Υγεία

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη σόγια

Πρόκειται για το κύριο συστατικό της διατροφής των χορτοφάγων, καθώς είναι πλούσια σε όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Η σόγια παραμένει να είναι μια παρεξηγημένη από πολλούς ανθρώπους τροφή, κυρίως λόγω των «μύθων» που την περιβάλλουν.

Δείτε ποιοι είναι αυτοί και μάθετε την αλήθεια για την σόγια:

ΜΥΘΟΣ: Η σόγια δεν είναι καλή πηγή πρωτεΐνης

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι καρποί σόγιας ανήκουν στην κατηγορία των τροφών που ονομάζονται “πλήρους βιταμίνης”, το οποίο σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα βασικά αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνει ο οργανισμός μας από την διατροφή, αφού δεν μπορεί να τα παράξει ο ίδιος. Μία κούπα καρπών σόγιας περιέχει περίπου 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μπριζόλα κρέατος.

ΜΥΘΟΣ: Τα προϊόντα με βάση τη σόγια, τα οποία “μιμούνται” το κρέας είναι θρεπτικά επειδή ακριβώς βασίζονται σε ένα φυτό

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η επεξεργασία την οποία υπόκεινται οι τροφές με βάση τη σόγια που σκοπό έχουν να μορφοποιηθούν κατάλληλα ώστε να μοιάζουν με κρέας αλλάζουν ριζικά την σύσταση του τελικού προϊόντος. Συνήθως αυτές οι τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λιπαρές ουσίες, για να δώσουν την γεύση που περιμένει ο καταναλωτής από ένα προϊόν κρέατος.

ΜΥΘΟΣ: Η κατανάλωση σόγιας προκαλεί καρκίνο

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι γεγονός ότι κάποιες μορφές καρκίνου του στήθους αναπτύσσονται με την παρουσία οιστρογόνων και είναι επίσης γεγονός ότι η σόγια μπορεί να λειτουργήσει ως οιστρογόνο. Δεν υπάρχει όμως καμία επιστημονική σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και της εμφάνισης καρκίνου. Σε ορισμένες έρευνες σε πειραματόζωα, οι ισοφλαβόνες, η χημική ουσία της σόγιας που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα οιστρογόνα, έχει αποδειχθεί ότι ευνοούν την μεγέθυνση των καρκινικών όγκων. Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο από τα τρωκτικά (πειραματόζωα) τις ισοφλαβόνες, ενώ και τα συμπληρώματα ισοφλαβόνων που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες αυτές στα πειραματόζωα διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από εκείνες που υπάρχουν στην φρέσκια σόγια. Αντίθετα, σύμφωνα με την δρ Marji McCullough της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο, έρευνες στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόγιας δεν έχει καμία σύνδεση με την εμφάνιση καρκίνου του στήθους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει συνδεθεί με την μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης αυτού του καρκίνου.

ΜΥΘΟΣ: Οι άντρες δεν πρέπει να τρώνε σόγια

ΑΛΗΘΕΙΑ: Επειδή ακριβώς οι ισοφλαβόνες έχουν ιδιότητες που μοιάζουν με εκείνες των οιστρογόνων, υπάρχει η αίσθηση ότι η κατανάλωση σόγιας προκαλεί πτώση της τεστοστερόνης στους άντρες. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία κλινική έρευνα που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σόγια καταπολεμάει τον καρκίνο του προστάτη.