Αυτοδιοίκηση

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κατατέθηκαν μόλις πέντε προτάσεις για τον αναπτυξιακό νόμο

Η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου έκανε λόγο για κλίμα αποεπένδυσης στα νησιά. Ζήτησε ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Καμπανάκι που μόνο θλίψη φέρνει, χτύπησε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, σε δηλώσεις της αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι περιφερειάρχες με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, κατατέθηκαν -σύμφωνα με όσα δήλωσε η κα Καλογήρου σήμερα στον RealFM- μόλις πέντε προτάσεις για τον αναπτυξιακό νόμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: “Εμείς στο βόρειο Αιγαίο έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πραγματικότητα, αυτή είναι η απόλυτο κλίκα αποεπένδυσης. Στον αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκαν μόνο πέντε προτάσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν για πόσο μεγάλη δυσκολία μιλάμε. Πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας; Θα μπορούσαμε να έχουμε τουλάχιστον 15 φορές περισσότερα. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό επιβάρυνε και αυτό την κατάσταση και για αυτό είχαμε ζητήσει εξαρχής να υπάρξουν μέτρα για αυτό”. 

Η περιφερειάρχης σημείωσε ότι η πρόσκληση από τον πρωθυπουργό ήταν για να συζητηθεί το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η τακτική είναι να σχεδιαστούν 13 περιφερειακοί σχεδιασμοί και από εκεί να προκύψει ο εθνικός σχεδιασμός.

Η κα Καλογήρου ανέφερε επίσης ότι «τα θέματα στην ακτοπλοΐα είναι σαφώς καλύτερα, το θέμα όμως είναι αυτή η καλή κατάσταση που υπήρχε πέρσι να διατηρηθεί και φέτος» και τόνισε ότι «στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας υπάρχουν και πάρα πολλά μέτρα που είναι και τα πιο προφανή και που δεν έχουν κόστος, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για να γίνουν και επενδύσεις».

Τόνισε επίσης πως αν γίνεται λόγος για παραγωγική ανασυγκρότηση στο βόρειο Αιγαίο, θα πρέπει να συζητηθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κι αυτό σημαίνει την πραγματοποίηση επενδύσεων. Υπογράμμισε ότι στην τελευταία πρόσκληση του αναπτυξιακού νόμου από τα νησιά της Περιφέρειας κατατέθηκαν μόλις πέντε επενδυτικά σχέδια. Επίσης σημείωσε πως είναι απαραίτητες οι θεσμικές παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς θα συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος αποεπένδυσης που επικρατεί στα νησιά. Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η αντιμετώπιση του υψηλού μεταφορικού κόστους, η ματαίωση της επικείμενης κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά. Επίσης σημείωσε πως στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της μάλιστα τονίζει εκ νέου το πρόβλημα και σημειώνει: «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα και ως χώρα και ως Περιφέρειες. Για εμάς, τη νησιωτική Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ένα κλίμα αποεπένδυσης.

Για να μπορέσουμε οι επιτελικού χαρακτήρα σχεδιασμοί να μην φαντάζουν ως μία πολυτέλεια, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τη σκληρή καθημερινότητα με μέτρα και πολιτικές εφαρμόσιμες.

Αυτό είναι το ζητούμενο για το νέο σχεδιασμό της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης».