Αθλητισμός

Και ο Κλοπ να σου έλεγε ναι, τώρα θέλεις Λεμονή!

Λίγες ώρες πριν μάθουμε το νέο προπονητή του Ολυμπιακού, ο Αλέξανδρος Σόμογλου εξηγεί γιατί ο Τάκης Λεμονής αποτελεί ιδανική λύση για τους «ερυθρόλευκους» ακόμη κι αν πει «ναι» ο Ρεμί Γκαρντ.

​Λίγες ώρες μας χωρίζουν μέχρι να μάθουμε ποιος θα είναι ο προπονητής που θα ηγηθεί της δύσκολης προσπάθειας του Ολυμπιακού να κατακτήσει το νταμπλ, κόντρα σε όλους και σε όλα, και πάνω απ’ όλα κόντρα στον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όταν μια ομάδα φτάνει στο σημείο να αλλάξει πέντε προπονητές σε μία σεζόν, προφανώς πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες για το συγκεκριμένο αλαλούμ σε δικές της αποφάσεις.

Θα είναι ο Ρεμί Γκαρντ ο «εκλεκτός» του Βαγγέλη Μαρινάκη; Θα είναι ο Τάκης Λεμονής; Θα υπάρξει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή δεδομένων με άλλο όνομα στο… παρά ένα; Υπομονή και θα μάθουμε…

Το ζητούμενο δεν είναι το πρόσωπο, αλλά πως θα αποφύγει ο Ολυμπιακός να θυσιάσει μια ολόκληρη σεζόν (την επόμενη) στο βωμό της κατάκτησης ενός κυπέλλου Ελλάδος (γιατί, κακά τα ψέματα, ακόμη κι αν αποσυρθούν οι «ερυθρόλευκοι» τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος, αμφιβάλλω αν μπορούν να χάσουν τον τίτλο). Τι εννοώ;

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο κατώφλι του πιο κρίσιμου καλοκαιριού της σύγχρονης ιστορίας του, μαζί με εκείνο του 2010, στο οποίο υπήρξε η παράδοση της διοικητικής σκυτάλης από τα χέρια του Σωκράτη Κόκκαλη σε αυτά του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η επιλογή του προπονητή που θα κληθεί να χτίσει ξανά ένα ισχυρό ποδοσφαιρικό σύνολο, μια πραγματικά καλή ομάδα, είναι κομβικής σημασίας για τον ανασχεδιασμό των πρωταθλητών. Και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτική γίνεται.

Δεν έχει σημασία αν θα λέγεται Γκαρντ, Μοντανιέ, Μαρθελίνιο, Καράσκο… Κλοπ, Βενγκέρ, Μουρίνιο.

Αυτό που μετράει είναι να φιλτραριστεί η επιλογή του πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε να «κουμπώσει» αρμονικά με το όποιο πλάνο έχουν στο μυαλό τους ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του.

Αν στον Ολυμπιακό θέλουν να επενδύσουν πάνω στο φετινό εγχείρημα με την προώθηση παικτών των ακαδημιών στην πρώτη ομάδα, θα πρέπει ο νέος προπονητής να συμφωνεί με τη συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αν επιθυμούν να προχωρήσουν σε σωρεία μεταγραφών ξένων παικτών το καλοκαίρι, πιθανότατα να ταιριάζει άλλος τεχνικός στη συγκεκριμένη στρατηγική.

Πανικός και βιασύνη, οι χειρότεροι σύμβουλοι… 

Όταν, λοιπόν, καλείσαι να πραγματοποιήσεις μια τόσο σημαντική επιλογή, ο πανικός και η βιασύνη αποτελούν το χειρότερο σύμβουλο. Και ο Ολυμπιακός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «αγωνιστικού πανικού», μετά την άθλια εμφάνιση της ομάδας στο ντέρμπι της Λεωφόρου.

Κατανοώ ότι οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να πραγματοποιήσουν ένα… ηλεκτροσόκ στα αποδυτήρια του Ρέντη, καθώς κινδυνεύουν να ολοκληρώσουν τη σεζόν πρωταθλητές, αλλά με τον κόσμο τους στα… κάγκελα!

Αλήθεια, όμως… Και ο Κλοπ, ο Κόντε ή ο Μουρίνιο να έφθαναν σήμερα το πρωί στον Πειραιά, σε τι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό ενόψει των ημιτελικών με την ΑΕΚ και την τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ «ιδιαίτερη» ομάδα, με πολύ «ιδιαίτερα» αποδυτήρια.

Επίσης το… τρελάδικο που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το… φυσιολογικό ποδόσφαιρο που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. Θυμηθείτε απλά τους πρώτους μήνες του μεγάλου Ερνέστο Βαλβέρδε στη χώρα μας. Μέχρι να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες του νέου του περιβάλλοντος, χρειάστηκε να περάσουν κάμποσοι μήνες.

Γιατί να υποβάλλεις έναν προπονητή σε ένα ποδοσφαιρικό… Survivor; 

Ακόμη κι αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο Ρεμί Γκαρντ κρίνεται όντως ιδανική λύση από τη διοίκηση του Ολυμπιακού για τη νέα χρονιά και ότι η επιλογή του έχει προέλθει μέσα από μια εμπεριστατωμένη έρευνα προπονητών που θα μπορούσαν να καθίσουν το καλοκαίρι στον ερυθρόλευκο πάγκο, για ποιο λόγο να υποβληθεί ο νέος σου προπονητής σε ένα ιδιότυπο ποδοσφαιρικό… Survivor;

Αν όντως θεωρείται ο Γάλλος ιδανική επιλογή για τη νέα χρονιά (προσέξτε, συνολικά ιδανική λύση για τη νέα χρονιά και όχι ιδανική βάσει των λύσεων που υπάρχουν σήμερα από διαθέσιμους προπονητές), κλείνεις από τώρα τη συμφωνία μαζί του, του δίνεις το περιθώριο για δύο μήνες να αξιολογήσει το υπάρχον ρόστερ και του επιτρέπεις να ρίξει το βάρος του ολοκληρωτικά στο σχεδιασμό της επόμενης σεζόν. Και, επιπλέον, δεν κινδυνεύεις να τον… κάψεις στα μάτια των απαιτητικών οπαδών σου.

Πολύ περισσότερο τώρα, που έχεις στα χέρια σου την καταφατική απάντηση του ιδανικού ανθρώπου για την… επικίνδυνη αποστολή των δύο τελευταίων μηνών της χρονιάς: Του Τάκη Λεμονή.

Ο πιο αδικημένος και υποτιμημένος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού

Ξεκαθαρίζω κάτι: Με βάση τον προσωπικό μου δείκτη αξιολόγησης, ο Τάκης Λεμονής είναι ο πιο αδικημένος και ο πιο υποτιμημένος προπονητής στην ιστορία των «ερυθρόλευκων», εντός και εκτός Ολυμπιακού. Αν λεγόταν Λεμονίτς ή Λεμονίθ, το όνομά του θα βρισκόταν δίπλα σε αυτά του Ντούσαν Μπάγεβιτς και του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Και δεν στέκομαι μόνο στα αποτελέσματά του, τα πρωταθλήματα που κατέκτησε, τους ιστορικούς θριάμβους του σε ντέρμπι, τα ιστορικά πρώτα διπλά του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά κυρίως στο ποδόσφαιρο που απόλαυσαν οι φίλοι της πειραϊκής ομάδας από τον δικό του Ολυμπιακό.

Προφανώς και ο Λεμονής δεν είναι ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Δεν είναι καν ο καλύτερος Έλληνας προπονητής. Ήταν όμως ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση. Ήταν ένας άνθρωπος που «κούμπωνε» ιδανικά με τις ιδιαιτερότητες του Ολυμπιακού.

Αν, λοιπόν, υπάρχει ένας άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα τον Ολυμπιακό να ολοκληρώσει με αγωνιστική αξιοπρέπεια μια τόσο προβληματική σεζόν, όσο η φετινή, αυτός δεν είναι άλλος από τον Τάκη Λεμονή.

Η αποστολή του μόνο εύκολη δεν θα είναι. Επαναλαμβάνω, και ο Κλοπ να ερχόταν, πάλι δύσκολη θα ήταν η αποστολή του.

Απλά με τις υπάρχουσες συνθήκες στον Ολυμπιακό, ο Λεμονής θα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες από οποιονδήποτε ξένο προπονητή για να τη φέρει εις πέρας με επιτυχία. Ταυτόχρονα δε, ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει τον πολύτιμο χρόνο που χρειάζεται για να πραγματοποιήσει την καλύτερη δυνατή επιλογή για τον πάγκο του ενόψει της νέας κρίσιμης χρονιάς που ακολουθεί.

Κι ακόμη κι αν κρίνει ότι την έχει ήδη βρει (Ρεμί Γκαρντ) θα βοηθήσει το νέο του «στρατηγό» να σχεδιάσει απερίσπαστος το νέο Ολυμπιακό. Και του χρόνου ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερος. Γιατί οι εγχώριοι αντίπαλοί του το έκαναν μια χρονιά το χαρακίρι. Δύσκολο να το επαναλάβουν και δεύτερη… 

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο