Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, ακόμα και όσοι δεν παρουσιάζουν δυσάρεστες αντιδράσεις έπειτα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών (δυσανεξία στη λακτόζη), οφείλουν να τα περιορίσουν στη διατροφή τους, καθώς συνδέονται με διάφορες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του στομάχου, του προστάτη και του μαστού.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών με προϊόντα σόγιας μπορεί να μειώσει αισθητά τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, από το δείγμα πληθυσμού που μελέτησαν οι ερευνητές, όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε σόγια είχαν 40-44% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ορθοκολικό καρκίνο (παχέος εντέρου), με τα οφέλη της σόγιας να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα για τις γυναίκες απ’ ό,τι για τους άνδρες.
Επίσης, οι γυναίκες που αντικατέστησαν τα γαλακτοκομικά με τη σόγια είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο στομάχι, ενώ οι για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29%.
Για τους άνδρες, η αποχή από την κατανάλωση γαλακτοκομικών συσχετίστηκε με 30% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ οι μετεμμηνοπαυσιακές και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ακολούθησαν την ίδια διατροφική στρατηγική μείωσαν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά 36% και 27% αντίστοιχα.
Τα νέα ευρήματα υπέδειξαν επίσης ότι μια διατροφή με βάση τη σόγια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 28%, τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 4% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 36% στις γυναίκες και κατά 9% στους άνδρες.
Από τα παραπάνω ποσοστά αναδεικνύεται μια εντονότερη θετική επίδραση της σόγιας στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, ωστόσο οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτό δεν έχουν προς το παρόν εντοπιστεί.