Αθλητισμός

Ντέμης: Μου ζήτησαν 250.000 ευρώ για να μου φέρουν στοιχεία για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο

Αποκαλύψεις σε συνέντευξη του για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

​Το φάκελο: Διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, άνοιξε η εκπομπή «Vice», που φιλοξένησε 16 ανθρώπους που είχαν ανάμιξη στην προσπάθεια καταπολέμησης του «συστήματος» και της «παράγκας». Ένας από αυτούς που μίλησαν, ήταν και ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο οποίος αποκάλυψε τις ενέργειες που είχε κάνει τότε, αλλά και την εκτίμηση του πως τα πάντα ήταν καταδικασμένα.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του, σχολίασε: Διήρκησε νομίζω κάποιους μήνες (η προσπάθεια εξυγίανσης). Εμπιστευόμουν τον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ήμουν σίγουρος και είμαι ότι αυτός δεν έχει καμία σχέση και ότι ήθελε καθαρό ποδόσφαιρο. Αυτός εμπιστευόταν τον Πέτρο Κόκκαλη που τότε είχε πάρει θέση στον Ολυμπιακό, από κοντά μας ήταν ο κ. Πηλαδάκης, ο κ. Πανόπουλος κ.α. Αν οι μεγάλες ομάδες είναι μαζί θα έρθουν και οι υπόλοιποι. Αλλά δεν κράτησε πολύ αυτό γιατί έφυγε ο Πέτρος Κόκκαλης.

Τον ρωτά: Αυτό ήταν το σημείο που τερματίστηκε η προσπάθεια;

Σε μια συζήτηση που είχαμε εκ των υστέρων με τον Τζιγκερ μου είπε ότι αν έμενε ο Κόκκαλης θα κάναμε κάτι καλό.

-Χάθηκε τότε μια μεγάλη ευκαιρία πιστεύεις;

-Δεν ξέρω, θα ‘μενε; Καταρχήν για να αρχίσουμε να μιλάμε για καθαρό ποδόσφαιρο θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των τέσσερων μεγάλων ομάδων να μας πείσουν ότι το θέλουν.

Μετά μιλά για την καχυποψία μεταξύ των ομάδων

Μέχρι και σε ιδιωτικό γραφείο ερευνών είχα πάει στο εξωτερικό, για να παρακολουθήσουμε το σύστημα εδώ. Είχα πει ότι το πρωτάθλημα δεν είναι ενταξει στην Ελλάδα, αφού είχα πάει πρώτα στον υπουργό Δικαιοσύνης και τα είπαμε αλλά δεν ασχολήθηκε καθόλου (περίοδος 2006-2007). Ζήτησα από την εταιρεία να μου βρουν στοιχεία, κάναμε μια έρευνα, στοίχισε 60.000-70.000 και είχαν ζητήσει άλλες 250.000 ευρώ για να φέρουν στοιχεία.

-Θα ήταν αξιοποιήσιμα αυτά;

-Θα μου τα έστελναν και θα έπρεπε να τα πάω σε έναν εισαγγελέα, για να «αναγκαστεί» να παρακολουθησει νομίμως κάποιον και να τελειώσει αυτό το πράγμα. Προσπαθούσα να βρω άκρη, ό,τι μου ‘ρχοταν έκανα. Το διοικητικό συμβούλιο όμως, οι μέτοχοι αρνήθηκαν να δώσουν τα χρήματα και σταμάτησε. Δεν ξέρω γιατί, για να μην μπλέξουμε ή γιατί δεν ήταν και τόσο νόμιμο…

-Πήγες δηλαδή σε γραφείο ερευνών για να αποδείξεις ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι βρόμικο;

-Ναι, γιατί αν πήγαινα οπουδήποτε στην Ελλάδα θα μαθευόταν, οπότε πήγα στο εξωτερικό.

-Λάθη έκανες;

-Εννοείται!

-Έχει μετανιώσει για κάποιο από αυτά;

-Ήταν λάθος που νόμιζα ότι μπορούμε να το κάνουμε ωραίο το ποδόσφαιρο. Έλεγα δεν πειράζει, όπως και να είναι το πρωτάθλημα, εμείς θα πηγαίνουμε, θα χειροκροτάμε την ομάδα, θα παίζουμε σε ένα γήπεδο, το οποίο θα έχει κόσμο, θα έρχονται οικογένειες να το βλέπουνε. Θα είμαστε στον κόσμο μας, θα δείχνουμε μέσα στο γήπεδο ότι είμαστε οι καλύτεροι, τα δίνουμε όλα και ΟΚ. Νόμιζα ότι θα ήταν όλα μια χαρά. Δεν γίνεται όμως αυτό.

-Τι θα χρειαζόταν μια γενικότερη συναίνεση και από τις υπόλοιπες ομάδες για να επικρατήσει μια τέτοια νοοτροπία στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

-Σίγουρα, καταρχήν από τις μεγάλες ομάδες αλλά και από την πολιτεία γιατί έχουμε δείξει οι ομάδες ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να τα βρούμε.

Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι τα τελευταία 30 χρόνια μπαίνουν στο ποδόσφαιρο γιατί αγαπάνε την ομάδα τους και θέλουν να δώσουν, πιο πολλά παίρνουν.

Πηγή: aek365.com