Οικονομία

Handelsblatt: Η Ελλάδα χρειάζεται και 4ο μνημόνιο

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως στα μέσα του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλο πρόγραμμα ώστε να μην αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ επισημαίνει πως δεν ήταν επιτυχία το Eurogroup της Παρασκευής.

Το τέταρτο πρόγραμμα, στα μέσα του 2018, θα είναι απαραίτητο για την Ελλάδα, γράφει η Handelsblatt, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι δεν ήταν επιτυχία η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, σημειώνει ότι η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντλήσει από τις διεθνείς αγορές τα 20,5 δισ. που θα πρέπει να αποπληρώσει το 2019 και για αυτό θα απαιτηθεί τέταρτο πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

«Η παρακαταθήκη που θα αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα που θα τον διαδεχθεί θα είναι βαριά. Το τρίτο πρόγραμμα εκπνέει το καλοκαίρι του 2018 και η Ελλάδα σχεδιάζεται τότε να βγει στις αγορές. Το 2019 όμως η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει 20,5 δισ. ευρώ. Από σημερινή σκοπιά μοιάζει ουτοπικό η Ελλάδα να αντλήσει, με φυσιολογικά επιτόκια, ένα τέτοιο ποσό από τις διεθνείς αγορές. Αν λοιπόν οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, στα μέσα του 2018, σε ένα τέταρτο πρόγραμμα. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Ήδη η χώρα διανύει την όγδοη χρονιά ύφεσης. Και λόγω του πολύτιμου χρόνου που έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα, η Ελλάδα παραμένει στα δεσμά της κρίσης», αναφέρει η Handelsblatt.

«Οχι δεν ήταν επιτυχία η συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, αλλά απλά ένα ακόμα βήμα σε ένα δύσκολο δρόμο. Με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανοίγει, τουλάχιστον, ο δρόμος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όμως δεν συντρέχει κανένας λόγος για να πάρουν ανάσα Ελλάδα και δανειστές. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Η χώρα απέχει ακόμα πολύ από την διάσωσή της», σημειώνει ακόμη η γερμανική εφημερίδα.

«Εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε το καλοκαίρι του 2015. Σε αυτές ανήκουν το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, καθώς και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Εκτός αυτού καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις. Μόνο υπό τις ισχυρές πιέσεις των δανειστών η κυβέρνηση συναινεί σε ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες όμως τορπιλίζει αμέσως μετά με πλήθος τεχνάσματα», αναφέρει ακόμη.

«Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία ασθμαίνει. Επειδή η κυβερνητική πολιτική στραγγαλίζει την ανάπτυξη ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάζεται να επιβάλλει επιπλέον λιτότητα ή αύξηση φόρων. Το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πολιτική αυτή φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάμβανε σήμερα περίπου 11%, λιγότερο από ένα τρίτο του ποσοστού του στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015», σημειώνει επίσης το δημοσίευμα.