Σύμφωνα με νέα μελέτη, το γιαούρτι μπορεί να συμβάλλει στη θεραπεία της κατάθλιψης.
Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, έδειξαν ότι οι γαλακτοβάκιλλοι, τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο και αναπτύσσονται και στο γιαούρτι, δρουν ενάντια της υπέρτασης, του άγχους και της κατάθλιψης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των γαλακτοβακίλλων του εντέρου επηρεάζει τα επίπεδα ενός μεταβολίτη στο αίμα (κυνουρενίνης), ο οποίος σχετίζεται με την κατάθλιψη.
Όταν οι γαλακτοβάκιλλοι του εντέρου μειώνονται, ανεβαίνουν τα επίπεδα της κυνουρενίνης και ταυτόχρονα τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της σχέσης του μικροβιώματος του εντέρου και της κατάθλιψης, ενώ εκφράζουν την ελπίδα για αντιμετώπιση της νόσου με φυσικούς τρόπους.
Επισημαίνουν πάντως ότι το γιαούρτι δεν πρέπει να θεωρείται θεραπεία για την κατάθλιψη.
Οι πάσχοντες μπορούν άφοβα να καταναλώνουν γιαούρτι, όσοι όμως ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τη διακόψουν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον γιατρό τους.