Η απόφαση αυτή έρχεται υπό τον φόβο ότι αυτά θα χρησιμοποιούνταν ενάντια στον ίδιο τον πληθυσμό της Τουρκίας. Σύμφωνα με την Daily Sabah, η εξέλιξη αυτή έρχεται αν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Γερμανία καθώς το Βερολίνο ενώ απαγόρευσε σε Τούρκους αξιωματούχους να περιοδεύσουν στην χώρα ενόψει του δημοψηφίσματος επιτρέπει σε ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές να κινούνται άνετα στην γερμανική επικράτεια.
Η Γερμανική κυβέρνηση μπλόκαρε την παράδοση 11 οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, σύμφωνα με επιστολή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, την οποία επικαλείται η Süddeutsche Zeitung. H επιστολή, σύμφωνα με την εφημερίδα εστάλη με σκοπό να απαντηθούν ερωτήματα του αριστερού βουλευτή, Γιαν βαν Άκεν σχετικά με το χρονικό όριο αυτού του παγώματος.
Στην επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών την οποία επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει, πως έχουν απορριφθεί τα αιτήματα τα οποία υποβλήθηκαν το χρονικό διάστημα από το Νοέμβριο 2016 έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Για εταίρους στο ΝΑΤΟ, είναι μία ασυνήθιστη διαδικασία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας, πως ο κυριότερος λόγος για την απόφαση αυτή, είναι πως ο στρατιωτικός εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εσωτερική καταστολή σε συνάρτηση με τις αναφορές για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.
Κατά την περίοδο 2010 – 2015 υπήρχαν συνολικά οκτώ απορρίψεις τουρκικών αιτημάτων για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.
Από το Νοέμβριο του 2016 ωστόσο, το Βερολίνο απέρριψε 11 τουρκικά αιτήματα για την παράδοση όπλων. «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία στις αποφάσεις μας για τις εξαγωγές όπλων.
«Οι εγκρίσεις για την εξαγωγή όπλων στην Τουρκία επανεξετάζονται μετά το πραξικόπημα του 2016 και δίνεται προσοχή για να μην χρησιμοποιηθούν στην εσωτερική καταστολή ή στη σύγκρουση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τους Κούρδους», αναφέρεται στην απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας στον βουλευτή του Die Linke.
Για ένα «πρώτο θετικό βήμα» κάνει λόγο ο Van Aken, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν πρέπει να προμηθευτεί ξανά οπλισμό από τη Γερμανία, επειδή η Άγκυρα διεξάγει πόλεμο τόσο στη Συρία, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
«Παρατηρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις αποφάσεις των εξαγωγών όπλων» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου εξηγώντας «η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί πιθανό το ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα που αποστέλλονται από τη Γερμανία για εσωτερική καταστολή της κουρδικής σύγκρουσης». Mεταξύ των όπλων που απαγορεύτηκαν στην παρούσα φάση να παραδοθούν συμπεριλαμβάνονται όπλα χειρός, πυρομαχικά και ανταλλακτικά όπλων.