Η οικονομική ιστοσελίδα «insider.gr» αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ ότι οι τράπεζες αναμένεται να παγώσουν τη χρηματοδότηση γηπέδων, καθώς θεωρούν ότι πλέον δεν φέρνουν έσοδα και γίνεται λόγος για τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί, λόγω της επικείμενης κατασκευής των γηπέδων της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα βέβαια προκαλεί ερωτηματικά αφενός για το timing κι αφετέρου για κάποια δεδομένα στοιχεία που υπάρχουν. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του γηπέδου στο Γουδή, η ίδια η Alpha Bank είναι αυτή που πιέζει για το εν λόγω πρότζεκτ και μάλιστα είναι διατεθειμένη να το χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 60%, με τη συγκεκριμένη υπόθεση άλλωστε να εξαρτάται άμεσα και με εκείνη του Βοτανικού.
Την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι και η ΑΕΚ έχει ήδη εξασφαλισμένη συνεργασία με τράπεζα για την κατασκευή της «Αγιάς Σοφιάς».
Ακόμη όμως κι αν υφίσταται όντως ένα τέτοιο θέμα, δεν υπάρχουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο έργο, καθώς κανείς δεν αποκλείει τη συνεργασία και με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού στα οποία που θα μπορούσαν να απευθυνθούν οι ομάδες.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα:
«Φρένο στην χρηματοδότηση των γηπέδων στην Αθήνα βάζουν οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον τραπεζικό αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο.
Ο λόγος είναι ότι, όπως εξηγούν στο insider.gr παράγοντες της τραπεζικής και κατασκευαστικής αγοράς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρούν ότι πλέον τα γήπεδα δεν φέρνουν έσοδα, καθώς σπάνια μπορούν να γεμίζουν.
Παράλληλα, σχεδόν μηδενικές είναι και οι πωλήσεις που σημειώνουν οι εμπορικοί χώροι εντός των γηπέδων, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γηπέδου Καραϊσκάκη, όπου ελάχιστοι είναι πλέον τα καταστήματα που λειτουργούν.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί τον έντονο προβληματισμό, καθώς στην χώρα μας σχεδιάζεται η κατασκευή των γηπέδων τόσο της ΑΕΚ όσο και του Παναθηναϊκού.
Και τα δυο γήπεδα για να κατασκευαστούν χρειάζονται τραπεζική χρηματοδότηση, ωστόσο αυτό δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί από την στιγμή που οι τράπεζες δεν εξασφαλίζονται για την τοποθέτηση των χρημάτων τους, όπως υποστηρίζουν.
Επίσης άνθρωποι τόσο του τραπεζικού όσο και του κατασκευαστικού κλάδου ανέφεραν στο insider.gr ότι -σε αυτή τη συγκυρία- τα γήπεδα των 30.000 ή 40.000 θέσεων στην χώρα μας είναι αδύνατον να γεμίσουν, λόγω και της οικονομικών συνθηκών. Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την απόσβεση της επένδυσης.
Έτσι, ενώ θα “έβλεπαν” τη χρηματοδότηση ενός γηπέδου της τάξης των 15.000 με 18.000 θέσεων, πολύ δύσκολα θα ενέκριναν τη χρηματοδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία γηπέδων 30.000 ή 35.000 θέσεων».
πηγή: sdna.gr