Οικολογίας, δήλωσε:
«Βλέπω τρία ιστορικά γεγονότα απόψε: μια αλλαγή γενιάς, έναν πρόεδρο που είναι κάτω από 40 ετών, αυτή είναι η νίκη του θάρρους. Το δεύτερο γεγονός είναι πως ο Μακρόν κατόρθωσε να σπάσει την συνηθισμένη αντίθεση δεξιά-αριστερά, και αυτό με ευχαριστεί. Και το τρίτο γεγονός είναι ότι θα πρέπει να σχηματίσει μια προεδρική πλειοψηφία στη βουλή.
Ο δεξιός βουλευτής Bruno Le Maire δήλωσε για την νίκη Μακρόν:
«Μπαίνουμε απόψε σε έναν νέο πολιτικό κόσμο, οι Γάλλοι επέλεξαν να δώσουν μια ελπίδα στον εαυτό τους (…) Τι περιμένουμε για να δουλέψουμε μαζί; Θέλουμε να δημιουργήσουμε ή να καταστρέψουμε; Εγώ έκανα την επιλογή μου, θα κάνω τα πάντα για το συμφέρον της Γαλλίας».
Αύριο η επίσημη πρώτη του Μακρόν
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του νικητή θα είναι αύριο Δευτέρα, ημέρα νίκης στην Ευρώπη κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Θα διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλύσιων προς την Αψίδα του Θριάμβου, στο πλευρό του Ολάντ, για την επίσημη τελετή στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Η παράδοση-παραλαβή με τον Φρανσουά Ολάντ θα γίνει είτε την Κυριακή 14 Μαΐου οπότε και λήγει η θητεία του απερχόμενου προέδρου είτε την επομένη, Δευτέρα 15 του μήνα.
Μέσα στο μήνα προβλέπονται και οι πρώτες διεθνείς συναντήσεις: στις 25 Μαΐου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου για πρώτη φορά θα συμμετέχει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Σικελία.
Ο χρόνος όμως πιέζει για τις βουλευτικές εκλογές στις 11-18 Ιουνίου. H άνετη σημερινή του επικράτηση καθορίζει και μια δυναμική νίκης για τον Ιούνιο, εκτιμούν αναλυτές.
Ο πολιτικός χάρτης μετά τις εκλογές
Ο “χάρτης” ύστερα από την εκλογή του 8ου προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας περιλαμβάνει την ανάληψη καθηκόντων του νέου προέδρου, την τοποθέτηση ενός μεταβατικού πρωθυπουργού και τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Είναι δεδομένο πως η επιλογή του προσώπου για την θέση του πρωθυπουργού στην οποία θα προβεί ο Μακρόν, θα καταδείξει και τις προθέσεις του όσον αφορά την πολιτική του πορεία για τη συγκρότηση πολιτικού φορέα, αλλά και για τον τρόπο που θα διαχειριστεί ευρωπαϊκά ζητήματα.
Η ακροδεξιά της Λεπέν με ποσοστό περίπου 25%, ασκεί σημαντική πολιτική επιρροή στον γαλλικό νότο και στον γαλλικό βορρά. Όμως η Γαλλία ουσιαστικά, μετά τις εκλογές αυτές είναι διχοτομημένη. Και η διχοτόμηση αφορά την ίδια την ιδεολογία των δύο μεγάλων πόλων. Από τη μια ο πόλος των ευρωπαϊστών και της παγκοσμιοποίησης, του οποίου ηγείται ο Μακρόν και από την άλλη το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών κι εκείνων που αμφισβητούν το ευρωπαϊκό νόμισμα.
Τα exit poll όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων
IpsosΜακρόν: 65,1%Λεπέν: 34,9%
Harris
Μακρόν: 66,1%Λεπέν: 33,9%
Ifop
Μακρόν: 65,5%Λεπέν: 34,5%
Άλλα γαλλικά τηλεοπτικά δίκτυα ανεβάζουν το ποσοστό του κ. Μακρόν στο 65,9%.
Το ποσοστό αποχής ανέρχεται στο ποσοστό 25,5%. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, η συμμετοχή μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω από το 75%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο σε μεγάλη εκλογική αναμέτρηση από το δημοψήφισμα του 1969.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό από 65,1% μέχρι 65,9% θα πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό που λαμβάνει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας από το 1958. Το ρεκόρ κατέχει ο Ζακ Σιράκ που εξελέγη το 2002 με ποσοστό 82,2% και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό είχε συγκεντρώσει το 1958 ο Σαρλ ντε Γκωλ που είχε λάβει το 78,5% των ψήφων.
Συνεχής ενημέρωση…