Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε ομόφωνα αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των ανταλλαγών με το ελληνικό δημόσιο έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, ο «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης απαντά για όλους και για όλα.
Εννέα χρόνια αφότου ξέσπασε το αποκαλούμενο «σκάνδαλο μεγατόνων», το οποίο προκάλεσε παραιτήσεις υπουργών, απομακρύνσεις υπηρεσιακών παραγόντων από τις θέσεις τους, εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή και αναταράξεις στη Δικαιοσύνη, ο ηγούμενος κάνει λόγο για μία «δοκιμασία». Για τις άλλες παραμέτρους της υπόθεσης αυτής, όπως είναι οι πολιτικές, σημειώνει, μιλώντας στη Real News ότι «δεν μας αφορούσαν ποτέ και δεν μας αφορούν και σήμερα».
Άλλωστε, όπως επισημαίνει, ούτε για αυτή την υπόθεση πίστευαν πολλοί ότι θα έχει συγκεκριμένη κατάληξη. «Πριν από μερικά χρόνια δίνονταν η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει αθώωση», λέει, τονίζοντας ωστόσο ότι «εμείς ποτέ δεν χάσαμε την πίστη μας». Εξάλλου συμπληρώνει ότι «ιστορικά είναι αποδεδειγμένο πως το Δημόσιο είναι αυτό που προσπαθεί να αφαιρεί την περιουσία της Εκκλησίας και των μονών και όχι η Εκκλησία και οι μονές την περιουσία του Δημοσίου».
«Όπου υπάρχει Θεός, υπάρχουν και θλίψεις και Σταυρός. Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που δοκιμάζονται η Εκκλησία και το Άγιο Όρος. Εάν δείτε την Ιστορία, πάντοτε έτσι ήταν τα πράγματα», λέει ο ηγούμενος Εφραίμ και προσθέτει:
«Ο Θεός αποφασίζει πότε και πώς θα δοκιμασθούμε. Δεν θέλω με αυτά να νομίσετε ότι η δοκιμασία μας ήταν μία συνηθισμένη δοκιμασία, ούτε ότι εμείς είχαμε δυνάμεις που μας έκαναν άτρωτους. Κάθε άλλο: καθένας από εμάς, και το Άγιο Όρος συνολικά, βιώσαμε στο έπακρο (εγώ και με στέρηση της ελευθερίας μου) τις αδυναμίες του κόσμου τούτου. Για όλα, όμως, όσα συμβαίνουν δοξάζουμε το Θεό».
Ερωτηθείς για την κρίση του δικαστηρίου ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στο Δημόσιο ο ηγούμενος απαντά:
«Η μονή μας, το Άγιο Όρος συνολικά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όλα τα Πατριαρχεία, η Εκκλησία της Ελλάδος, έχουμε ακράδαντη την πεποίθηση ότι οι εκτάσεις αυτές αποτελούν αρχαία δίκαια του μοναστηριού, όχι κάποιου θνητού… Και το ίδιο έχει δεχθεί και το ελληνικό κράτος με επίσημες πράξεις των κυβερνήσεών του τρεις φορές μέσα σε 100 χρόνια. Θα δώσουμε, λοιπόν, τον κατά χρέος αγώνα μας στα αρμόδια δικαστήρια.
Πριν από μερικά χρόνια δινόταν η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει αθώωση στην υπόθεση αυτή. Εμείς ποτέ δεν χάσαμε την πίστη μας στην υπόθεση αυτή. Σε κάθε περίπτωση, η περιουσία της Ελλάδας και των μονών εξυπηρετεί τις ανάγκες των φτωχών, πράγμα που σήμερα φαίνεται εντονότερα».