Έχετε ποτέ φανταστεί τι είναι 14 ολόκληροι αιώνες; Πόσα είναι 1.428 χρόνια; Μπορεί να λειτουργήσει μια επιχείρηση για τόσο καιρό; Συνέβη. Υπήρξε μια εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις 578 χρόνια μετά τη Γέννηση του Χριστού. Και “έζησε” μέχρι το 2006. Ναι, καλά διαβάσατε. Πέρασε από 40 γενιές, όταν άλλες εταιρείες καυχιούνται πως έχουν περάσει από δύο και τρεις γενιές.
Το όνομά της ήταν “Kongo Gumi”. Η έδρα της στην Ιαπωνία. Σκοπός της ίδρυσής της η κατασκευή μεγάλων κτιρίων. Η κατασκευαστική εταιρεία στην πορεία των χρόνων έχει συμμετάσχει στην οικοδόμηση πολλών γνωστών και σημαντικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του κάστρου της Οζάκα (16ος αιώνας). Το πρώτο της χρονολογείται πριν από 1.400 χρόνια και ήταν ο βουδιστικός ναός Shitennoji, ο όποιος υπάρχει ακόμα.
Ο μετανάστης πρίγκιπας Shigemitsu Kongo έφερε τα μέλη της οικογένειας του στην Ιαπωνία από την Κορέα το 578 μ.Χ. και η οικογένεια ξεκίνησε να χτίζει και να επισκευάζει θρησκευτικούς ναούς. Ο Shigemitsu Kongo ήταν ο πρώτος της πρόεδρος, ενώ ο Masakazu Kongo ο τελευταίος, στα χέρια του οποίου η εταιρεία “έσκασε” από τα δάνεια.
Πως κατάφερε να ζήσει στην πορεία των χρόνων
Η σταθερότητα του κλάδου της κατασδκευής και επισκευής βουδιστικών ναών σε μια χώρα όπως η Ιαπωνία ήταν το βασικό συστατικό για τη σταθερότητα της Kongo Gumi. Ο κλάδος θα βρίσκεται πάντα σε έξαρση. Δεν ήταν όμως όλα ρόδινα στην πορεία των χρόνων.
Τον 19ο αιώνα η εταιρεία έχασε κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά οι άνθρωποι που κατείχαν τα ηνία της δεν το έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να μπουν στον χώρο κατασκευής εμπορικών κτιρίων, σε μια εποχή που κανείς άλλος δεν είχε κάνει αυτό το βήμα.
Το βασικότερο συστατικό, όμως, δεν ήταν ούτε το γεγονός πως είχε τη δυνατότητα των ελιγμών, αλλά η επιλογή ηγετών. Η εταιρεία δεν περνούσε πάντα από τον πατέρα στα παιδιά. Πρόεδρος της εταιρείας θα γινόταν εκείνος που θα πληρούσε τρεις προϋποθέσεις: πρώτη και σημαντικότερη, η υγεία του διαδόχου. Όσοι δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας έπαιρναν τη σκυτάλη, ακόμα κι αν ήταν οι γαμπροί της οικογένειας. Οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, άλλαζαν ακόμα και τα επίθετά τους όταν παντρεύονταν τις κόρες της οικογένειας Kongo. Γίνονταν κι εκείνοι Kongo, προκειμένου η εταιρεία να υπάρχει ακόμα κι αν γεννιόνταν μόνο κορίτσια από την οικογένεια.
Στις βασικές προϋποθέσεις, εκτός από την υγεία προσθέστε δύο ακόμα: το ταλέντο και την υπευθυνότητα. Ήσουν υγιής, ταλαντούχος και υπεύθυνος; Μπορούσες να αποτελέσεις τον ηγέτη της Kongo Gumi. Είναι χαρακτηριστικό πως το 38ο μέλος της οικογένειας Kongo που ηγήθηκε της επιχείρησης ήταν η γιαγιά του τελευταίου προέδρου.
Όπως έχει γράψει σε αφιέρωμα του το Bloomberg η ιστορία της Kongo Gumi διδάσκει ότι για να ζήσει μια οικογενειακή επιχείρηση πάνω από 1.000 χρόνια πρέπει να αναμίξει στοιχεία συντηρητισμού και ευελιξίας και να παρεκκλίνει από την αρχή της πρωτοτοκίας όποτε χρειάζεται. Κάτι τέτοιο έκαναν οι άνθρωποι της εταιρείας στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφάσισαν, έστω και προσωρινά, να φτιάχνουν φέρετρα. Κυνικό, αλλά επιχειρηματικά επιτυχημένο.
Τα δάνεια που έφεραν το τέλος
Το τέλος της εταιρείας έφτασε πριν από περίπου δέκα χρόνια. Η πτώση της στα εσωτερικά της είχε αρχίσει να εμφανίζεται τη δεκαετία του ’80. Τότε, η “Kongo Guim” έπεσε κι εκείνη θύμα της ιαπωνικής οικονομικής φούσκας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί για πρώτη φορά να δανειστεί τεράστια ποσά προκειμένου να επενδύσει στο real estate.
Μετά το «σκάσιμο» της φούσκας, στην ύφεση της διετίας 1992-93, η αξία των περιουσιακών στοιχείων που είχαν υποθηκευθεί ως διασφάλιση του δανεισμού της Kongo Gumi μειώθηκε σημαντικά. Αυτό ήταν το πρώτο ισχυρό χτύπημα.Δεύτερο, οι κοινωνικές αλλαγές στην Ιαπωνία επέφεραν κάμψη δραστηριοτήτων στις κατασκευές ναών. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για τις υπηρεσίες της Kongo Gumi περιορίσθηκε ραγδαία, αρχής γενομένης από το 1998.
Τα έσοδα της επιχείρησης είχαν αρχίσει να μειώνονται δραματικά και έφτασαν σε σημείο να κάνουν βουτιά κατά 35%. Ο Masazaku Kongo αναγκάστηκε να απολύσει κόσμο για να τα βγάλει πέρα, όμως η εταιρεία είχε δανειστεί κοντά στα 350 εκ. δολάρια, με αποτέλεσμα να έρθει ο οικονομικός πνιγμός και εν τέλει να “σκάσει” έπειτα από 14 ολόκληρους αιώνες.
Τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης εξαγοράσθηκαν από την Takamatsu, μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, η οποία και την απορρόφησε σε θυγατρική της. Το όνομά της, όμως, θα μείνει ιστορικό εις τους αιώνες των αιώνων, αφού το ρεκόρ της όχι μόνο δεν πρόκειται να σπάσει, αλλά ούτε καν να… απειληθεί από άλλες εταιρείες.