Κόσμος

Τεταμένη η κατάσταση στα Σκόπια – Οπαδοί του Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο (pics & vids)

Η εισβολή έγινε από εθνικιστές διαδηλωτές του VMRO. Ξυλοκόπησαν βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Αιτία η εκλογή Αλβανού προέδρου στη Βουλή. Τραυματίστηκαν o αρχηγός της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές. Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Πρώτη ανάρτηση: 21.13-Νεότερη ενημέρωση: 22.30

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα Σκόπια, καθώς οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι έχουν εισβάλει στο κοινοβούλιο και ορισμένοι βουλευτές, αλλά και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ. έχουν τραυματιστεί.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημερώσης και αναμεταδίδει το ΑΠΕ, εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν σήμερα στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όλα ξεκίνησαν όταν εθνικιστές διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αφού οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας εξέλεξαν, για πρώτη φορά, έναν Αλβανό πρόεδρο της Βουλής. 

Αυτόπτης μάρτυρας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί απ’ έξω, εξοργισμένο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μπήκε στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, στα Σκόπια. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ένας από τους τραυματίες βουλευτές, ο αλβανικής καταγωγής Ζιγιαντίν Σελά είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, χτυπημένος από τους εισβολείς στο κοινοβούλιο. «Δίνει μάχη για τη ζωή του» σύμφωνα με αναφορές των σκοπιανών ΜΜΕ στο Twitter.

O ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ γρονθοκοπήθηκε και τραυματίστηκε ελαφρά μετά την εισβολή των διαδηλωτών στην αίθουσα.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, γίνονται εκκλήσεις ώστε οι αλβανικής καταγωγής βουλευτές να συγκρατήσουν τους οπαδούς τους και να μην πάνε και εκείνοι έξω από το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι εθνικιστές του VMRO καλούν τους ομοϊδάτες τους από όλη τη χώρα να ταξιδέψουν στα Σκόπια, την πρωτεύουσα, προκειμένου να «σταματήσουν» όπως λένε την αντιπολίτευση.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι είναι ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1991.

Νίκολα Γκρούεφσκι: Η βία δεν είναι λύση

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος στο Κοινοβούλιο, ο Νίκολα Γκρούεφσκι με ανάρτησή του στο Facebook έστειλε μήνυμα στους οπαδούς του ότι η βία δεν είναι λύση.

Λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ, ο Ευρωπαίος ΕπίτροποςΓιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι η βία δεν έχει καμία θέση στο κοινοβούλιο και ότι η Δημοκρατία πρέπει να βρει το δρόμο της. Αντίστοιχα, ο πρεσβευτής της Σουηδίας στα Σκόπια Ματς Στέφανσον μιλώντας εξ ονόματος και άλλων διπλωματών επισήμανε στους σκοπιανούς πολιτικούς την αναγκαιότητα του διαλόγου.