Τη Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί να νηστεύουμε ωστόσο οι νοικοκυρές ετοιμάζουν κουλουράκια και τσουρέκια, κάνοντας το σπίτι να μοσχοβολά βούτυρο.
Και επειδή καλύτερα πασχαλινά κουλούρια από τα σμυρνέικα δεν υπάρχουν, σας έχουμε την καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή.
Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό250 γραμμάρια φυτίνη ή μαργαρίνη250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος/φρέσκο1 αυγό1 ποτήρι πορτοκαλάδα350 γραμμάρια ζάχαρη1/4 ποτηριού του κρασιού κονιάκ2 βανίλιες1 κουταλάκι του γλυκού (γεμάτο) μπέικιν πάουντερ1/2 ποτήρι ελαιόλαδο1-2 αυγά για το άλειμμα των κουλουριών
Εκτέλεση
Κτυπάμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη με μίξερ. Αυτά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλουμε μπορούμε να λιώσουμε το βούτυρο/μαργαρίνη και να χτυπήσουμε το μείγμα μας με σύρμα.Προσθέτουμε το αυγό και κατόπιν όλα τα υγρά (πορτοκαλάδα, κονιάκ, λάδι).Προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλεύρι με το μπέικιν σιγά σιγά.Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και πλάθουμε σε κουλουράκια.Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 25 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας.
Καλή επιτυχία!