«Περιμένουμε από την ΑΔΕΔΥ να σταθεί αρωγός και να μην εμποδίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου τομέα, να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς». Αυτό επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας στο ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο νωρίτερα κατήγγειλε κυβερνητική παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση της ενόψει της αξιολόγησης, διαδικασία από την οποία έχει κηρύξει αποχή.
Οι ίδιες πηγές εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη στάση της ΑΔΕΔΥ στο θέμα, καθώς όπως σημειώνουν, «ενισχύει πολιτικές απαξίωσης του Δημοσίου, σαν αυτές που βίωσαν οι εργαζόμενοι επί των συγκυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».
Αναφέρουν ειδικότερα, ότι η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Bενιζέλου, «είχε στηριχθεί στη στοχοποίηση, δυσφήμιση και απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων, στις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση και βέβαια στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Κορωνίδα δε του «μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος» του αρμόδιου υπουργού κ. Μητσοτάκη, αποτέλεσε το απολύτως τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης που εισήγαγε για το ανθρώπινο δυναμικό της διοίκησης, και το οποίο προέβλεπε την εκ των προτέρων καθορισθείσα αρνητική αξιολόγηση συγκεκριμένου ποσοστού υπαλλήλων ανά φορέα. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η πλήρης διάλυση του δημόσιου τομέα και, ιδίως, των πλέον κρίσιμων τομέων του κοινωνικού κράτους, όπως η Υγεία, η Πρόνοια η Παιδεία κ.ά.».
Προσθέτουν ότι «η παρούσα κυβέρνηση προχώρησε αμέσως στην αποκατάσταση όλων των απολυθέντων και διωχθέντων δημοσίων υπαλλήλων και στην κατάργηση όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχαν αναληφθεί για απολύσεις, υποχρεωτική διαθεσιμότητα και κινητικότητα κλπ. Στον αντίποδα των προηγούμενων αυθαίρετων και ανθρωποφαγικών πολιτικών, προχώρησε άμεσα σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με στόχο την αποκατάσταση του κύρους των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και τη βελτίωση του παραγόμενου διοικητικού έργου. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι γνωρίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή που αποκατέστησε την εργασιακή ειρήνη στο δημόσιο τομέα, είναι αυτή που αποκατέστησε το κύρος των δημόσιων υπαλλήλων, και όλοι γνωρίζουν ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης αποσκοπεί στη βελτίωση του εργαζόμενου και κατ’ επέκταση του παραγόμενου διοικητικού έργου προς όφελος των πολιτών».
Σχετικά με την αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η ενεργή συμμετοχή των δη?οσίων υπαλλήλων στη διαδικασία αξιολόγησης, αποσκοπεί στη βελτίωση της ατο?ικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά της απόδοσης κάθε δημόσιας υπηρεσίας. Σημειώνουν επίσης, ότι «είναι αντικειμενικό και δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αντίθετα αποσκοπεί στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των προσόντων των υπαλλήλων. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι κοινώς αποδεκτά, ?ετρήσι?α και αντικειμενικά, ελεγχόμενα ως προς την εφαρμογή τους, με αποκλειστικό γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών. Η σύνταξη των συγκεκριμένων εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους ρητά προβλεπόμενους αξιολογητές, περιέχει απολύτως καθορισμένα κριτήρια, όπως γνώση του αντικειμένου, επιδεικνυό?ενο ενδιαφέρον, δημιουργικότητα, υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες, αποτελεσματικότητα».