Αθλητισμός

Όπου τολμούν οι Αετοί: Ίδιο έμβλημα, κοινή καταγωγή, διαφορετικοί κόσμοι

Η καταγωγή τους κοινή, από την ωραιότερη Πόλη του κόσμου. Το έμβλημα του Βυζαντίου παρόμοιο, αν και με διαφορετικά χρώματα. Πολλά όσα ενώνουν τους φιναλίστ του τελικού, πολλά και όσα τους χωρίζουν...

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι αναμφίβολα οι δύο πιο λαοφιλείς και επιτυχημένοι σύλλογοι που προέρχονται από τον πανάρχαιο και ξεριζωμένο Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης. To έμβλημά τους κοινό, ο Δικέφαλος Αετός του Βυζαντίου, με ανοικτά φτερά των κιτρινόμαυρων, με κλειστά των ασπρόμαυρων (οι οποίοι είχαν αρχικά το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο). Ιδρύθηκαν αμφότεροι λίγα χρόνια μετά την Καταστροφή, η ΑΕΚ τον Απρίλιο του 1924 στην Αθήνα και ο ΠΑΟΚ μόλις δύο έτη αργότερα στην Θεσσαλονίκη, απορροφώντας μάλιστα την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 1929.

Η πρώτη ποδοσφαιρική σύγκρουση

Οι Δικέφαλοι του Βορρά και του Νότου συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα στις 23 Απριλίου του 1930, σε φιλική αναμέτρηση στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας η οποία έληξε με σκορ 2-2. Οι Αθηναίοι ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκαν 2-0 με σκόρερ τους Παντερμαλή, Μούγκρα, οι Θεσσαλονικείς αντέδρασαν στην επανάληψη και ισοφάρισαν χάρη στα τέρματα των Ετιέν, Ηλιάδη. Ακολούθησαν έκτοτε εκατοντάδες παιχνίδια ανάμεσά τους, στα οποία ξεχωριστή θέση έχουν οι τρεις τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας που προηγήθηκαν του αποψινού, το 1939, το 1978 και το 1983, στους οποίους επικράτησε η Ένωση.

Η σημαία της ΑΕΚ υψώνεται στην Τούμπα

Στον μεταξύ τους αγώνα πρωταθλήματος, τον Ιανουάριο του 1975, ο 16χρονος οπαδός της ΑΕΚ Βασίλης ύψωσε την κιτρινόμαυρη σημαία με τον Δικέφαλο Αετό μέσα στον αγωνιστικό χώρο της κατάμεστης Τούμπας κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης των δύο ομάδων. Διαφορετικές εποχές βέβαια, πιο αγνές και ρομαντικές, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι οι υποστηρικτές των κιτρινόμαυρων που είχαν ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη έπαιξαν μπάλα έξω από τον Λευκό Πύργο εκείνο το απόγευμα και πήγαν ανενόχλητοι με πορεία στο γήπεδο, ωστόσο η ενέργειά του αυτή σε τόσο «σκληρή» έδρα έμεινε στην ιστορία.

Οι συνδετικοί κρίκοι των Δικεφάλων

Δεκάδες ποδοσφαιριστές και προπονητές έχουν κάνει το δρομολόγιο Τούμπα-Φιλαδέλφεια και αντιστρόφως (οι περισσότεροι με ενδιάμεσους σταθμούς) στο παρελθόν, κάποιοι εκ των οποίων αποτέλεσαν «σημαίες» και μεγάλες μορφές της Ιστορίας των δύο συλλόγων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Γιένε Τσάκναντι, Λάκη Στεργιούδα, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Βασίλη Βασιλάκο, Φερνάντο Σάντος, Βλάνταν Ίβιτς, Ηλία Ατματζίδη, Παντελή Κωνσταντινίδη Γιαννάκη Οκκά, Χρήστο Μαλαδένη, Κώστα Κατσουράνη, Δημήτρη Ναλιτζή, Βασίλη Μπορμπόκη, Δημήτρη Μάρκο, Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη, Βασίλη Λάκη, Παντελή Καφέ, Θοδωρή Ζαγοράκη, Αρνάλντο Εντίνιο και Μπρούνο Τσιρίλο.

Όταν οι σχέσεις ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν αγαστές

Για πολλά χρόνια, η ΑΕΚ ήταν ο «μεγάλος» της Αθήνας με τις καλύτερες σχέσεις με τον ΠΑΟΚ και οι οπαδοί της φιλοξενήθηκαν πολλές φορές χωρίς προβλήματα στην Θύρα 8 του γηπέδου της Τούμπας τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ενώ τον Ιούνιο του 1992 σχεδόν 6.000 υποστηρικτές της έκαναν φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι οργανωμένοι των δύο συλλόγων «συνεργάστηκαν» πριν τον τελικό του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2001 στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκειμένου οι υποστηρικτές των ασπρόμαυρων να κάτσουν στις καλύτερες Θύρες του «Νίκος Γκούμας».

Η σημασία της έδρας τους για τις δύο ομάδες

Ένα από τα πράγματα που συνδέουν τους δύο μεγάλους συλλόγους είναι η σημασία που αποδίδουν οι οπαδοί τους στις φυσικές έδρες των αγαπημένων τους ομάδων. Είναι αδύνατον να σκεφτεί κανείς τον ΠΑΟΚ χωρίς την Τούμπα και την Θύρα 4 στις φλόγες πριν τα μεγάλα ελληνικά και ευρωπαϊκά ματς, ενώ η Σκεπαστή στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτέλεσε για πάνω από 20 χρόνια το «σπίτι» των φανατικών της ORIGINAL 21, οι οποίοι 14 χρόνια μετά το γκρέμισμα του γηπέδου τους, δεν έχουν σταματήσει να ονειρεύονται και να ζητούν την επιστροφή της ΑΕΚ στον χώρο όπου κάποτε δέσποζε το «Νίκος Γκούμας».

Οπαδοί στα «μαχαίρια» τα τελευταία χρόνια

Οι σχέσεις των φανατικών οπαδών των δύο ομάδων δεν είναι καλές τα τελευταία χρόνια, σε μια κόντρα η οποία γιγαντώθηκε μετά τα επεισόδια πριν το Final Four του χάντμπολ στην Λαμία, στα τέλη Μαΐου του 2009. Ακολούθησαν οι συμπλοκές στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας τον Οκτώβριο του 2010, τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια έναν μήνα αργότερα και διάφορα άλλα αρνητικά περιστατικά που δείχνουν ότι οι εποχές της σχετικής «εκεχειρίας» ανάμεσα στους οργανωμένους του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ (ειδικά από τη στιγμή που η νεότερη γενιά έχει υποκαταστήσει τους παλιούς «ηγέτες») ανήκουν στο παρελθόν…

πηγή:  sdna.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο