Ο Νίκος Αλιβιζάτος κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.
«Είναι απροσχημάτιστα ναζιστές» είπε για την Χρυσή Αυγή κατά την κατάθεσή του και έκανε λόγο για «μόνιμη δομή» της οργάνωσης και «επανάληψη μοντέλου Χίτλερ».
Υποστήριξε επίσης, αναφερόμενος στην δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, πως πρόκειται για χτύπημα της οργάνωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η δολοφονία ήταν χτύπημα της οργάνωσης και όχι του αυτουργού. Είναι αδιάφορο ποιος είναι ο εκτελεστής. Έπρεπε να επιδειχθεί η ισχύς του κόμματος, της οργάνωσης».
Κατά την εκτίμηση του καθηγητή, πέντε πρόσωπα είναι αυτά που έχουν καθοριστικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων εντός της οργάνωσης: Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Γιάννης Λαγός, κάτι που προκύπτει και «από την απίθανη προβολή τους στα ΜΜΕ» όπως είπε ο μάρτυρας.
Κατά τον κ. Αλιβιζάτο, η δομή της Χρυσής Αυγής κινείται με το σχήμα των ομόκεντρων κύκλων: «στον πρώτο κύκλο υπάρχει η ηγεσία, στον δεύτερο αυτοί που συμμετέχουν ενεργά, ο Ρουπακιάς, τα τάγματα εφόδου, και στον τρίτο κύκλο είναι οι οπαδοί, αυτοί που επιλέγουν στην κάλπη Χρυσή Αυγή».
Ο καθηγητής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθάρισε την άποψη που έχει απέναντι σε απόψεις, για τις οποίες πρέπει να υπάρχει ανοχή και σε πράξεις: «Η βία είναι αυτή που συνιστά την κόκκινη γραμμή, όχι σε απώτερο χρόνο, αλλά σε χρόνο άμεσο» είπε ο καθηγητής και συνέχισε: «Θεωρώ γελοίο το να πάει κάποιος φυλακή επειδή είναι οπαδός της βασιλευόμενης δημοκρατίας. Ανοχή πρέπει να υπάρχει και ως προς τις απόψεις για τη δικτατορία του προλεταριάτου (…). Το έρεβος του ναζισμού από την μια μεριά, η αναρχία του κομμουνισμού από την άλλη. Δεν πιστεύω στη θεωρία των δύο άκρων, αλλά αν δεν κριθούν παράνομες και οι μεν και οι δε πράξεις, δεν θα επιβιώσει η Δημοκρατία».
Ο μάρτυρας τόνισε πως: «Η Χρυσή Αυγή ήθελε να μας κάνει να εθιστούμε στην καθημερινή χρήση βίας» και ανέφερε πως τα περιστατικά βίας αυξήθηκαν μετά το 2012, ίσως λόγω του «θάρρους που τους έδωσαν τα εκλογικά τους ποσοστά, της τάξης του 6-7%».
Αναφερόμενος μάλιστα στους στόχους της οργάνωσης, είπε ότι «είναι επιλεκτικά διαλεγμένοι για να συνδέονται με την ιδεολογία της. Δηλαδή μετανάστες, αδύναμοι, υποψιάζομαι ότι υπάρχει μια προτίμηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο και την Αριστερά. Εγώ δεν είμαι στόχος γιατί θα ήταν πολύ να ’τρωγα καμία όταν γυρνάω σπίτι μου. Αν είναι το χρώμα κάπως μαυριδερό, ακόμα καλύτερο. Αυτό συνδυάζεται με την ιδεολογία τους. Ναζιστική ιδεολογία. Ευθέως. Αυτό το φαινόμενο είναι σπάνιο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα: ευθέως νεοναζιστικά κόμματα. Είναι πέραν πάσης φαντασίας».
Εκτίμησε επίσης, πως η οργάνωση «ζει μία εσωτερική αντίφαση» και είπε: «Αν με είχαν σύμβουλό τους, θα τους έλεγα ότι πρέπει να λύσουν το υπαρξιακό τους πρόβλημα, αν θέλουν τελικά να είναι κόμμα ή εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για μια εσωτερική αντίφαση στην οποία ζει η οργάνωση».Ο κ. Αλιβιζάτος προκάλεσε την οργή συνηγόρων της υπεράσπισης, όταν είπε στο δικαστήριο ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι χριστιανική και ότι η σχέση της με τον χριστιανισμό είναι «εξωτερική και όχι βαθύτερη».
Συνέστησε μάλιστα στα μέλη της Χρυσής Αυγής να αντιληφθούν ότι ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία αγάπης και «δεν ταιριάζει πολύ με πράξεις βίας». Παρά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, ο καθηγητής συνέχισε, λέγοντας ότι «βάσει των κειμένων της Χρυσής Αυγής, ο Χριστιανισμός δεν είναι στοιχείο της ιδεολογίας της».