Συγκεκριμένα στο ερώτημα «ποιο από τα δύο κόμματα δεν θα θέλατε σε καμία περίπτωση να συμμετέχει σε επόμενη κυβέρνηση», ένας στους τρεις ψηφοφόρους δηλώνει πως δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 16% δηλώνει το ίδιο για τη Ν.Δ. Αξιοσημείωτο είναι πως το 39% των αποκρινόμενων αποστασιοποιείται και από τα δύο κόμματα, χαρακτηριστικό του «αδύναμου δικομματισμού».
Η τελευταία έρευνα που διενεργήθηκε στις 8-10 Μαρτίου 2017 για λογαριασμό της “Καθημερινής” αποτύπωσε μια παρόμοια εικόνα με αυτήν που δείχνουν οι έρευνες κοινής γνώμης τους τελευταίους μήνες. Η Ν.Δ. διατηρείται στην πρώτη θέση με σημαντική απόσταση από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την υψηλή συσπείρωση της Ν.Δ. και παράλληλα την ιδιαίτερα χαμηλή του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμένα, μόνον 4 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνουν πως θα τον επιλέξουν ξανά, όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ν.Δ. βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα.
Οι τελευταίες αποτυπώσεις της πρόθεσης ψήφου, σε ένα βέβαια εκλογικά «ουδέτερο» περιβάλλον, καθώς απουσιάζει εκλογική αναμέτρηση στο άμεσο μέλλον, φέρνουν το ζήτημα της δυνατότητας αυτοδυναμίας της Ν.Δ. στο προσκήνιο. Η συζήτηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν λάβουμε υπόψη πως οι επόμενες εκλογές είναι οι τελευταίες που θα διεξαχθούν με το υφιστάμενο πλαίσιο ενίσχυσης του πρώτου κόμματος με το bonus των 50 εδρών και πως η απλή αναλογική, που θα διαδεχθεί το σημερινό εκλογικό σύστημα, καθιστά την αυτοδυναμία του ενός κόμματος εξαιρετικά δύσκολη εάν όχι αδύνατη. Επομένως το ερώτημα του πώς αντιδρούν οι ψηφοφόροι στο ενδεχόμενο της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ. σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα έχει μια ιδιαίτερη σημασία.
Ως προς τη σύγκριση στοιχείων με βάση τα δημογραφικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά, φαίνεται πως οι νεότερες ηλικίες (17-34 ετών) αποστασιοποιούνται εξίσου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. (το 49% δηλώνει πως δεν επιθυμεί τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τη Ν.Δ.). Γενικά, η μεγαλύτερη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνεται από τους κατόχους μεταπτυχιακού/διδακτορικού διπλώματος (43,5%) και τους ψηφοφόρους ηλικίας 55 ετών και άνω (43%).
Συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποξενωμένος από τους ψηφοφόρους, με χαρακτηριστική τη χαμηλή του συσπείρωση και τη σημαντική απόσταση που τον χωρίζει από τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων.
Ομως, μπορεί μια επιχειρούμενη αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα, επαναφέροντας ενδεχομένως ψηφοφόρους που έχουν αποστασιοποιηθεί; Σίγουρα, για να επιτύχει κάτι τέτοιο δεν αρκεί η υφιστάμενη διαχείριση της καθημερινότητας, με την αξιολόγηση του προγράμματος μετέωρη και τη συζήτηση λήψης πρόσθετων μέτρων οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών να επανέρχεται σχεδόν καθημερινά.Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια επαναφοράς του θέματος της συνταγματικής μεταρρύθμισης, η οποία όμως δεν άγγιξε τους ψηφοφόρους, με 6 στους 10 να τη χαρακτηρίζουν κίνηση αντιπερισπασμού.