Εντονη δυσοσμία κάλυψε από το πρωί την πόλη της Θεσσαλονίκης προκαλώντας δυσφορία στους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Οπως διαβεβαιώνουν πάντως οι αρμόδιοι, η δυσοσμία δεν σχετίζεται με το φυσικό αέριο και το δίκτυο διανομής του.
Εξηγήσεις για το φαινόμενο δίνει ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.
Μιλώντας στο thestival.gr, δήλωσε πως αυτή η δυσοσμία ταλαιπωρεί τη Θεσσαλονίκη μία -δύο φορές τον χρόνο, κυρίως τον κεντρικό και δυτικό τομέα της πόλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο φαίνεται να είναι τα “σενάρια” προέλευσης αυτής της δυσοσμίας. Το πρώτο είναι ότι προέρχεται από την περιοχή όπου βρίσκονται τα παλιά βυρσοδεψεία (στην δυτική πλευρά της πόλης), τα οποία – όπως είπε ο καθηγητής – είναι “μια ανοιχτή εστία μόλυνσης”, καθώς μεθάνιο και άλλα δύσοσμα τοξικά αέρια με τη βοήθεια των κατάλληλων μετεωρολογικών συνθηκών εκλύονται στην ατμόσφαιρα.
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι η δυσοσμία οφείλεται σε μια μορφή του ευτροφισμού των υδάτων. Κι αυτό, διότι, όπως εξήγησε ο καθηγητής πρόσφατα στον Θερμαϊκό Κόλπο είχαμε το φαινόμενο της “ερυθράς παλίρροιας”. Τώρα τα τα φύκια αποσυντίθενται και επειδή δεν υπάρχει οξυγόνο μετατρέπονται σε δύσοσμα αέρια. Δεν πρόκειται για τοξικά αέρια, διευκρίνισε.