Άποψη

BMW Group: Πράσινες διακρίσεις

Το BMW Group είναι ο πιο βιώσιμος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο τα τελευταία τρία χρόνια. Ο Νίκος Λιβανός αναλύει, αποκλειστικά στο www.pagenews.gr, τα νούμερα που δικαιολογούν την παραπάνω διάκριση, στην οποία έχουν συμβάλλει σημαντικά και τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της φίρμας.

Η BMW εξελίσσει συνεχώς το οικολογικό της αποτύπωμα ενώ στην έκθεση βιωσιμότητας, η φίρμα από την Βαυαρία ήρθε πρώτη στην πιο πρόσφατη κατάταξη βιωσιμότητας του Institute for Ecological Economy Research. Είναι μια διάκριση που μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να είναι. 

Η BMW διαθέτει πλέον στην γκάμα της ηλεκτροκίνητα μοντέλα, όπως το i3 και το i8, πετρελαιοκινητήρες με αισθητά μειωμένες καταναλώσεις καυσίμου και συστήματα που συμβάλλουν στην περαιτέρω οικονομία καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών CO2. Προσφάτως, ο CEO της εταιρίας, Χάραλντ Κρούγκερ ανέφερε ότι στη γκάμα των μοντέλων της βαυαρικής φίρμας θα προστεθούν και άλλα ηλεκτρικά μοντέλα.

Στην τρέχουσα Έκθεση Βιωσιμότητας 2016, το BMW Group αναφέρει για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της βιωσιμότητας:Το BMW Group μείωσε τις εκπομπές CO2 νέων οχημάτων που πωλήθηκαν στην Ευρώπη κατά περίπου 41% μεταξύ 1995 και 2016. Ο Ευρωπαϊκός στόλος οχημάτων κατέγραψε μέση κατανάλωση 4,6 λίτρα/100 χλμ. ή 5,6 λτ βενζίνης/100 χλμ. και μέσες εκπομπές CO2 124 γραμμάρια/χλμ το 2016.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αρκετοί πελάτες δείχνουν να εμπιστεύονται τις υπηρεσίες κοινοχρησίας οχημάτων (car-sharing) του BMW Group. Συνολικά, το 2016, χρησιμοποίησαν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες πάνω από 853.000 πελάτες , μια αύξηση 45% συγκριτικά με το 2015. Οι περισσότεροι είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν τη νέα γενιά ηλεκτρικών μοντέλων της BMW, όπως το BMW i3.

Πρόοδος έχει επιτευχθεί και στον τομέα της παραγωγής, εκεί, όπου το BMW Group έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και νερού, τις ποσότητες αποβλήτων και λυμάτων, τους διαλύτες και τις εκπομπές CO2 ανά παραγόμενο όχημα κατά μέσο όρο 50% από το 2006. Επίσης, αρκετά εργοστάσια χρησιμοποιούν σε μεγάλο ποσοστό τον «πράσινο ηλεκτρισμό» που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την BMW να αναφέρει ότι το ποσοστό ‘πράσινου ηλεκτρισμού’ άγγιξε το 2016. 63%.