Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στον Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, η μαύρη σοκολάτα προστατεύει το εγκέφαλο από τις επιπτώσεις του στρες και τη φλεγμονή που προκαλείται από τη γήρανση.
Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή αυξάνονται με την ηλικία και εκτιμάται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η ευεργετική δράση της μαύρης σοκολάτας αποδίδεται στο φλαβονοειδές επικατεχίνη, που προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και ενισχύει τη μνήμη.
Η επικατεχίνη, που εκτός από το κακάο, βρίσκεται επίσης στο τσάι, μειώνει σύμφωνα με τη νεότερη μελέτη το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Η έρευνα έγινε σε αρσενικά ποντίκια και έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε επικατεχίνη που περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα μείωσε μετά από δύο εβδομάδες σημαντικά το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή των νεύρων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα οφέλη στη μνήμη ανθρώπων που καταναλώνουν συστηματικά μαύρη σοκολάτα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Experimental Biology.