Μπρόκολο: Ένας διατροφικός θησαυρός για την υγεία του πεπτικού συστήματος

Μπρόκολο: Ένας διατροφικός θησαυρός για την υγεία του πεπτικού συστήματος
Μάθετε τα πολλαπλά οφέλη του λαχανικού για τον οργανισμό σας.

​Το μπρόκολο αποτελεί ιδανική τροφή για το στομάχι σας, ενώ είναι γνωστό για την αντικαρκινική δράση του, καθώς και για την αντιμικροβιακή προστασία που παρέχει στον οργανισμό.

Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό, δρα ευεργετικά για την καρδιά και προστατεύει τα μάτια, ενώ είναι πολύτιμη πηγή βιταμίνης C.

Το μπρόκολο όμως αποτελεί και ιδανική τροφή για το στομάχι σας.

Η καθημερινή κατανάλωση 70 γραμμαρίων φρέσκων βλαστών μπρόκολου, επί δύο μήνες, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη ασπίδα προστασίας από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα κοινό μικρόβιο του στομάχου το οποίο συνδέεται με τη γαστρίτιδα, το έλκος, ακόμα και με τον καρκίνο του στομάχου.

Οι φρέσκοι βλαστοί του μπρόκολου είναι πλούσιοι σε σουλφοραφάνη, μια φυσική βιοχημική ουσία που πυροδοτεί στο έντερο την παραγωγή ενζύμων τα οποία προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, τα χημικά που βλάπτουν το DΝΑ και τις φλεγμονές.

Οι βλαστοί του μπρόκολου έχουν πολύ υψηλότερη συγκέντρωση σουλφοραφάνης από το ώριμο μπρόκολο.

Η σουλφοραφάνη δρα ως ισχυρό αντιβιοτικό εναντίον του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που μολύνει τη βλεννογόνο του στομάχου και αποτελεί την κυριότερη αιτία πρόκλησης έλκους του πεπτικού συστήματος και καρκίνου του στομάχου.

Ιαπωνική έρευνα επιβεβαίωσε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μπρόκολο στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν από 25 ανθρώπους στην Ιαπωνία που είχαν μολυνθεί με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού να καταναλώνουν καθημερινά 70 γραμμάρια βλαστών μπρόκολου.

Παράλληλα, άλλοι 25 άνθρωποι, που είχαν επίσης μολυνθεί από το βακτήριο, κατανάλωναν καθημερινά για την ίδια περίοδο την ίδια ποσότητα από βλαστούς αλφάλφα, που δεν περιέχουν σουλφοραφάνη.

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα επίπεδα ενός αντιγόνου του ελικοβακτηριδίου στα κόπρανα όσων κατανάλωναν βλαστούς μπρόκολου είχαν μειωθεί κατά 40%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play