Υγεία

Οστεοαρθρίτιδα: Πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα και φροντίστε για την υγεία των αρθρώσεών σας.

​Η οστεοαρθρίτιδα πρόκειται για μία χρόνια πάθηση, κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος, καθώς και άλλα στοιχεία της άρθρωσης, φθείρονται και καταστρέφονται σταδιακάκα.

Πλήττει κυρίως τις ορθώσεις των δαχτύλων και τα σημεία που δέχονται ισχυρές πιέσεις, όπως το γόνατο και το ισχίο, μπορεί όμως να εμφανιστεί και στους καρπούς, τους αγκώνες, τους ώμους και άλλες αρθρώσεις του σώματος.

Τα ακριβή αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά, στην εκδήλωσή της όμως εμπλέκονται αρκετοί παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία, τραυματισμοί και η καταπόνηση συγκεκριμένων αρθρώσεων λόγω της εργασίας.

Βλάβες οστεοαρθρίτιδας μπορεί να υπάρχουν και στην ηλικία 20-30, αλλά να είναι ασυμπτωματικές.

Η πάθηση γίνεται κλινικά εμφανής κυρίως κατά τη μέση ηλικία και πριν από την ηλικία των 55. Πλήττει εξίσου και τα δύο φύλα, αλλά μετά τα 55 προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες.

Συμπτώματα

– Οξύς πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα ύστερα από σωματική καταπόνηση ή έπειτα από ένα διάστημα αδράνειας.

– Περιορισμός των κινήσεων.

– Διογκώσεις των οστών των αρθρώσεων των δαχτύλων.

– Πρόκληση θλάσεων από απλές κινήσεις.

– Πόνοι στη μέση, στους αγκώνες, στα γόνατα, στον αυχένα, ενώ πιθανή είναι και η ανάπτυξη φλεγμονών.

Πρόληψη

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές:

Χάσιμο βάρους: Η διατήρηση του ιδανικού βάρος προφυλάσσει τις αρθρώσεις, κυρίως των γονάτων, των ισχίων και της σπονδυλικής στήλης που υποστηρίζουν το βάρος του ατόμου.

Άσκηση: Προτιμήστε ασκήσεις που δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις, όπως το κολύμπι και το περπάτημα σε ομαλές επιφάνειες. Αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση του σώματος που προκαλεί η εντατική άσκηση με πολλά βάρη, καθώς και το τρέξιμο ή την αεροβική άσκηση.

Οιστρογόνα: Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στις αρθρώσεις των γονάτων.

Διατροφή: Η βιταμίνη C, που έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλει στην προστασία των αρθρώσεων. Επίσης, η βιταμίνη D και το ασβέστιο έχουν μεγάλη σημασία για τη διατήρηση γερών και υγιών οστών. Είναι προτιμότερο πάντως, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία να λαμβάνονται μέσω της ισορροπημένης διατροφής με λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα.