Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology αναφέρει ότι η γυμναστική βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από έμφραγμα. Μάλιστα, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται καθώς αυξάνεται και η ποσότητα της σωματικής άσκησης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Πρόληψης και Αποκατάστασης, Εύα Πρεσκοτ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 14.223 που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Copenhagen City Heart Study και δεν είχαν υποστεί ποτέ έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα επίπεδα της σωματικής άσκησης καταγράφηκαν στην αρχή της μελέτης, το διάστημα 1976-1978, και χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: καθιστική ζωή, ελαφρά, μέτρια και έντονη άθληση.
Οι συμμετέχοντες ετέθησαν από ιατρική παρακολούθηση έως το 2013. Συνολικά 1.664 άτομα υπέστησαν έμφραγμα μυοκαρδίου και 425 εξ αυτών απεβίωσαν αμέσως.
Οι επιστήμονες σύγκριναν τα επίπεδα σωματική δραστηριότητας μεταξύ όσων είχαν πεθάνει αμέσως από το έμφραγμα και αυτών που επιβίωσαν. Παρατήρησαν λοιπόν ότι εκείνοι που γυμνάζονταν ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν εξαιτίας του εμφράγματος μυοκαρδίου.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσο αυξανόταν η ποσότητα της άθλησης, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα. Οι ασθενείς που γυμνάζονταν λίγο ή μετρίως/έντονα είχαν 32% και 47% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας του εμφράγματος, αντίστοιχα, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν καθιστική ζωή.
«Μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματά μας είναι ότι τα άτομα που γυμνάζονται αναπτύσσουν βοηθητικά αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά, τα οποία διασφαλίζουν ότι η καρδιά συνεχίζει να λαμβάνει αρκετό αίμα μετά από κάποια έμφραξη. Η γυμναστική επίσης αυξάνει τα επίπεδα των χημικών ουσιών που βελτιώνουν την ροή του αίματος και μειώνουν την καρδιακή βλάβη από ένα έμφραγμα», εξηγεί η Δρ Πρεσκοτ.