Ο Ντόναλντ Τραμπ συμπλήρωσε αισίως 100 ημέρες θητείας. Διεθνείς αναλυτές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους χειρισμούς του αμερικανού προέδρου σε σειρά πολιτικών πεδίων. Προβληματισμός και επιφυλάξεις εκφράζονται όμως και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Έρικ Γκόμεζ, αναλυτή του συντηρητικού think tank Cato στην Ουάσιγκτον, οι χειρισμοί του Τραμπ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής διαφέρουν λίγο συγκριτικά με αυτούς του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα. Όπως λέει ο Αμερικανός αναλυτής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί ένα μείγμα άσκησης πολιτικών, διπλωματικών και στρατιωτικών πιέσεων.
Προβληματικό είναι πάντως, σύμφωνα με τον Γκόμεζ, το απρόβλεπτο της πολιτικής του. «Θεωρώ ότι τα προβλήματα που βλέπουμε τώρα σχετίζονται με την αλλαγή πολιτικής στάσης. Πολλές από αυτές τις στροφές του οφείλονται στο γεγονός ότι δεν κατανοεί για τι πράγμα μιλάει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής», σχολιάζει ο Αμερικανός αναλυτής.
Αποφάσεις «με βάση το ένστικτο»
Άγνοια των συσχετισμών στην εξωτερική πολιτική διαπιστώνει στον Ντόναλντ Τραμπ και ο Μίχαελ Βερτς από το φιλελεύθερο think tank CAP με έδρα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ως παράδειγμα αναφέρει την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την πρόεδρο της Ταϊβάν, κατά την οποία φάνηκε να αναθεωρεί την πολιτική των ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια, προκαλώντας την οργή της Κίνας και εν τέλει υπαναχωρώντας στην πάγια θέση των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει ο Μίχαελ Βερτς, «(ο Τραμπ) περιβάλλεται από συμβούλους με άκρως συντηρητική, θα μπορούσε σχεδόν να πει κανείς ακροδεξιά ατζέντα.
Ακόμη και σε υπουργεία όπως το Εξωτερικών, της Ασφάλειας και του Περιβάλλοντος έχουν αναλάβει τα ηνία άνθρωποι που δεν ανήκουν εκεί, επομένως πρόκειται συνολικά για μια πολύ δύσκολη κατάσταση».
Αναμένεται λοιπόν ένας είδος στρατιωτικοποίησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής; Σε κάθε περίπτωση ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τη χρήση στρατιωτικής βίας, πιστεύει ο Έρικ Γκόμεζ από το Ινστιτούτο Cato, παραπέμποντας στους πρόσφατους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε Συρία και Αφγανιστάν.
Ο Τζακ Τζέινς, αναλυτής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σύγχρονων Γερμανικών Σπουδών (AICGS) στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, εκφράζει φόβους για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στη Βόρεια Κορέα, κάνοντας παραλληλισμούς με την κρίση πυραύλων στην Κούβα το 1962. Όπως εκτιμά ο Τζέινς, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Κένεντι το 1962, ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι προετοιμασμένος για τη δουλειά του. Έχει γύρω του ελάχιστους ανθρώπους που θα τον βοηθήσουν να πάρει αποφάσεις με περισσότερη συνοχή. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν αρκετά άτομα που θα τον βοηθήσουν να λάβει αποφάσεις κρίσεως. Εδώ έχουμε να κάνουμε βασικά με λήψη αποφάσεων με βάση το ένστικτο», υπογραμμίζει ο Αμερικανός αναλυτής.
Πηγή: Deutsche Welle